Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Rapor: Somalili çocuklar ölümün eşiğinde

Rapor: Somalili çocuklar ölümün eşiğinde
Somali'de kıtlık sona ereli neredeyse üç yıl oluyor. Ancak yardım kuruluşları, ülkede hala 50 binden fazla çocuğun eksik beslenme nedeniyle ölümün eşiğinde olduğunu söylüyor.

22 yardım kuruluşunun bir araya gelerek hazırladığı "Risk of Relapse" (Türkçesi: Eski Hale Dönme Riski) adlı raporda, ülkede krize doğru gidiş olduğu belirtildi. Rapor, bunun engellenmesi için gerekli adımların atılması gerektiğini vurguluyor.

Rapora göre, ülkede son yıllarda gelişme gözlemlemek de mümkün. Ancak rapor bunun bir "başarı" olarak adlandırılmaması gerektiği uyarısında bulunuyor. Çünkü rapor, ülkedeki nüfusun üçte birinin hala yardıma muhtaç durumda olduğunu ortaya koyuyor.

Rapor, 2011'de yaşanan felakete atıf yaparak, özellikle hassas durumdaki ülkelerde kriz uyarılarının daha fazla ciddiye alınması gerektiğini belirtiyor. Rapor, aksi takdirde sonucun bir trajediye dönüşebileceğini kaydediyor.

Kıtlıkta 250 bin Somalili ölmüştü

Ülkede 2011 yılında yaşanan kıtlıkta, 250 binden fazla insan açlıktan ve kötü beslenme koşullarından dolayı ölmüştü.

Bu felaket "Afrika Boynuzu" olarak da adlandırılan Somali yarımadasında yaşayan 13 milyon insanı etkilemiş ve bölgenin büyük göçler vermesine sebep olmuştu.

Bölgedeki kırsal alanlar El Kaide'yle müttefik El Şebab örgütü tarafından kontrol ediliyordu ve örgüt, uluslararası yardım kuruluşlarının yardım ulaştırmasına izin vermiyordu.

Bu nedenle özellikle kırsal alanlarda yaşayan Somalililer, başka yerlere göç etmişlerdi.

'Şimdi harekete geçilmezse bir facia yaşanabilir'

Raporda yapılan hesaplamalara göre, bu sene Somali bütçesinin yaklaşık 822 milyon ABD dolarına daha ihtiyacı var.

İngiliz yardım kuruluşu Oxfam'dan Ed Pomfret, rapordaki istatistiklere bakıldığında, durumun dünyadaki tüm diğer sorunlardan çok daha çarpıcı olduğunu belirtti.

Promfet, raporu AFP haber ajansına şöyle değerlendirdi:

"Somali'deki asıl sorun, 20 yıldan fazladır krizde olması... İnsanlar 'Korsanlar, teröristler, açlık, ölüm, bütün bunlar hakkında ne yapabilirim ki?' diye düşünüyor ve gözlerini kaçırıyor."

"Eğer şimdi harekete geçmezsek, bu kriz bir faciaya dönüşebilir."

Somali'de 1991 yılından bu yana aşiretler, İslamcı militanlar ve rakip siyasetçiler arasındaki hakimiyet savaşları sürüyor.

2012 yılında iktidara gelen ve BM tarafından desteklenen hükümet, küçük bir alanda istikrarı sağladı. Ancak El Şebab Güney Somali'de hala pek çok kasabayı ve kırsal alanı kontrol ediyor.

BBCTurkish.com, 07.05.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.