Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > 'Sinyaller, kayıp uçağın kara kutusundan geliyor'

'Sinyaller, kayıp uçağın kara kutusundan geliyor'
Avustralya Başbakanı Tony Abbott, yetkililerin Hint Okyanusu'nda arama çalışmaları sırasında alınan sinyallerin kayıp Malezya uçağının kara kutusuna ait olduğuna inandıklarını söyledi.

Çin'de açıklamalar yapan Abbot, arama yapılan alanın iyice daraldığını belirtti.

Bir Avustralya gemisi, dört kez kara kutularınkiyle uyumlu sinyal tespit etmişti.

Ancak Perşembe günü arama çalışmalarına katılan bir uçağın belirlediği beşinci sinyalin ise uçakla bağlantısı olmadığı düşünülüyor.

Geçey ay 239 kişiyle kaybolan Malezya Havayolları uçağının kara kutusunu bulmak için Avustralya'nın Perth kentinin 2280 kilometre açığında 57,923 kilometrekarelik bir alan taranıyor.

Arama çalışmalarına 14 uçak ve 13 gemi katılıyor.

Uçaklar sinyal bulmak için denize hidrofon ses dinleyicileri bağlanmış dubalar indirdi.

Kuala Lumpur-Pekin seferini yapan uçak 8 Mart'ta kaybolmuştu.

Kara kutudaki akustik sinyal göndericiler, 30 gün kadar sinyal yayabiliyor.

Sinyal göndericilerin şarjı bitmeden kara kutuya ulaşılması için zamana karşı yarışın verildiği belirtiliyor.

Uçağın Hint Okyanusu'nun güneyinde düştüğüne inanılıyor.

Amerikan donanmasına ait bir sinyal bulucunun geçen Perşembe günü bölgede ses sinyalleri tespit etmesinden sonra arama çalışmalarına hız verilmişti.

BBCTurkish.com, 11.04.2014

Kayıp uçak: Yeni sinyallere ulaşıldı
Malezya Havayolları’na ait kayıp uçağı arama çalışmalarında, ekipler ‘kara kutu kayıtlarıyla uyumlu olabilecek’ yeni sinyallere ulaştı.

Arama ekiplerinin başındaki isim olan Avustralya Hava Kuvvetleri Komutanı Angus Houston, Avustralya gemisinin yeni sinyalleri Salı günü öğleden sonra aldığını söyledi.

Houston, uzmanların incelediği sinyallerin ‘özel bir elektronik ekipmandan’ geldiği sonucuna vardı.

Avustralyalı komutan, “Doğru yerde arama yaptığımıza inanıyorum. Fakat bu bölgenin uçağın bulunduğu yer olduğunu teyit etmeden önce, enkazı gözümüzle görmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Avustralya’nın arama kurtarma gemisi, hafta sonu da aralıklarla iki farklı sinyal almıştı.

Salı günü alınan sinyallerden ilkinin 5 dakika 32 saniye, ikinci sinyalin de yaklaşık 7 dakika sürdüğü belirtildi.

Komutan Houston, Ocean Shield adlı Avustralya gemisinin bu sinyalleri de yine ‘aynı bölgeden aldığını’ ifade edip “Dünkü sinyaller, okyanusta daha dar ve kontrol altında bir bölgede arama çalışmalarının yürütülmesine yardımcı olacak” dedi.

Sinyaller denizin yaklaşık 4 bin 500 metre derinliğinden alındı.

Arama bölgesi daralıyor

Avustralyalı yetkili, su altı aramalarına uygun ‘insansız deniz aracı’ Bluefin 21’in okyanusun derinliklerine gönderilmeden önce arama bölgesini iyi tespit etmeleri gerektiğini söyledi ve ekledi:

“Tüm bu sinyallerle, umuyoruz daha küçük bir alanda ve birkaç gün içinde denizin dibinde bir şeyler bulacağız.”

Avustralya Akustik İnceleme Merkezi’ndeki uzmanlar, hafta sonu alınan iki sinyali de incelemişti.

Uzmanlar, sinyallerin “sürekli, mesafeli ve açık” olduğunu belirtip kaynağının ‘doğal bir cisimden’ değil, ‘özel elektronik bir ekipmandan’ geldiğini dile getirdi.

Komutan Houston, “Uzmanlar, sinyallerin uçağın uçuş kayıtlarına da uyumlu olduğunu düşünüyor” diye ekledi.

Arama ekipleri, uçağın elektronik cihazlarının pilinin biteceği endişesiyle zamanla yarışıyordu.

8 Mart’ta Kuala Lumpur-Pekin seferini yapmak için havalanan ve 239 kişi taşıyan uçak, rotasının dışında bir noktada kaybolmuştu.

Uydu görüntüleri uçağın, Hint Okyanusu’nun güneyinde kaybolmuş olabileceğine işaret ediyordu.

Soruşturmayı yürütenler MH370 sefer sayılı uçağın ‘neden güzergâhının dışında seyrettiğinin’ henüz bilinmediğini belirtiyor. Uçakla irtibat, Malezya ve Vietnam arasında Güney Çin Denizi semalarında kesilmişti.

Uçağın kaçırılma ihtimaline karşı tüm yolcuların kimlikleri araştırılırken, uzmanlar pilot hatası veya teknik bir sorunun da uçakla irtibatın kesilmesine neden olabileceği görüşünü dile getiriyor.

Uçağa ne olduğuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

BBCTurkish.com, 09.04.2014

Çin gemisi ikinci kez sinyal buldu
Geçen ay 239 kişiyle kaybolan Malezya Havayolları uçağının kara kutusunu arayan Çin gemisi bölgeden ikinci kez sinyal aldığını duyurdu.

Radikal.com.tr - Geçen ay 239 kişiyle kaybolan Malezya Havayolları'na ait uçağı arayan Çin gemisi bölgeden ikinci kez sinyal aldığını duyurdu.

Arama çalışmalarını koordine eden Avustralyalı yetkililer, ikinci sinyalin, Hint Okyanusu'nun güneyinde, ilk sinyalden birkaç saat sonra aynı noktanın 2 kilometre kadar yakınında tespit edildiğini söylediler.

Yetkililer, bunun "önemli ve cesaret verici bir gelişme" olmasına rağmen, sinyallerin henüz kayıp uçağa ait olduğu konusunda bir kanıt olmadığına dikkat çektiler.

Alınan sinyalin saniyede 37.5kHz olduğu söyleniyor. Uçakların kara kutuları da aynı hertzde sinyal yayıyor.

Bir İngiliz gemisi sinyalin geldiği bölgeye seyrediyor. Geminin Pazartesi sabahı bölgede olması bekleniyor. Bir Avustralya uçağının da sinyalin geldiği noktada araştırma yapacağı belirtiliyor.

İKİ GÜN KALA KRİTİK GELİŞME
Kuala Lumpur-Pekin seferini yapan uçak 8 Mart 'ta kaybolmuştu. Kara kutunun bulunabilmesi için yetkililerin sadece iki günü kaldı. Zira, kara kutudaki akustik sinyal göndericiler, 30 güne kadar sinyal yayabiliyor.
Henüz bunu doğrulayacak herhangi bir enkaz bulunmamasına rağmen, uçağın Hint Okyanusu'nun güneyinde düştüğüne inanılıyor.

Arama çalışmaları Avustralya'nın batısındaki Perth kentinden koordine ediliyor. Perth'in 1700 kilometre açıklarındaki arama bölgesi 217 bin kilometrekarelik bir alanı kapsıyor.

Gemiler, kara kutu için 240 kilometrelik bir hattı tarıyor. Arama yapılacak hattın, uydu verileri temel alınarak belirlendiği belirtiliyor.

 

Radikal, 06.04.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.