Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Kayıp uçağı bulma çalışmalarına ara

Kayıp uçağı bulma çalışmalarına ara
Avustralyalı yetkililer, kötü hava koşulları nedeniyle kayıp Malezya Havayolları uçağını arama çalışmalarına ara verildiğini açıkladı.

Avustralya Deniz Emniyeti İdaresi (AMSA) yetkilileri, şiddetli rüzgar ve yağmurun uçakların güvenli bir şekilde uçmasını engellediğini söyledi.

Malezya Başbakanı Necip Rezak, uydu verilerine dayanarak uçağın Batı Avustralya açıklarında düştüğünü açıklamıştı.

Uçaktaki yolcuların ve mürettabatın yakınları üzüntü ve öfkelerini dile getirirken Çin bu sonucun çıkarıldığı uydu verilerini talep etti.

8 Mart'ta Kuala Lumpur-Pekin seferini yapan uçak kalkışından kısa bir süre sonra içindeki 239 kişiyle kaybolmuştu. Uçakta 153 Çin vatandaşı bulunuyordu.

Çok sayıda ülkenin destek verdiği arama çalışmaları, Avustralya'nın gübeybatısındaki Perth kentinin 2500 kilometre açıklarına odaklanmıştı.

Ancak Rezak geç saatlerde yeni verilerin uçağın Hint Okyanusu'nun güneyinde düştüğüne işaret ettiğini söyledi.

Malezya gazeteleri, artık öldüklerine inanılan yolcular ve mürettabatın anısına siyah başsayfalarla çıktı.

Pekin'de ise yolcuların yakınları bir açıklama yayımlayarak Malezya Hükümeti'ni 'gerçeği gizlemek, tahrif etmek ve geciktirmekle' suçladı.

Onlarca yolcu yakını, Kuala Lumpur Hükümeti'ni gerçekleri açıklamaya davet eden dövizlerle Malezya Büyükelçiliği'ne yürüdü.

Protestocular büyükelçilik binasına su şişeleri attılar ve binaya girip büyükelçiyle konuşmayı talep ettiler.

Eylemde protestocular ve polis arasında kısa süreli arbede yaşandı.

Malezya Havayolları İcra Kurulu Başkanı Ahmed Cevheri Yahya ise bu sabah, "Bu korkunç trajedinin niçin olduğunu bilmiyoruz. Dün gerçekler açıklandı ve artık bunu kabullenmeliyiz" dedi.

BBCTurkish.com, 25.032.014

Malezya uçağı Hint Okyanusu'na düşmüş
Kayıp Malezya uçağıyla ilgili arama çalışmaları konusunda bilgi veren Malezya hükümeti, uçağın Hint okyanusunun güneyinde düştüğünün anlaşıldığını açıkladı.

Malezya uçağı 8 Mart'ta Kuala Lumpur'dan Pekin'e uçarken 239 yolcusuyla birlikte kaybolmuştu.

Malezya Başbakanı düzenlediği basın toplantısında, İngiltere kaza kırım inceleme kurumundan gelen yeni analizlerin uçağın yolculuğunun Hint Okyanusu'nun güneyinde sona erdiğini ortaya koyduğunu söyledi.

Malezya Havayolları da, ailelere gönderdiği cep telefonu mesajlarında, uçağın okyanusta kaybolduğu konusunda herhangi bir tereddütleri olmadığını duyurdu.

Çeşitli ülkelere mensup 10 uçak, uydu görüntüleri ve radar yoluyla daha önce tespit edilen parçalara ulaşmak için bugün de Hint Okyanusu'nun güneyinde arama çalışmaları yürütüyor.

Kayıp Malezya uçağını arama çalışmalarına katılan Çin'e ait bir uçak, deniz yüzeyinde "bazı cisimler" görüldüğünü bildirdi.

Resmi Haber Ajansı Xinhua, "iki büyük parça ile birkaç kilometreye dağılmış daha küçük beyaz parçalar" tespit edildiğini kaydetti.

Avustralya arama uçağının da iki noktanın yerini gördüğü ve bir arama gemisinin rotasını Hint Okyanusu'nun güneyine doğru çevirdiği belirtildi.

Avustralya'nın batı kıyısındaki Perth kentinden kalkan uçaklar 70 bin kilometrekarelik bir alanı taramaya çalışıyor. Çalışmalara Avustralya ve Çin'e ait gemiler de katılıyor.

Fakat ABD donanmasına ait bir uçağın Çin uçağı mürettebatı tarafından görülen nesneleri bulamadığı ifade edildi.

Bölgede etkisini göstermesi beklenen kötü hava koşullarının arama çalışmalarını zorlaştıracağı bildiriliyor.

Bu arada Fransız yetkililer de uydudan alınan radar verilerinin, güney Hint Okyanusu'nda, mevcut arama bölgesinin 850 km kuzeyinde bazı nesnelerin varlığına işaret ettiğini söyledi.

ABD Pasifik donanma yetkilileri ise uçağın kara kutusunun yansıttığı sinyalleri tespit edebilecek aygıtların da tedbir olarak bölgeye gönderileceğini açıkladı.

BBCTurkish.com, 24.03.2014

Çin'den yeni bulgular

Avustralya'nın ardından Çin'in de kayıp Malezya uçağına ait olabileceği düşünülen bir obje tespit ettiği bildirildi.

Çin yetkili makamlarının ilgili internet sitesi üzerinden yaptıkları açıklamada, uydu görüntülerinden tespit edilen objenin 22 metreye 13 metre büyüklüğünde olduğu açıklandı. Daha önce de Avustralyalı araştırmacılar söz konusu bölgeye sadece 120 kilometre uzakta suda yüzen şüpheli iki obje tespit ettiklerini duyurmuştu.
Avustralyalı araştırmacıların 16 Mart’ta tespit ettikleri iki obje 24 ve 5 metre boyutlarındaydı. Çin'in uydu görüntülerinin ise 18 Mart’a ait olduğu kaydedildi.
Gelişmeler ışığında arama çalışmalarının yürütüldüğü çember 36 bin kilometrekareye çıkardı ve aramalar özellikle Hint Okyanusu'nun güneyinde yoğunlaştırıldı.
Malezya Havayolları'nın MH370 sefer sayılı uçağını arama çalışmaları 8 Mart’tan bu yana sürüyor. Araştırmacılar şimdiye kadarki sinyal ve veri analizleri sonucunda uçağın kalkışı takiben rotasından saptığından ve saatlerce bu şekilde yol aldığından şüpheleniyor.

dw.de, 22.03.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.