Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Ukrayna krizi: ABD-Rusya zirvesinde anlaşma yok

Ukrayna krizi: ABD-Rusya zirvesinde anlaşma yok
ABD ve Rusya dışişleri bakanlarının, Kırım'da pazar günü yapılacak referandum öncesi Ukrayna'daki krizin çözümü amacıyla yaptıkları görüşmede anlaşma sağlanamadı. İki bakan referandumun meşruiyeti ile ilgili olarak birbirlerinin tam tersi açıklamalar yaptı.

John Kerry ve Sergey Lavrov arasında Londra'da yapılan görüşme altı saat sürdü. İki bakan görüşme sonrası ayrı ayrı basın toplantısı düzenledi.

İlk olarak kameraların karşısına Sergey Lavrov çıktı. Lavrov, Ukrayna'daki gelişmeler konusunda ABD ile ortak bir vizyonları olmadığını söyledi.

Lavrov, Kırım'ın Rusya'nın parçası olup olmadığının sorulacağı referandumun sonucuna ise saygı göstereceklerini belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı, Ukrayna'nın güneydoğusunu işgal etmeye yönelik bir planları ise olmadığını vurguladı.

Lavrov, Ukrayna'daki krizin ülkesinin faaliyetlerinin sonucu olmadığını, düzenin tesisine yönelik önlemlerin alınmamasının kendilerini kaygılandırdığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Kırım'da yapılacak referandumun Ukrayna Anayasası'ne ve uluslararası hukuka aykırı olduğuna dikkat çekti.

John Kerry, ülkesinin ve uluslararası toplumun Kırım'daki referandumun sonucunu tanımayacağını belirtti.

Kerry, "Sayın Lavrov görüşmelerimiz sonrası net bir şekilde, Rusya Devlet Başkanı Vladinir Putin'in pazar günkü referandum sonrasına kadar Ukrayna'nın Kırım bölgesi ile ilgili herhangi bir karar almaya hazır olmadığını söyledi." dedi.

Amerikalı bakan ayrıca Ukrayna'daki geçici yönetimi güçlü bir şekilde desteklediklerini, Rusya'nın bölgede askeri birlikler konuşlandırmasının ise kendilerini kaygılandırdığını söyledi.

Obama'dan Rusya'ya uyarı

ABD Başkanı Barack Obama da Ukrayna krizine 'diplomatik çözüm' bulunması yolunda umutlu olmayı sürdürdüğünü söyledi.

Obama Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, aksi bir durumun Rusya için 'sonuçları olacağı' uyarısında bulundu.

ABD ve AB, pazar günkü referandumdan Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılması ve Rusya'ya bağlanması sonucunun çıkması halinde, Moskova'ya hızla çeşitli yaptırımlar uygulamayı planlıyor.

 

Adım adım Ukrayna krizi

Ukrayna'da 2010'da göreve seçilen Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, muhalif gösteriler sonrası 22 Şubat'ta Rusya'ya kaçmak zorunda kaldı.

Kiev'de oluşturulan geçici yönetim ise aynı gün 25 Mayıs'ta seçime gidilmesini kararlaştırıp Yanukoviç hakkında tutuklama emri çıkardı.

Bu gelişme üzerine Rusya yanlısı silahlı kişiler Ukrayna'ya bağlı Kırım bölgesinin en büyük kenti Simferopol'deki hükümet binalarına el koydu.

Rusya Parlamentosu 1 Mart'ta Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, askeri birlikleri Ukrayna'da kullanma talebine onay verdi.

Bu gelişmeyi Kiev'in Moskova'yı 'savaş açmakla' suçlaması ve ABD'nin, Kırım'ın Rusya'nın kontrolünde olduğunu duyurması izledi.

6 Mart'ta bölgenin Rusya'ya katılmasına onay veren Kırım Parlamentosu ise bu kararın 16 Mart Pazar günü referandumda oylanacağını açıkladı.

BBCTurkish.com, 14.03.2014

Londra'da kritik Ukrayna görüşmesi
Kırım'da bu Pazar günü yapılacak tartışmalı referandum öncesi, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov Londra'da Ukrayna krizini görüşüyor.

John Kerry'nin görüşmede Kırım'daki Rusya'ya katılım referandumunun ve Rusya'nın bölgedeki askeri müdahalesinin ABD ve AB'nin ambargolarını tetikleyebileceği uyarısı yapması bekleniyor.

Kerry Rusya Kırım'ı ilhak ederse buna "çok ciddi adımlarla" karşılık verecekleri uyarısında bulundu. Rusya ise BM Güvenlik Konseyi'ndeki acil toplantıda Ukrayna'yla savaş istemediklerini savundu.

Rusya'nın BM Büyükelçisi Vitali Çurkin bu sözleri geçici Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk'un doğrudan sorduğu soruyu yanıtlarken kullandı. Ancak Çurkin, konuşmasında Kırım'ın Rusya'ya katılım referandumu düzenlemesini savundu.

Amerikan ve Rus Dışişleri Bakanları ABD Büyükelçiliği'nde görüşüyor.

Kerry Lavrov'u referandumla Rusya'nın ABD ve Avrupa'nın alacağı önlemlerle ağır bir siyasi ve ekonomik bedel ödeyeceğine ikna etmeye çalışıyor.

John Kerry Londra'ya hareketinden önce yaptığı açıklamada, "İleriye doğru adım atmak ve bu sorunu çözmek adına herhangi bir ihtimal görülmezse, elimizdeki seçeneklerle Avrupa'da ve burada bir dizi ciddi adım atılacak" dedi.

Gözlemciler umutsuz

Görüşme, Kırım'daki referandum öncesi son üst düzey diyalog fırsatı.

Kerry daha önce Kongre üyelerine yaptığı açıklamada da ülkesinin Rusya'ya daha fazla ambargo uygulamak istemediğini söyleyerek, "Bizim seçimimiz bunu yapmak zorunda kalacağımız bir durum olmaması. Bizim seçimimiz Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı duyulması" dedi.

Kerry'nin Rusya'ya Ukrayna Parlamentosu'nun Kırım'da, İskoçya'da eylül ayında yapılacak bağımsızlık oylamasına benzer bir referandum yapılmasına müsaade etmesi gibi bir ödün verilebileceği belirtiliyor. Ancak gözlemciler bugünkü görüşmeden umutsuz.

Bu arada, Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk kentinde de rakip protestocular arasında çıkan çatışmada bir kişi öldü.

Yüzlerce Rusya yanlısı ve sayıca benzer büyüklükteki Kiev yanlıları arasında kentteki Lenin Meydanı'nda yaşanan çatışmada yaralananlar da oldu.

Donetsk'deki çatışmalar Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in 22 Şubat'ta devrilmesinden bu yanaki en kötü şiddet olaylarıydı.

Ukrayna sınırında tatbikat

Öte yandan Rus Savunma Bakanı Ukrayna sınırından çok da uzak olmayan bir noktada askeri tatbikat başladığını doğruladı.

Bakanlık, Rostov, Belgorod ve Kursk'ta ay sonuna dek sürecek tatbikata 8 bin askerin katıldığını belirtti.

Rusya'nın müttefiki Belarus da NATO'nun komşu Baltık ülkelerindeki güçlerini arttırmasından sonra Moskova'nın kendi istekleri üzerine ek savaş ve askeri nakliye uçakları gönderdiğini açıkladı.

AB Dışişleri Bakanları'nın bu Pazartesi Brüksel'de yapacakları toplantıda silah ambargosu ve varlıkları dondurma gibi önlemleri ele almaları bekleniyor.

Kiev ve Batılı müttefikleri bu Pazar günü Ukrayna'da yapılacak referandumu tanımayacaklarını söylüyor.

BBCTurkish.com, 14.03.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.