Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Ukrayna'nın iki yanında askeri tatbikatlar

Ukrayna'nın iki yanında askeri tatbikatlar

 

 

Rusya, Ukrayna sınırının yakınlarında 8 bin askerin katıldığı askeri bir tatbikat düzenliyor.

Rus Savunma Bakanlığı füze bataryaları ve tanksavarları dahil olmak üzere ağır silahların tatbikata katıldığını açıkladı.

ABD'nin Polonya ile yapacağı ortak tatbikata katılacak F-16 savaş uçaklarının bazılarının Polonya'ya belirtiliyor.
Tatbikatların, Ukrayna krizi nedeniyle bölgede gerilimin tırmandığı bir dönemde gerçekleşmesi dikkat çekiyor.
Ukrayna'nın özerk bölgesi Kırım'da bu Pazar günü yapılacak referandumda, bölgenin Rusya'ya katılıp katılmaması oylanacak. Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in şiddetli gösteriler üzerine ülkeyi terk etmesinin ardından kurulan geçici hükümet referanduma şiddetle karşı çıkıyor.

Rus tatbikatı ay sonuna kadar sürecek
Rusya'nın Ukrayna sınırına yakın yakın Rostov, Belgorod ve Kursk bölgelerinde gerçekleşen tatbikatın Mart ayının sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.
Rus Savunma Bakanlığı tatbikatın amacının yabancı arazide ve test edilmemiş ateş menzilinde savaş eğitimini yerine getirerek Rus birlikleri arasında çok boyutlu teftiş sağlamak olarak açıkladı.
Bölge giderek artan gerilime paralel olarak Moskava’nın müttefiki Belarus bölgedeki NATO güçlerinin artışını gerekçe göstererek Rusya'dan daha çok savaş ve askeri kargo uçağının ülkeye konuşlanması talebinde bulundu.
Diğer yandan, ABD'nin Varşova Büyükelçiliği, Polonya ile yapılacak ortak tatbikata katılacak F-16 uçaklarının İtalya'nın Aviano kentinden Lask'taki 32. Hava Üssü'ne ulaşmaya başladığını duyurdu. Açıklamaya göre, hafta sonuna kadar 12 savaş uçağı üsse inmiş olacak.
Elçilik, tatbikat ile ABD'nin müttefiklerine "kolektif savunma sorumluluklarına bağlı olduklarını" göstereceğini vurguladı.

Ukrayna’dan 60 bin kişilik ek güç
Bugün ayrıca Ukrayna Meclisi, gönüllülerden oluşan 60 bin kişilik Milli Muhafız Birliği oluşturulmasını kararlaştırdı.
Geçici Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Çarşamba günü ABD Başkanı Barack Obama'yla görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada Ukrayna'nın "asla Rusya'ya teslim olmayacağını" açıklamıştı.
845 bin kişilik Rus ordusu 130 bin kişilik Ukrayna birliklerine kıyasla askeri gücüyle baskın durumda.
Fakat Ukrayna'nın arkasında Amerikan ve Avrupalı ülkelerin desteği bulunuyor. ABD'li ve Avrupalı yetkililer Rusya'nın Kırım'daki askerlerini çekmemesi durumunda Moskova'ya yönelik ağır yaptırımları devreye sokacakları sinyalini veriyor.
AB kanadından Rusya'ya yönelik en son uyarı Almanya Başbakanı Angela Merkel'den geldi. Merkel, bugün Meclis'te yaptığı konuşmada Rusya'nın politikalarını değiştirmemesi durumunda Moskova yönetiminin ekonomik ve politik olarak ağır zarara uğrayacağını söyledi.
Merkel konuşması sırasında Rusya'ya ekonomik yaptırım yapılacağına yönelik vurgu yapmadı.
Fakat Alman Başbakan önümüzdeki günlerde Ukrayna krizinde hiçbir gelişme olmaması durumunda Rusya'ya yönelik "ciddi ekonomik etkileri olacak" adımlar atılabileceğini söyledi.
Rusya'nın Kırım'dan çekilmesini isteyen Kiev yönetimi ve batılı müttefikleri pazar günü gerçekleşecek referandumu Ukrayna anayasasını ihlal ettiği gerekçesiyle tanımayacağını duyurdu.

BBCTurkish.com, 13.03.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.