Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Ukrayna'da Yanukoviç'in yetkileri Turçinov'a geçti

Ukrayna'da Yanukoviç'in yetkileri Turçinov'a geçti
Ukrayna'da Salı gününe kadar yeni bir hükümetin kurulacağı açıklanırken, Parlamento Başkanı Aleksandr Turçinov da geçici devlet başkanı ilan edildi.

Cezaevinden çıkan eski Başbakan Yulia Timoşenko'nun yakın müttefiklerinden olan ve dün parlamento başkanı seçilen Turçinov, milletvekillerinin Salı'ya kadar ulusal birlik hükümeti kurulması konusunda anlaştığını belirtti. Turçinov, "Bu bizim öncelikli görevimiz" dedi.

Parlamento ayrıca kaçak Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in yetkililerinin geçici olarak Turçinov'a devredilmesine karar verdi.

TİMOŞENKO'NUN HEMŞEHRİSİ
Timoşenko gibi Dnipropetrovsk kentinden olan 49 yaşındaki Turçinov, aynı zamanda Vatan Partisi Başkan Yardımcılığını yürütüyor.

Turçinov, 2005 yılındaki Turuncu Devrim'in ardından Ukrayna istihbarat servisi SBU'nun başına geçmişti.

Ukrayna parlamentosu dün Kiev’deki sarayı muhaliflerin eline geçen Yanukoviç'in azledilmesi yönünde karar almıştı. Yanukoviç’in güçlü olduğu yerel yönetimler ise başkenti tanımadıklarını kendi kararlarını alacaklarını açıklamıştı.

İKİ BAKAN DAHA GÖREVDEN ALINDI
Ukrayna parlamentosunun bugünkü oturumunda, Dışişleri Bakanı Leonid Kojara'nin görevinden azledilmesi kararlaştırıldı. Karar için parlamentoda bulunan 333 milletvekilinden 237'si "evet" oyu kullandı. Kojara, 24 Aralık 2012'den bu yana Dışişleri Bakanı olarak görev yapıyordu.

Parlamento genel kurulunda ayrıca Bilim ve Eğitim Bakanı Dmitriy Tabaçnik'in de görevinden azledilmesine ilişkin karar kabul edildi. Bu karar için de salonda bulunan 329 milletvekilinin 236'sı "evet" verdi. Dmitriy Tabaçnik, Mart 2010'dan bu yana Ukrayna Bilim ve Eğitim Bakanı olarak görevdeydi.

Ukrayna Parlamentosu, dün de İçişleri Bakanı Vitaliy Zaharçenko ve Cumhuriyet Başsavcısı Viktor Pşonko'nun görevinden alınmasına ilişkin karar almıştı.

Hürriyet, 23.02.2014

'Yanukoviç Harkov'daki bir villada saklanıyor'
Ukrayna'da başkent Kiev'i terk eden 'kaçak devlet başkanı' Viktor Yanukoviç’in Harkov şehri yakınında üst düzey bir bürokratın villasında birkaç sadık koruma eşliğinde gizlendiği bildirildi.

Ukrayna gazetesi İzvestiya’nın haberine göre; Yanukoviç, Kiev'i terk ettikten sonra gittiği Harkov’a Donetsk şehrinden uçakla ayrılma girişimi sonrasında geri döndü.

Yanukoviç’in nerede olduğunun Ukrayna istihbaratı tarafından bilindiği ancak muhalif lider Yulia Timoşenko’dan aldığı güvence sayesinde kendisine dokunulmadığı belirtildi. Zira dün Timoşenko cezaevi hastanesinden çıkmadan önce Yanukoviç tarafından ziyaret edildiği ve zor durumdaki devlet başkanına birtakım sözlü güvenceler verildiği ifade edildi.

UÇAĞININ KALKMASINA İZİN VERİLMEDİ
Ukrayna haber ajanslarının aktardığına göre, Devlet Sınır Koruma Hizmetleri Başkan Yardımcı Sergey Astahov, Yanukoviç'i taşıyan uçağın, ülkenin doğusundaki Donetsk'ten havalanmasına izin verilmediğini söylemişti. Gerekli belgelere sahip olmadığı öne sürülen uçağın nereye gitmeyi amaçladığı konusunda ise bilgi verilmemişti.

Ukrayna basınında yer alan haberlerde, Yanukoviç'in Donetsk'e hareket etmeden önce bulunduğu Harkov'dan Rusya'ya geçişinin de sınır koruma görevlileri tarafından engellendiği iddia edilmişti.

Ukrayna parlamentosuna yeni başkan olarak seçilen Oleksandr Turçinov, “Yanukoviç uçağı ile Rusya’ya gitmeye çalışıyordu. Sınır güvenlikleri tarafından durduruldu. Donetsk bölgesinde bir yerlerde gizleniyor” iddiasında bulunmuştu. Turçinov eski başsavcı Viktor Pşonka ve Vergi eski Bakanı Aleksandr Klimenko’nun da Rusya sınırı geçmeye çalışırken yakalandığını söylemişti.

Ukrayna parlamentosu, Kiev’deki sarayı muhaliflerin eline geçen Yanukoviç'in azledilmesi yönünde karar almıştı. Yanukoviç’in güçlü olduğu yerel yönetimler ise başkenti tanımadıklarını kendi kararlarını alacaklarını açıklamıştı.

EN SON TELEVİZYONDA GÖRÜLDÜ
Son olarak, partisinin güçlü olduğu Harkov’da televizyona çıkıp, istifa ettiği yönündeki haberleri yalanlarken görülen Yanukoviç, aracına ateş edildiğini ama korkmadığını belirterek, “Ülkeyi terk etmeye ya da istifa etmeye niyetim yok. Yaşananlar yaygın bir vandalizm, bir darbe girişimidir. Ülkeyi terörize etmeye çalışan haydutlar var" demişti.

Hürriyet, 23.02.2014

Ukrayna: Meclis Yanukoviç'i azletti
 Ukrayna Parlamentosu, Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in azledilmesine ve 25 Mayıs'ta başkanlık seçimlerine gidilmesine karar verdi.

Meclis Başkanı, Yanukoviç'in Rusya'ya gitmek üzere bir uçağa binerken polis tarafından durdurulduğunu söyledi. Yanukoviç'in şimdi Donetsk kentinde olduğu belirtiliyor

Parlamentodaki oylama, muhalefetin başkent Kiev'deki bazı binaları ele geçirmesinden ve meclisin bazı üst düzey atamalar yapmasının ardından gerçekleştirildi.

Yanukoviç, bir "darbeyle" karşı karşıya olduğunu ve istifa etmeyeceğini söyledi.

Timoşenko serbest bırakıldı

Bu arada, tutuklu muhalif lider eski Başbakan Yulia Timoşenko serbest bırakıldı.

Doğudaki Harkov kentinde gözetim altında tutulduğu hastaneden çıkan Timoşenko'nun protestoların merkezindeki Bağımsızlık Meydanı'na gitmekte olduğu açıklandı.

Milletvekilleri Cuma günü aldıkları bir kararla, Timoşenko'nun serbest kalmasının önünü açmıştı. Başbakanlığı döneminde görevini suistimal etmekten suçlu bulunan Timoşenko, 2011'de 7 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Taraftarları bu kararın Yanukoviç'in, en büyük rakibi Timoşenko'yu saf dışı bırakması için alındığını savunuyordu. Eski Başbakan'ın serbest bırakılması muhaliflerin ana talepleri arasında yer alıyordu.

'Darbe yapılıyor'

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, azil kararından önce istifa etme niyetinde olmadığını söylemiş ve başkent Kiev'deki protestoları "darbe" olarak nitelemişti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Kiev'de yaşananları, "vandallık, haydutluk ve darbe" olarak nitelemiş ve 1930'larda Almanya'da Nazilerin iktidara gelmesine benzetti.

Ordu: Müdahale etmeyeceğiz

Ukrayna Sİlahlı Kuvvetleri, Cumartesi günü bir açıklama yayımlayarak krize müdahale etmeyeceğini duyurdu.

Başkent ve parlamentonun denetimi fiilen muhalefetin elinde bulunuyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Ukrayna muhalefetine, "silahlı aşırılık yanlıları ve katliamcıların" öncülük ettiğini savundu ve bu eylemlerin Ukrayna'nın egemenliği ve anayasal düzene tehdit oluşturduğunu söyledi.

Ukrayna'da arabuluculuk girişimlerinde bulunan 3 AB dışişleri bakanından biri olan Polonya Dışişleri Bakanı Radoslav Sikorski ise Twitter mesajında "Kiev'de darbe yok" dedi.

Muhalefetle Yanukoviç arasında Cuma günü varılan anlaşmada seçimlerin Aralık'ta yapılması kararlaştırılmıştı. Ancak Yanukoviç'in istifasında ısrar eden binlerce kişi geceyi meydanlarda geçirdi

Ukrayna'da protestolar, Kasım sonlarında Yanukoviç'in Rusya'yla yakınlaşmayı tercih ederek Avrupa Birliği'yle ekonomik işbirliği anlaşmasını imzalamaktan son anda vazgeçmesi üzerine başlamıştı.

Perşembe günü polis Kiev'in merkezindeki Bağımsızlık Meydanı'da kamp kuran protestoculara ateş açmıştı.

Sağlık Bakanlığı'na göre Salı gününden bu yana aralarında polis memurlarının da bulunduğu 77 kişi öldü.

Protestolarda önemli rol oynayan aşırı sağcı gruplardan biri Yanukoviç'in Cumartesi sabahına kadar istifa etmemesi halinde "eyleme geçeceği" tehdidinde bulunmuştu.

BBCTurkish.com, 22.02.2014

Ukrayna: Yanukoviç Başkanlık Sarayı'nı terk etti

Ukrayna'da Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in Başkanlık Sarayı'nı terk ettiği haber veriliyor.

Saray'ın çevresinde koruma olmadığı ve protestocuların Cumhurbaşkanlığı ve bakanlık binalarının bulunduğu tüm bölgede denetimi ele geçirdikleri belirtiliyor.
BBC muhabiri Kevin Bishop hiçbir engelle karşılaşmadan saraya girdi.

Muhalefet, Yanukoviç'in derhal istifasını açıklamasını istedi ve 25 Mayıs'ta seçimlerin yapılması çağrısında bulundu. Muhalefetle Yanukoviç arasında Cuma günü varılan anlaşmada seçimlerin Aralık'ta yapılması kararlaştırılmıştı.
Avrupa Birliği'nin arabuluculuğuyla varılan anlaşmaya rağmen, başkent Kiev'de binlerce kişi geceyi Bağımsızlık Meydanı'nda geçirdi.

Sabah saatlerinde parlamento toplandı ve Meclis Başkanı Volodimir Ribak sağlık sorunlarını gerekçe göstererek istifa etti.
Muhalif Udar Partisi'nin lideri Vitali Kliçko, milletvekillerine hitap ederken, "Halkın talep ettiği gibi Yanukoviç'i derhal istifaya çağıran bir karar almalıyız" dedi.

Yanukoviç Parlamento'da değil ve Cumhurbaşkanı'nın Kiev'i terk ettiği ve doğudaki Harkov kentine gittiği yolunda haberler var. Rusya sınırındaki kentte hükümetin büyük desteğe sahip olduğu belirtiliyor.
Reuters ajansına konuşan bir güvenlik yetkilisi, Cumhurbaşkanı'nın hâlâ ülkede olduğunu söyledi. Adı açıklanmayan bu yetkili Yanukoviç'in durumunun iyi olduğunu belirtti.

Ukrayna'da protestolar, Kasım sonlarında Yanukoviç'in Rusya'yla yakınlaşmayı tercih ederek Avrupa Birliği'yle ekonomik işbirliği anlaşmasını imzalamaktan son anda vazgeçmesi üzerine başlamıştı.
Perşembe günü polis Kiev'in merkezindeki Bağımsızlık Meydanı'da kamp kuran protestoculara ateş açmıştı.
Sağlık Bakanlığı'na göre Salı gününden bu yana aralarında polis memurlarının da bulunduğu 77 kişi öldü.
Polis çekildi
Muhabirimiz daha önce sıkı şekilde korunan Başkanlık Sarayı'nda hiç güvenlik görevlisinin kalmadığını, protestocularun binada beklediğini söylüyor.

Ostap Krividik adlı bir protestocu Yanukoviç'i kastederek "Burada değil. Hiçbir cumhurbaşkanlığı yetkilisi de burada değil" dedi.
BBC muhabirleri, tüm kentte polis güçlerinin çekildiğini, Bağımsızlık Meydanı'nda kalabalığın artmaya başladığını aktarıyor.
Protestolarda önemli rol oynayan aşırı sağcı gruplardan biri Yanukoviç'in Cumartesi sabahına kadar istifa etmemesi halinde "eyleme geçeceği" tehdidinde bulunmuştu.
Cuma günü Kiev'e giden AB dışişleri bakanlarının girişimiyle muhalif liderlerle Yanukoviç arasında bir anlaşmaya varılmıştı.
Anlaşma bu yıl sonunda yapılacak erken seçim seçimle bir ulusal birlik hükümeti kurulmasını öngörüyordu.
Ancak muhalefet seçimlerin daha erken yapılmasını istiyor.

BBCTurkish.com, 22.02.2014

Ukrayna'da anlaşma imzalandı

Ukrayna'da uzun süren müzakereler sonrası hükümet yetkilileriyle muhalefet uzlaşıya vardı. Yanukoviç, erken seçim de dâhil muhalefetin pek çok isteğini kabul etti.

Ukrayna'da Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile muhalefet ve AB temsilcileri arasında gece saatlerinde yürütülen görüşmeler sabah saatlerinde yarıda kesilmişti. Ancak Ukrayna Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada ilerleyen saatlerde AB temsilcileri ve muhalefetle uzlaşıya varıldığı belirtildi. Hükümet yetkilileriyle muhalefet Kiev'de anlaşmaya imza attı.

İktidardaki Bölgeler Partisi Parlamento Grubu Başkanı Aleksandr Yefremov, Interfax-Ukrayna Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, Yanukoviç ve muhalefet liderleri arasında varılan anlaşmanın, eylül ayına kadar anayasa reformu yapılmasını, aralık ayında da devlet başkanlığı seçimi yapılmasını öngördüğünü söyledi.

Ukrayna basınında çıkan haberlerde de görüşmelerde tarafların 48 saat içinde 2004 Anayasası'na geri dönülmesi ve devlet başkanlığı seçiminin yıl sonuna kadar yapılması konusunda anlaştıkları yazıldı. Anlaşmaya göre 10 gün içinde de bir ulusal uzlaşma hükümeti kurulacak.

Muhalefet lideri Vitali Kliçko Alman Bild gazetesine yaptığı açıklamada, muhalefetin anlaşmayı imzalayacağını ancak protestocularla yeni görüşmelerin gerekli olduğunu söylemişti.

Ajanslara düşen haberlerde salı gününden bu yana kanlı çatışmalara sahne olan Bağımsızlık Meydanı'nda öğre saatlerinde yeniden silah seslerinin duyulduğu yer aldı. Ukrayna İçişleri Bakanlığı, göstericilerin ateşkesi bozarak güvenlik güçlerine ateş açtığını bildirdi.

Avrupa tarafında müzakerelere Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve Polonya Dışişleri Bakanı Radoslav Sikorski katıldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arabuluculuk yapması için insan hakları savunucusu Vladimir Lukim'i gönderdi. ABD ise görüşmelere telefonla dâhil oldu.

AB'nin müzakereler sırasında sunduğu yol haritasında, muhalefetin katılımıyla bir geçiş hükümetinin kurulması, anayasa reformu ve yıl içinde seçimlere gidilmesi önerileri yer alıyordu.

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier yaptığı açıklamada, çözümün sadece Ukrayna'da mümkün olduğunu ve bunun siyasi diyalogla yapılabileceğini vurgulamıştı.

Öte yandan perşembe günü Brüksel'de toplanan AB dışişleri bakanları, Ukrayna'da insan hakları ihlalleri ve şiddetten sorumlu olanlara seyahat yasağı getirilmesi ve hesaplarının dondurulması gibi yaptırım kararları almıştı. Ancak önlemler Kiev'de yeni şiddet olayları yaşandığı takdirde yürürlüğe girecek. Brüksel öncelikle Kiev'deki diplomatik çabaların sonuçlanmasını bekleyeceğini açıklamıştı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise perşembe akşamı Putin ve ABD Başkanı Barack Obama ile telefon görüşmesi yaptı. Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Merkel'in iki lideri Alman Dışişleri Bakanı'nın Kiev'deki misyonu hakkında bilgilendirdiğini belirtti.

dw.de, 21.02.2014

Ukrayna: Taraflar erken seçimde anlaştı

Cumhurbaşkanı Yanukoviç ve muhalif protestocular krize son verebilecek bir anlaşmayı kabul ettiler.

Anlaşma henüz resmen yayımlanmadı ama erken seçim, cumhurbaşkanının yetkilerinin kısıtlanması ve milli birlik hükümeti kurulmasını kapsadığı açıklandı.

Uzlaşma üç Avrupa Birliği dışişleri bakanının arabuluculuğunda gece boyu yürütülen görüşmelerden sonra açıklandı.

Almanya ve Polonya dışişleri bakanları muhalefetin anlaşmayı desteklediğini açıklamadan önce Kiev'in Bağımsızlık Meydanı'nda göstericilerle biraraya geldiler.

Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski twitter mesajında hasım tarafların anlaşmayı imzalamak üzere olduklarını yazdı ve bunun "Ukrayna için reform ve Avrupa yolunu açan iyi bir uzlaşma" olduğunu kaydetti.

Ama muhtemel anlaşmanın detayları gelirken bile Bağımsızlık Meydanı'ndan silah sesi duyulması durumun ne kadar hassas ve kırılgan olduğunun bir işaretiydi.

Ukrayna yayın kuruluşu ICTV anlaşma taslağının bir kopyasını gördüğünü bildirdi ve üç temel maddeyi şöyle sıraladı:

2004 anayasası 48 saat içinde yeniden geçerlilik kazanacak, ve10 gün işinde bir milli birlik hükümeti kurulacak
Cumhurbaşkanı, hükümet ve parlamentonun yetkilerini dengeleyen bir anayasa reformu için hemen çalışma başlatılacak, ve Eylül'e kadar tamamlanacak
Yeni anayasanın kabulünden sonra en geç Aralık ayına kadar cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak.
Seçim ve reform sözü

Ukrayna'da onlarca kişinin yaşamını yitirdiği olaylı haftadan sonra Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, krizin çözümüne yönelik AB arabuluculuğundaki yoğun görüşmelerden sonra anlaşmaya varıldığını ve erken seçime gidileceğini söylemişti.

Bu sabah krize son verecek bir anlaşma üzerinde görüş birliği oluştuğunu söyleyen Yanukoviç, anlaşmanın cumhurbaşkanlığı seçimlerinin erkene alınması, bir milli birlik hükümeti kurulması ve cumhurbaşkanının yetkilerini sınırlayacak anayasal değişiklikleri kapsadığını da açıklamıştı.

Daha erken saatlerde henüz anlaşmanın ayrıntıları açıklanmadan, kriz görüşmelerine arabuluculuk yapan üç AB bakanından, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, temkinli olunmasını tavsiye ederek, anlaşmanın kesin olmadığını, Yanukoviç'in açıklamasını henüz muhalefetin doğrulamadığını söylemişti.

Yanukoviç'in açıklamasından kısa süre sonra Kiev'de yeni şiddet olayları yaşandığına ilişkin haberler de geldi.

Polis protestocularla silahlı çatışma yaşandığını söylerken, Ukrayna medyası çevik kuvvet polislerinin, oturumun devam ettiği parlamentonun koridorlarında devriye gezdiğini bildiriyor.

Protestolar ilk olarak Kasım ayında Cumhurbaşkanı Yanukoviç'in AB ile yapılacak bir ticaret anlaşmasından Rusya'yla ilişkiler lehine vazgeçmesiyle patlak vermişti.
Dün çatışmaların en kanlı günüydü.

Kiev'in merkezindeki protesto kampını boşaltmak için harekete geçen polis göstericilerin direniş göstermesi üzerine ateş açmıştı.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Salı gününden bu yana yaşanan çatışmalarda 77 kişi öldü, 577 kişi yaralandı.

Fakat muhalifler ölü ve yaralı sayısının muhtemelen çok daha yüksek olduğunu söylüyorlar.


BBCTurkish.com, 21.02.2014

Ukrayna: Yanukoviç'ten erken seçim sözü

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, krizin çözümüne yönelik AB arabuluculuğundaki yoğun görüşmelerden sonra anlaşmaya varıldığını ve erken seçime gidileceğini söyledi.

Bu sabah krize son verecek bir anlaşma üzerinde görüş birliği oluştuğunu söyleyen Yanukoviç anlaşmanın cumhurbaşkanlığı seçimlerinin erkene alınması, bir milli birlik hükümeti kurulması ve cumhurbaşkanının yetkilerini sınırlayacak anayasal değişiklikleri kapsadığını açıkladı.

Daha erken saatlerde henüz anlaşmanın ayrıntıları açıklanmadan, kriz görüşmelerine arabuluculuk yapan üç AB bakanından, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, temkinli olunmasını tavsiye ederek, anlaşmanın kesin olmadığını, Yanukoviç'in açıklamasını henüz muhalefetin doğrulamadığını söylemişti.

Yanukoviç'in açıklamasından kısa süre sonra Kiev'de yeni şiddet olayları yaşandığına ilişkin haberler de geldi.

Polis protestocularla silahlı çatışma yaşandığını söylerken, Ukrayna medyası çevik kuvvet polislerinin, oturumun devam ettiği parlamentonun koridorlarında devriye gezdiğini bildiriyor.

Protestolar ilk olarak Kasım ayında Cumhurbaşkanı Yanukoviç'in AB ile yapılacak bir ticaret anlaşmasından Rusya'yla ilişkiler lehine vazgeçmesiyle patlak vermişti.
 

Dün çatışmaların en kanlı günüydü.
Kiev'in merkezindeki protesto kampını boşaltmak için harekete geçen polis göstericilerin direniş göstermesi üzerine ateş açmıştı.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Salı gününden bu yana yaşanan çatışmalarda 77 kişi öldü, 577 kişi yaralandı.

Fakat muhalifler ölü ve yaralı sayısının muhtemelen çok daha yüksek olduğunu söylüyorlar.


BBCTurkish.com, 21.02.2014 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.