Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > İtalya, cumhurbaşkanının kararını bekliyor

İtalya, cumhurbaşkanının kararını bekliyor
İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, hem ekonomik hem de siyasi krizden kurtulamayan ülkede son 2 yılda üçüncü kez hükümet krizini çözmeye çalışıyor.

İktidarın büyük ortağı Demokratik Parti yönetiminin önceki gün Başbakan Enrico Letta’nın görevden ayrılması kararı almasının ardından, yeni hükümet kurma görüşmeleri başlamıştı. Cumhurbaşkanı Napolitano, hükümet krizini çözmek için dünden itibaren parti liderleriyle görüşmeye başladı.

Napolitano’nun önündeki seçenekler arasında, Enrico Letta’nın başbakanlığına son veren Demokratik Parti Genel Sekreteri Matteo Renzi’ye hükümeti kurma görevini vermek ya da genel seçime gidilmesini istemek bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Napolitano, Kasım 2011’den bu yana üçüncü kez hükümet krizini çözmek ve başbakanı belirlemek zorunda kalıyor.

Atanmış başbakanlar dönemi

İtalya’da halk tarafından başbakanlığa seçilmiş son isim 2008 seçimlerini kazanan Silvio Berlusconi’ydi. Berlusconi’nin istifaya zorlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Napolitano Kasım 2011’de ekonomist Mario Monti’yi başbakanlığa atamıştı. 2013’te yapılan genel seçimlerin ardından da partiler koalisyon üzerinde anlaşamayınca iş yine Napolitano’ya düşmüş ve Cumhurbaşkanı, Enrico Letta’yı başbakanlığa getirmişti.

Silvio Berlusconi de son hükümet krizinde bu noktaya dikkat çekerek “İtalya’nın seçilmiş son başbakanı benim” diyor.

Ancak Napolitano’nun yürüttüğü hükümet kurma görüşmelerine Berlusconi’nin katılıyor olmasına itirazlar da yükseliyor. Vergi kaçakçılığından mahkum edilmesi nedeniyle parlamentodan azledilen Haydi İtalya partisi başkanı Berlusconi’nin, parti lideri olarak bile olsa Cumhurbaşkanı ile hükümet görüşmelerine katılıyor olması eleştirilere yol açıyor.

Muhalefetteki 5 Yıldız Hareketi lideri Beppe Grillo, Napolitano-Berlusconi görüşmesiyle ilgili mesajında İtalyanlara, “90’lık bir adam ve bir suçlu, kahve ve bisküvi eşliğinde sizin geleceğinize karar veriyorlar” diye seslendi. Grillo, İtalyanların seçimle yeni başbakanlarını belirlemesi gerektiğini savunarak Renzi’ye de karşı çıkıyor. 5 Yıldız Hareketi bu nedenle Cumhurbaşkanı’nın yürüttüğü hükümet görüşmelerini boykot ediyor.

İtalya’da yapılan anketler de halkın başbakanlarını belirlemek için seçime gitmeyi tercih ettiğini gösteriyor. La Stampa gazetesinin yayımladığı bir ankete katılanların yalnızca yüzde 14’ü, seçime gidilmeksizin Renzi’nin başbakan olmasını desteklediğini söyledi.

BBCTurkish.com, 15.02.2014

İtalya: 'Ölçüsüz hırslı' belediye başkanı başbakanı devirdi
“ Kabil ile Habil’in, Brütüs ile Sezar’ın hikâyesi tekrar ediyor.”

İtalya’da iktidarın büyük ortağı Demokratik Parti içindeki liderlik çatışmasını, İtalya’nın Kardeşleri partisinden Fabio Rampelli böyle tanımlıyor.

Demokratik Parti’deki (PD) kavga Kabil ve Habil ya da Brütüs-Sezar hikâyesindeki gibi kanlı bitmese de, İtalya’nın Başbakanı Enrico Letta’nın, kendi partisinin genel sekreteri Matteo Renzi tarafından koltuğundan edilmesiyle sonuçlandı.

“Hurdaları evlerine gönderelim” diyerek eski politikacıları siyaset sahnesinden silme mesajı veren ve adı bu yüzden 'hurdacı'ya çıkan Renzi, radikal bir değişime ihtiyaç duyulduğunu söyleyerek partidaşı Enrico Letta’nın başbakanlığına son verdi.

Dün yapılan PD yönetimi toplantısında, Amerikalı şair Robert Frost’un 'Gidilmeyen yol' adlı şiirinden alıntılar yaparak “Daha az yürünmüş yolu öneriyorum” diyen Renzi, ülkenin içinde bulunduğu bataklıktan çıkabilmesi için daha zorlu olan bu yolun seçilmesi gerektiğini söyledi.

Kendisini 'ölçüsüz derecede hırslı' olarak tanımlayan Renzi, parti yönetiminden de büyük bir destek alarak Başbakan Letta’yı alt etmeyi başardı.

Yenilgiyi kabul ederek istifa eden Enrico Letta ise, çalışma arkadaşlarına “İtalya gerçekten de kalbinizi kırıyor” diyerek sahneden çekildi.

'İktidar hırsı'

Letta’nın kendi partisi içinde de itirazlarla karşılaşmasının başlıca sebepleri arasında hantal ve yolsuzlukla dolu bürokraside söz verdiği reformları yerine getirememesi, işsizlik oranının artmasını ve ekonomik gerilemeyi durduramaması, bankalara karşı fazla cömert bulunması ve kaotik seçim yasasını değiştirmemesi yer alıyor.

Ancak Renzi’nin 'yeni bir sayfa açma' önerisi herkesi tatmin etmiş gibi görünmüyor. Kimi kesimler Renzi’nin tamamen iktidar hırsıyla hareket ettiğini, ülkeye yenilik getirecek bir söylemine rastlanmadığını savunuyor.

Demokratik Parti içinde de sayıları az da olsa bazı isimler Renzi’ye karşı çıkıyor. PD yönetiminden Pippo Civati, Letta’ya yapılanı Danimarka’da bir hayvanat bahçesinin bir yavru zürafayı öldürmesine benzetti.

Ülkenin en büyük siyasi gruplarından muhalefetteki 5 Yıldız Hareketi’nin lideri Beppe Grillo, Renzi’yi 'vicdansız bir kariyer düşkünü' olarak niteledi.

Öte yandan Renzi’nin, Letta’da olmayan bir enerji ve dinamizme sahip olduğu da hemen hemen tüm kesimler tarafından teslim ediliyor.

'Üçüncü Cumhuriyet'e leke'

İtalya’nın en genç başbakanı olması beklenen 39 yaşındaki Renzi’nin 'cesaret' mesajını, kritik ekonomik reformları yerine getirmek için hayata geçirmesi umuluyor. Ancak İtalyan medyası 'müstakbel başbakanın' geçmişte verdiği her söze sadık kalmadığını da hatırlatıyor.

Renzi’nin seçimlere gitmek yerine mevcut parlamentoyla yeni bir hükümet kurmak istemesi de, olası reformlar için koalisyon ortaklarını ikna etmesi gerektiği anlamına geliyor.

Renzi’nin hem diğer partileri hem de kendi partisi içindeki karşıtlarını ikna ederek 'ölçüsüz hırsını' başarıya dönüştürüp dönüştürmeyeceğini zaman gösterecek.

Renzi’yi Kabil’e benzeten İtalya’nın Kardeşleri partisinden Fabio Rampelli ise buna pek ihtimal veriyor gibi görünmüyor.

Rampelli, Kabil-Habil, Brütüs-Sezar benzetmesine şöyle devam ediyor: “En fenası da bu ikisinin (Renzi ve Letta) çok genç olması sebebiyle ikisi arasındaki nefretin çok uzun sürecek olması. Sözümona 'Üçüncü Cumhuriyet’in doğuşu, bu ilk günâhla lekelenmiş olarak kalacak.”

BBCTurkish.com, 15.02.2014

İtalya'da hükümet krizi

İtalya’daki hükümet krizinin boyutları büyüyor. Kendi partisinin desteğini kaybeden Başbakan Enrico Letta, cuma günü istifasını sunacağını açıkladı.

İtalya'da Demokrat Parti lideri Matteo Renzi'nin, Letta liderliğindeki geniş çaplı koalisyon hükümetinden desteğini çekmesinin ardından, Başbakan Enrico Letta istifa kararı aldı.
Letta, “Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'yu yarın ofisini ziyaret edip istifamı sunmak istediğim konusunda bilgilendirdim” şeklinde konuştu.
Letta bir süredir Demokrat Parti'nin lideri Matteo Renzi ile anlaşmazlık içindeydi. Demokrat Parti liderliğine kısa bir süre önce seçilen Matteo Renzi, bir süredir Letta hükümetinin gerekli reformları yapmadığı yönünde eleştirilerde bulunuyor ve bir değişim gerektiğini kaydediyordu.
Enrico Letta'nın istifa kararı, başbakanlık resmi internet sitesinden yapılan kısa açıklamayla duyurulurken, istifa kararının Letta'nın partisi Demokrat Parti'nin bugün aldığı yönetim kurulu kararı doğrultusunda olduğu belirtildi.
Letta liderliğindeki geniş çaplı koalisyon hükümeti, İtalya'da geçen şubat ayında yapılan genel seçimlerden sonra güçlükle oluşturulmuştu. Yaklaşık 10 ay süren Letta hükümeti, geçen eylül ayında iktidar ortağı Silvio Berlusconi'nin hükümete verdiği desteği çekmesiyle düşme tehlikesi atlatırken, iki bakan da çeşitli nedenlerle istifa etmişti.
Renzi'nin yeni Başbakan olması bekleniyor.

dw.de, 13.02.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.