Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > 7 Müslüman ülkeden "kadınlar nasıl giyinmeli?" sorusuna yanıt

7 Müslüman ülkeden "kadınlar nasıl giyinmeli?" sorusuna yanıt
"Müslüman ülkelerde kadınlar nasıl giyinmeli?", "Kadınlar nasıl giyineceklerini kendileri seçebilmeli mi?" Amerika'daki Michigan Üniversitesi bu soruları aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 7 Müslüman ülkede sordu. İşte cevapları...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"Sadece saçın örtülmesi yeterli mi?", "Yoksa tüm vücut mu örtülmeli?", "Başı açık dolaşmak uygun mu?", "Müslüman toplumlarda kadınlar için en uygun giyim şekli hangisi?"

Amerika'daki Michigan Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Enstitüsü, bu soruların cevabını Müslüman nüfusun yaşadığı 7 ülkede aradı.

Türkiye'nin yanısıra Tunus, Lübnan, Irak, Suudi Arabistan, Pakistan, Mısır da o araştırmaya katıldı.

Katılımcılara 7 farklı giyim tarzı gösterilip, "Sizce kadınlar için en uygun giyim tarzı hangisi?" diye soruldu.

Araştırmanın sonucuna göre, Türkiye'de yüzde 46 oyla 4'üncü stil, yani saçın tamamen örtüldüğü "hicab" seçeneği ilk sırayı aldı. Bu oranı, yüzde 32 oyla "başı açık" giyim tarzı takip etti.

Türkiye'de araştırmaya katılanların yüzde 17'si de, "baş kapanmalı ama saç görünebilir" yanıtını verdi.

Araştırmaya göre, Suudi Arabistan, yüzde 63 ile tüm vücudu örten ve gözleri açıkta bırakan "nikap" tercih edilmiş görünüyor.

Şii nüfusun yoğun yaşadığı Irak ve Pakistan ise oyunu, saçı örten, başörtüsünün kadının eliyle tutulmasını gerektiren 'çador' tarzı giyim için kullandı.

Mısır ve Tunus da, Türkiye gibi "hicab" seçeneğini tercih eden iki ülke. Lübnan'da ise, ankete katılanların yüzde 49'u, kadınların başı açık gezebileceğini ifade etti.

Tüm vücudu örten, sadece göz kısmında kafes bulunduran burka ve saçın bir kısmını açıkta bırakacak şekilde boyun altından bağlanmasını gerektiren stil ise genel anlamda pek tercih edilmemiş.

Aynı araştırmada katılımcılara "kadınlar nasıl giyineceklerini kendileri seçebilmeli mi?" diye de soruldu.

Bu soruya "evet" diyenlerin oranı Tunus'ta yüzde 56, Türkiye'de yüzde 52, Lübnan'da yüzde 49, Suudi Arabistan'da yüzde 47, Irak'ta yüzde 27, Pakistan'da yüzde 22, Mısır'da ise yüzde 14.

cnnturk.com, 10.01.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.