Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Emniyet müdürlüğünü kuşatma çağrısı

Emniyet müdürlüğünü kuşatma çağrısı
Tayland'da hükümet karşıtı gösteriler dinmiyor. Muhalefet liderlerinden Thaugsuban, hakkındaki tutuklama kararına karşın göstericilere emniyet müdürlüğünü işgal etme çağrısı yaptı.

Tayland'da Şinavatra hükümeti karşıtı eylemlerin çatışmaya dönüştüğü ve güvenlik güçlerinin eylemcilere sert müdahalede bulunduğu bildiriliyor. Eylemcilerin, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanan polise, taş ve yanıcı maddelerle karşılık verdiği bildiriliyor.

Güvenlik güçlerinin, eylemciler tarafından kuşatılan hükümet binasını korumaya çalıştıkları ve kullanılan göz yaşartıcı gazlar nedeniyle bölgeye kaos hakim olduğu ancak Bangkok’da, çatışmaya dönen protesto gösterilerinin henüz otel ve alışveriş merkezlerine sıçramadığı gelen haberler arasında yer alıyor.

Salı günü eylem çağrısı

Muhalefetteki Demokrat Parti liderlerinden Suthep Thaugsuban, hakkındaki tutuklama kararına rağmen, muhaliflere salı günü emniyet müdürlüğünü işgal etmeleri çağrısı yaptı. Thaugsuban hakkında pazartesi günü, demokratik yollarla göreve gelmiş bir hükümeti düşürmeye çalışmak suçlamasıyla tutuklama kararı çıkarıldı. Geçen hafta da muhalif gösterilere çağrı yapmak suçlamasıyla hakkında tutuklanma kararı çıkarılmıştı. Suthep'in, sadece korumalarıyla gezdiği bildiriliyor.

Tayland Başbakanı Yingluck Şinavatra ise yeniden devlet televizyonundan siyasi krizin çözülmesi için diyalog çağrısında bulundu. Şinavatra, "Thaugsuban'ın taleplerini geri çevirmiyoruz ancak nasıl hayata geçirebileceğimizi bilmiyoruz" dedi.

Muhalif lider Thaugsuban'ın, sadece hükümetin düşmesini değil aynı zamanda yeni bir yönetim şekli talep ettiği bildiriliyor. Thaugsuban'ın ülkede yeniden seçime gidilmeden önce bir Halk Komitesi kurulup, bu komitenin tüm devlet organlarını devralması ve yeni anayasayı hazırlamalarını talep ediyor. Thaugsuban'ın Halk Komitesi için 37 kişi belirlediği ve kendisini de Genel Sekreter olarak tayin ettiği bildiriliyor.

Dışişleri Bakanlığı'ndan uyarı

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Bangkok'da bulunan vatandaşlara, çatışmaların olduğu bölgelere gitmeme çağrısı yaptı. Berlin'den yapılan açıklamaya göre resmi bir yasak getirilmese de Bangkok'daki vatandaşların akşam on ile sabah beş saatleri arasında bulundukları yerleri terk etmemeleri istendi.

Almanya'nın dışında, Hindistan, Japonya ve Malezya da, Tayland'da bulunan vatandaşlarını dikkatli olmaları konusunda uyardı. Hong Kong yönetimi, Bangkok'a yapılacak seyahatler için de uyarıda bulundu.

Race of Champions iptal edildi

Tayland'da protestoların şiddetini artırması ve ülkenin bir siyasi krize sürüklenmesi nedeniyle 14-15 Aralık tarihlerinde Bangkok'da yapılması planlanan Race Of Champions 2013'ün ( Şampiyonlar Yarışı) iptal edildiği duyuruldu. Tayland Spor yetkilileri ve motor yarışlarını düzenleyen organizatörleri böyle zor bir dönemde, Tayland halkını düşündüklerini ve en kısa sürede ülkede barışçıl bir çözüm bulunmasını umduklarını açıkladılar.

dw.de, 02.12.2013

Tayland'daki gösterilerde ölü sayısı 4'e çıktı

Yönetim karşıtı gösterilerin geçen haftadan bu yana devam ettiği Tayland'da hükümet destekçileri ve karşıtları arasındaki çatışmalarda ölenlerin sayısı 4'e yükseldi.

Yetkililer, başkent Bangkok'u savaş alanına çeviren çatışmalarda 50'den fazla kişinin yaralandığını açıkladı.

Görgü tanıkları, polisin kendilerine taş ve molotof kokteyli atan göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyun yanı sıra plastik mermi kullandığını söyledi.

Göstericilerin girmeye çalıştığı başbakanlık binası ile emniyet genel müdürlüğünde sıkı önlemler alınırken Başbakan Yinglak Şinavatra'nın güvenliğinin sağlanması için gizli bir yere götürüldüğü öğrenildi.

Başbakan Yinglak Şinavatra'ya destek veren "kırmızı gömleklilerin" Rajamangala Stadyumu'nda düzenleyeceği gösterinin ise iptal edildiği belirtildi.

Göstericilerin lideri Başbakan ile görüştü

Bu arada gösterilere liderlik yapan Suthep Thaungsuban, Başbakan Yingluck Şinavatra ile görüştüğünü bildirdi.

Suthep Thaungsuban, gazetecilere yaptığı açıklamada, Başbakan Şinavatra ile tarafsız olarak nitelendirdiği ordunun gözetiminde görüştüğünü ve hükümetin değişmesi taleplerini dile getirdiğini söyledi.

Thaungsuban, destekçilerine, söz konusu görüşmenin herhangi bir müzakere niteliği taşımadığı güvencesini verdi.

BBC'nin haberine göre de Suthep Thaungsuban, hava, kara ve deniz kuvvetleri komutanlarının nezaretinde gizli bir yerde yapılan görüşmede Yingluck Şinavatra'ya, "yönetimi halka devretmesi" için kendisine 2 gün süre tanıdıklarını belirtti.

Suthep Thaungsuban, ültimatomun dikkate alınmaması halinde ne yapacakları konusunda ise bilgi vermedi.

Başbakan'ın istifası isteniyor

Endonezya'nın ardından Güneydoğu Asya'nın en büyük ikinci ekonomisi olan Tayland'da yönetim karşıtları, ağabeyi eski Başbakan Taksin Şinavatra'nın çıkarlarına hizmet ettiğini ileri sürerek Başbakan Yinglak Şinavatra'nın istifasını istiyor.

Askeri darbe ile 2006 yılında görevden uzaklaştırılan Taksin Şinavatra, görevini kötüye kullanmak ve yolsuzluk yapmaktan suçlu bulunmuş, 2 yıllık hapis cezasından kaçmak için 2008'de ülkeyi terk ederek sürgün hayatı yaşamaya başlamıştı.

cnnturk.com, 01.12.2013

Tayland: Başkente askeri birlikler sevk edildi

Tayland'da hükümetin istifası talebiyle yapılan gösteriler sekizinci gününe girerken, protestolara öncülük eden muhalefet lideri Suthep Togsuban genel grev çağrısında bulundu.

Bakanlık binalarını koruyan çevik kuvvete destek için başkent Bangkok'a askeri birlikler sevkedildi.

Barikatları aşmaya çalışan binlerce göstericiye basınçlı su ve gözyaşartıcı gaz kullanıldı.

Eylemciler başbakanlık ve polis merkezi dahil bir dizi binaya girmeye çalışıyor.

'Halk darbesi'

Başbakan Yingluk Şinavatra'yı "Halk darbesiyle" devirmeye kararlı olduklarını söyleyen göstericiler, "Zafer Günü" ilan ettikleri bugünün belirleyici olacağını söylüyor.

Eylemlere öncülük eden Sivil Demokrasi Hareketi, hükümetin devrilip yerine "Halk Konseyi"nin gelebilmesi için göstericilere tüm güçleriyle saldırıya geçme çağrısında bulundu.

Sivil Demokrasi Hareketi, Yingluk hükümetinin sürgündeki eski lider Taksin Şinavatra'nın denetiminde olduğunu savunuyor.

Yolsuzlukla suçlanan Taksin, 2006'da askeri darbeyle devrilmişti. Taksin'in kız kardeşi olan Yingluk 2011'deki seçimlerle işbaşına gelmişti.

Polise göre başkentin sekiz ayrı noktasında yaklaşık 30 bin kişi eylem yapıyor.

Bangkok'ta bulunan BBC muhabiri Jonah Fisher, protestocuların bazı televizyon binalarına girdiklerini ve idareyi ele almaya çalıştıklarını söylüyor.

Muhabirimiz yaşananların bir darbe girişimini andırdığını aktarıyor.

Bangkok Post gazetesi bir grup protestocunun PBS televizyonunu ele geçirdiğini duyurdu.

Göstericiler, televizyon yöneticilerinden protestocuların konuşmalarını yayınlamalarını istediler.

Polis bir grup protestocunun polis merkezine girmesini engellemeye çalışıyor.

Muhabirimiz, göstericilerin buraya ve Başbakanlığa girmesinin zor göründüğünü söylüyor.

Yetkililer, Başbakan Yingluk'un ülkeyi terk ettiği yolundaki iddiaları redetti. Ancak Başbakan'ın nerede olduğu bilinmiyor.

Bangkok'ta bulunan başka bir BBC muhabiri Jonathan Head, askeri yetkililerin krize müdahalede isteksiz davrandıklarını silah taşımamaları ve çevik kuvvetin arkasında durmalarıyla koşuluyla başkente asker sevk etmeyi kabul ettiğini aktarıyor.

Muhabirimiz, başkent dışında büyük halk desteği olan Başbakan'ın taraftarlarının Bangkok'a gelmeye çalışması halinde gerilimin daha da tırmanabileceğine dikkat çekiyor.

Cuma günü Yingluk, ülkede koşulların uygun olmadığını söyleyerek erken seçim çağrılarını reddetmişti.

Göstericiler geçen hafta bakanlık binalarını kuşatmış, Genelkurmay Başkanlığı'na girmiş ve polisin elektriğini kesmişti.

BBCTurkish.com, 01.12.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.