Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Koalisyon anlaşmasında Türkiye

Koalisyon anlaşmasında Türkiye

Almanya'da imzalanan koalisyon sözleşmesinde iç politik konuların yanı sıra dış politikadaki önceliklere de yer veriliyor. Türkiye de sözleşmede yer alan başlıklardan biri.

Almanya'da yakında iktidara gelecek yeni koalisyonun anlaşma metninde, Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin bölümler de yer alıyor. Türkiye’nin Avrupa için stratejik ve ekonomik açıdan önemine değinilen sözleşmede, Türkiye ve AB arasındaki ilişkileri yeniden derinleştirmek ve dış politika ile güvenlik politikalarında daha sıkı işbirliği yapılması istendiği ifade ediliyor. Türkiye’nin reform çabalarının memnuniyetle karşılandığı belirtilen metinde, Türkiye'nin AB üyeliği sürecinin ‘ucu açık' olduğu ve müzakerelerin otomatik olarak üyelikle sonuçlanmasının söz konusu olmadığı da vurgulanıyor.
Üyelik müzakerelerinin sonucunun şimdiden garanti edilemeyeceğini kaydedilen sözleşmede, “Avrupa Birliği'nin yeni bir üyeyi kabul edemeyecek veya Türkiye'nin üyeliğin gerektirdiği yükümlülükleri tamamen yerine getiremeyecek durumda olması halinde, Türkiye, Avrupa Birliği ve Almanya ile olan ayrıcalıklı ilişkilerini güçlendirecek şekilde, Avrupa yapılarına olabildiğince sıkı bir biçimde bağlanmalıdır” ifadeleri kullanılıyor.
Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel, Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) Genel Başkanı Horst Seehofer ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) lideri Sigmar Gabriel düzenledikleri ortak basın toplantısında, koalisyon sözleşmesinin detayları hakkında bilgi verdi. Merkel, ilk açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Bu anlaşmanın özü büyük bir koalisyon olduğumuz ve Almanya için büyük görevler başarmayı hedeflediğimiz anlamına geliyor.”
Merkel, hedeflerinin merkezinde sağlam bir bütçe, refahın garanti altına alınması ve sosyal güvenlik konularının olduğuna işaret etti. Sigmar Gabriel de benzer noktalara dikkat çekti ve “Bu sadece büyük görevlerin koalisyonu değil elbette. Şunu altını çizerek ifade etmek istiyorum ki; koalisyon sözleşmesi aynı zamanda normal insanları da kapsıyor. Belki özellikle sıradan ve çalışkan insanlar için olduğunu söylemek daha doğru. Burada Almanya'da ekonomik ve aynı zamanda sosyal kalkınmayı neyin iyileştirebileceği düzenleniyor" dedi.

Asgari ücret
Görüşmelerde asgari ücret konusu üzerinde en çok tartışılan konulardan biriydi. Sosyal Demokrat Parti'nin talep ettiği saatte 8,5 euroluk asgari ücret önerisi anlaşma metnine dâhil edildi. Yeni asgari ücret uygulamasının 2015 yılının ocak ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Emeklilikle ilgili düzenlemeler de taraflar arasında çetin pazarlıklara neden oldu. Hrıstiyan Birlik partileri ve Sosyal Demokrat Parti, çocuk sahibi olan kadınların emeklilik koşullarının iyileştirilmesi konusunda çalışmalar yürütmek istiyor. Böylece 1992 yılından önce çocuk sahibi olan kadınlar gelecekte daha fazla emekli maaşı alabilecek. Emeklilik yaşı konusunda da hararetli tartışmalar yaşandı. Planlanan yeni düzenlemeye göre, gelecekte çalışanlar 45 yıl sigorta ödedikleri takdirde 63 yaşında emekli olabilecek.
Ancak şimdi gözler Sosyal Demokrat Parti üyelerinde. Toplam 473 bin Sosyal Demokrat Parti üyesi koalisyon sözleşmesiyle ilgili kararını 6-12 Aralık tarihleri arasında mektup yoluyla yapacakları oylamayla bildirecek. Oylama sonucunun olumlu olması halinde Merkel'in 17 Aralık'ta üçüncü kez başbakanlık koltuğuna oturması bekleniyor.

dw.de, 27.11.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.