Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > ISON, Güneş istikametinde ilerliyor

ISON, Güneş istikametinde ilerliyor

ISON kuyruklu yıldızının Güneş istikametinde ilerleyişi heyecanla izleniyor. Uzmanlar, kuyruklu yıldız için birkaç ihtimal üzerinde duruyorlar.

Güneş'in etkisiyle paramparça olmaması halinde Dünya'dan gündüz de görülebilecek parlaklığa erişmesi beklenen kuyruklu yıldızın Güneş'e yaklaşma anı, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından canlı yayınlanacak.

Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin 150 milyon kilometre olduğu göz önüne alındığında kuyruklu yıldızın Güneş'in ne kadar yakınına geleceğinin daha iyi anlaşılabileceğine işaret eden astoromlar, ISON'un çekirdeğinin 0,5 kilometreden daha büyük olması nedeniyle Güneş'in yakınından geçişi sırasında paramparça olmayacağı konusunda iyimser.
ISON için iki ihtimal var
Alman Uzay ve Havalık Kuruluşu (DLR) uzmanlarından Ekkehard Kührt, ISON'un geçişinde iki ihtimalin gerçekleşebileceğine dikkat çekti. Güneşin çekim gücüyle kuyruklu yıldızın parçalanabileceğini belirten Kührt, diğer ihtimalin ise erime olduğunu kaydetti. Güneşe yakınlık, ISON'un yüzeyinde sıcaklığın 2 bin dereceye kadar yükselmesine neden olacak. Uzmana göre kuyruklu yıldızların buz ve donmuş gazlardan meydana geldiği düşünüldüğünde bu olağanüstü ısı, ISON'un ciddi şekilde kütlesini yitirmesine neden olacak.

Kuyruklu yıldızın, 29 Nisan'da, Güneş'ten 621,18 milyon kilometre mesafede, Jüpiter'in yörüngesindeyken Hubble teleskobunca belirlenen görüntülerinde çekirdeğinin büyüklüğünün 5-6 kilometre olduğu saptanmıştı.

Bilimsel adı C/2012 S1 olan kuyruklu yıldız, Rusya'daki, International Scientific Optical Network (ISON) adlı bilimsel araştırma kuruluşu tarafından keşfedildiği için ISON kuyruklu yıldızı adıyla anılıyor.
 

 

dw.de, 28.11.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.