Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > İskoçya'nın bağımsızlık planı açıklandı

İskoçya'nın bağımsızlık planı açıklandı

İskoçya İngiltere'den bağımsızlık yoluna bir adım daha attı.

İskoçya, ülkenin geleceği için ‘hedef tanımı’ bildirisinde bağımsızlık planını ilan etti.649 sayfalık planda sosyal politikaların odağında çocuk bakımı olmak üzere bir 'devrim' hedefleniyor.
Ancak kendisi de İskoç olan, İşçi Partili eski maliye bakanı Alistair Darling planın 'hayal mahsulü' olduğunu söyledi.
İskoçlar, 18 Eylül’de bağımsızlık için referanduma gidecek. Referandumda sorulacak “İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?” sorusuna İskoçlar “Evet ya da Hayır” yanıtını verecek.
“İskoçya’nın Geleceği: Bağımsız bir İskoçya’ya doğru rehberiniz” başlıklı planı Glasgow’da ilan eden bölgesel hükümetin başbakanı Alex Salmond, “Bu bağımsız bir ülke için daha önce yapılmadığı kadar kapsamlı bir proje. Yalnızca İskoçya için değil, bağımsızlık bekleyen tüm uluslar için” dedi.

'Bağımsızlık amaç değil, araç'
Salmond, “Bizim bakış açımız bağımsız bir İskoçya’nın uluslar ailesinde eşit bir üye olarak kendi yerini kazanması doğrultusunda. Fakat biz bağımsızlığı tek başına bir amaç olarak değil, İskoçya’yı daha iyi bir ülke olması için değiştirecek bir araç olarak görüyoruz” diye konuştu.
SNP liderliğindeki yerel İskoçya hükümeti, bağımsızlık planı ile "evet" cephesinde ivmeyi artırma peşinde.
İskoçya’nın bağımsızlığını destekleyen İskoçya Ulusal Partisi’nin (SNP), İskoçya’nın bağımsız olması ve iktidara gelmeleri durumunda vaat ettikleri arasında, “3 ve 4 yaşlarındaki çocuklar ile ‘hassas durumda’ olan 2 yaşındaki çocuklara haftada 32 saat bakım sağlanması, Trident nükleer füzelerinin meclisin ilk döneminde kaldırılması, konut yardımlarında reform yapılması” da var.
SNP bildirisinde ayrıca, ‘İskoçya’nın Britanya para birimi sterlini kullanmaya devam etmesi çıkarına olur, İngiltere Merkez Bankası da ‘son kredi mercii’ olmaya devam eder… BBC İskoçya’nın yerine 2017 yılının başında yeni bir İskoçya medya organı kurulur ve BBC’nin geri kalanıyla resmi bir ilişki kurmaya devam eder” dendi.
SNP, İskoçya’nın bağımsız olması durumunda ‘asgari ücretin yaşam maliyetleriyle doğru orantılı yükseleceği’ vaadinde bulunuyor.
Hükümet, İskoçya’nın mali durumunun Britanya’dan daha sağlıklı olduğunu ve referandum için yeterli mali kaynak sağlayabileceğini söyledi.
Salmond, daha 'rekabetçi, dinamik bir ekonomi için ve istihdam yaratabilmek için ekonomik araçlara ve güçlere ihtiyaçları' olduğunu belirtip "Bu rehber, İskoçya'da istihdam ve sosyal politikalarda bir devrim öneren politikalar barındırıyor" dedi ve ekledi:
"Bizim tekliflerimiz ebeveynlerin iş ve aile yaşamlarını dengelemelerini kolaylaştıracak ve başta kadınlar olmak üzere birçok kişinin iş gücüne katılmasının önünü açarak ekonomik büyüme ve gelir arttırımını teşvik edecek."
Bağımsızlık için destek kampanyası yürüten "Evet İskoçya" grubunun liderlerinden Blair Jenkins, bağımsızlık planı için "İskoçya'da yaşayan ve çalışanların çocuk bakımından ülkenin Trident füzelerinden ve nükleer kitle imha silahlarından nasıl kurtulacaklarına kadar birçok endişesine ve soru işaretine yanıt veriyor" yorumunu yaptı.
Jenkins, "Bu çok bilgilendirici ve anlaması kolay bir rehber. İskoçya'nın geleceğine ve Eylül ayında ihtiyaçlarımız, önceliklerimiz ve isteklerimiz doğrultusunda vereceğimiz karar veya açıkça İskoçya için işlevsiz görünen Westminster'daki sistememine bağımlılığımız konusunda kararını vereceğimiz tartışmalara yeni bir boyut kazandırıyor" diye ekledi.

Referandum 18 Eylül'de
İskoçya hükümeti, halkın onaylaması durumunda 24 Mart 2016'da bağımsız olacaklarını söylüyor.
İskoçya'da çoğunluğun önümüzdeki yıl yapılacak referandumda onay vermesi durumunda 306 yıllık birlikteliğin sona ermesi ve İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan bağımsız olması hedefleniyor.
İskoç liderler bağımsızlık günü için tarih de verdi: 24 Mart 2016.
İskoçya'nın Başbakan yardımcısı Nicola Sturgeon bu tarihi "kaderle randevu" olarak adlandırdı.
Nicola Sturgeon, bağımsızlık planında ekonomik, sosyal ve demokratik konuların ele alındığını da belirtti.
Bağımsızlık için tarih verilmesine tepki gösteren İngiltere'nin İskoçya'dan sorumlu devlet sekreteri Alistair Carmichael ise "ciddi politika konularının gözardı edildiğini" savundu.
İskoçların büyük bir bölümü gelecek yıl 18 Eylül'de yapılacak bağımsızlık referandumu konusunda kararsız olduğunu söylüyor.

BBCTurkish.com, 26.11.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.