Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Eski günlerdeki gibi

ESKİ GÜNLERDEKİ GİBİ
Yunanistan’da cuntaya karşı öğrenci ayaklanmasının 40’ıncı yıldönümü, AB’nin dayattığı kemer sıkma önlemlerinin protestosuna dönüştü. Darbenin müsebbibi ABD elçiliğine de yürüyen solcular, Nazi bayrağı yaktı

Yunanistan’da 1967-1974 dönemindeki askeri cuntaya karşı öğrenci ayaklanmasının 40. yıldönümü, ekonomik krizden kaynaklanan kemer sıkma önlemlerine ve aşırı sağın yükselişine karşı gövde gösterisine dönüştü. Başını gençlerin çektiği binlerce solcu, 1973 ayaklanmanın 40. yılını anmak için Atina’daki Ulusal Teknik Üniversite’den (Politeknik) yürüyüşe geçti. Sintagma Meydanı’na akan binler, oradan, 1967’deki askeri darbenin mimarı olan ABD’nin Atina Büyükelçiliğine yürüdü. Büyükelçilik binası önünde “Faşizm bir daha asla” sloganı atan gençler, Nazi bayrağı yaktı.

Yunanistan’ı iflastan kurtarma adına çok sıkı kemer sıkma önlemleri dayatan IMF, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası’ndan oluşan uluslararası troykayı da protesto eden göstericiler, ‘’IMF, AB defol’’, ‘’Boyun eğme’’ diye bağırdı. Komünist Parti ve diğer sol gruplar, anarşistler, sendikalar iki ayrı gösteri düzenledi.

Atina’da 9 bin polis görevlendirilirken, eylemler başlamadan evvel 99 kişi gözaltına alındı. Gösteriler olaysız geçti. Selanik’te de binlerce kişi Politeknik ayaklanmasını andı.

 

40 YIL ÖNCE NE OLMUŞTU?

Yunanistan’da 1967 yılında yönetime el koyan askeri cuntaya karşı en önemli eylemler, 1973 yılında üniversitelerde başladı. 21 Şubat 1973’te hukuk öğrencileri Atina Üniversitesi’ni işgal ederek, öğrencilerin askere alınmasını zorunlu hale getiren yasanın kaldırılmasını talep etti. 14 Kasım 1973’te okul işgali eylemlerine Politeknik öğrencileri de katıldı. Politeknikliler kendi yaptıkları radyo vercisiyle halka yayın yapmaya da başlayınca, 17 Kasım’da cunta yönetimi üniversiteye tanklarla saldırdı. Savcılık raporuna göre 34 kişi öldü, 1100 kişi yaralandı. Ancak öğrenci direnişinin tüm ülkeye yayılmasıyla cunta yönetimi Temmuz 1974’te sona erdi.

Taraf, 19.11.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.