Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Çin’in BM İnsan Hakları Konseyi’ne seçilmesine tepki

Çin’in BM İnsan Hakları Konseyi’ne seçilmesine tepki
BM İnsan Hakları Konseyi’ne insan hakları ihlalleriyle suçlanan bazı ülkelerin seçilmesi, insan hakları örgütlerinin tepkisine neden oldu.

Dünya genelinde insan hakları ihlallerini inceleyen ve ülkelere tavsiyelerde bulunan Cenevre merkezli 47 üyeli Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'ne, 3 yıllığına 14 yeni üye seçildi.

BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada Asya-Pasifik grubuna ayrılan 4 koltuk için Çin, Maldivler, Suudi Arabistan ve Vietnam, Doğu Avrupa grubuna ayrılan 2 koltuk için Rusya ve Makedonya, Batı Avrupa ve diğer ülkeler grubuna ayrılan 2 koltuk için Fransa ve İngiltere aday olmuştu. Bu gruplarda aday sayısı ve boş koltuk sayısı eşit olduğu için çekişme yaşanmadı.
Seçimde, Cezayir, Fas, Namibya, Güney Afrika ve Güney Sudan'ın aday olduğu Afrika grubunda Güney Sudan 89 oy alarak elendi. Afrika grubuna ayrılan 4 koltuğu diğer ülkeler yeterli oyu alarak doldurdu.

Latin Amerika ve Karayipler grubunda da Küba ve Meksika yeterli oyu alarak Konsey'e seçildi.

Öte yandan BM Genel Kurulu'nda seçimler devam ederken BM binası karşısında toplanan bir grup, Çin'in İnsan Hakları Konseyi'ne seçilmemesi için gösteri yaptı. Tibet'te yaşananların unutulmamasını isteyen ve Çin'in insan hakları konusunda sorunlu olduğunu savunan grup, "Çin'i İnsan Hakları Konseyi dışında tutun" pankartı açtı.

İnsan hakları örgütlerinin tepkisi

İnsan hakları kuruluşları da Çin, Rusya, Suudi Arabistan ve Vietnam'ın Konsey'e seçilecek olmasına tepki göstermişlerdi.

New York merkezli İnsan Haklarını İzleme Örgütü'nden (HRW) yapılan açıklamada adaylardan Çin, Rusya, Suudi Arabistan, Vietnam ve Cezayir'in, Konsey tarafından atanan bağımsız BM insan hakları gözlemcilerinin ülkelerinde inceleme yapmalarına bile izin vermediği belirtilmişti.

Cenevre'deki BM İnsan Hakları Konseyi'nin kararları yaptırım öngörmüyor. Üyeler 3'er yıllığına görev yapıyor ve art arda en çok iki dönem seçilebiliyor. 2006 yılında kurulan konsey, insan hakları ihlallerini inceliyor ve ihlali tespit edilen ülkelere tavsiyelerde bulunuyor.


dw.de, 13.11.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.