Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Kerry Orta Doğu'da: Netanyahu Filistinlileri suçladı

Kerry Orta Doğu'da: Netanyahu Filistinlileri suçladı

 

 

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı John Kerry'yi kabul eden İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, barış görüşmelerindeki aksama konusunda Filistin tarafını "yapay krizler" yaratmakla suçladı.

Kerry, 3 ay önce yeniden başlatılan barış görüşmelerini canlandırmak için İsrail ve Filistin'i ziyaret ediyor.Nisan ayında tamamlanması hedeflenen görüşmelerde şimdiye kadar ilerleme sağlanabilmiş değil.John Kerry temasları sırasında yeni bir geçici barış anlaşması önereceği yolundaki haberleri ise yalanladı.

Taraflardan olumsuz mesajlar
İsrail Başbakanı Netanyahu ise görüşme şartlarına uyduklarını savunarak Filistin tarafını şu ifadelerle suçladı: "İlerleme konusunda kaygılıyım, çünkü Filistinlilerin tahrike devam ettiğini, yapay krizler yaratmaya devam ettiğini, sahici bir barış yapmak için gerekli olan tarihi kararları almaktan imtina ettiklerini, kaçtıklarını görüyorum."
İsrail medyasındaki haberlerde, İsrailli müzakerecilerin Filistin tarafına, işgal altındaki Batı Şeria etrafına örülen güvenlik duvarının gelecekteki Filistin devletinin sınırı olmasını önerdikleri belirtiliyor.
Maariv gazetesinde Pazar günü yayımlanan bir haberdeyse, Filistinlilerin üzerinde hak iddia ettiği Ürdün Vadisi'ne de bir güvenlik çiti örüleceği belirtiliyordu.
Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile lideri olduğu El Fetih hareketi toplandısında, İsrail ile müzakerelerde bir ilerleme sağlanamadığını söyledi.

Kerry 'inancını' koruyor
Kerry ise taraflardan gelen bu olumsuz mesajlara karşın, bir anlaşma sağlanacağına inandığını tekrarladı.
Henüz müzakerelere başlayalı 3 ay olduğunu hatırlatan Kerry, "Her zaman zorluklar, gerginlikler vardır. Bunların üstesinden geleceğimize inancım tam. Bu yüzden buradayım" dedi.ABD'li bakan, bunun için "her iki tarafta iyi niyet ile gerçek tavizler ve zor kararlar verme çabası olması gerektiğini" sözlerine ekledi.
Masada olan "iki devletli çözüm" planı; Batı Şeria ve Gazze Şeridi üzerinde bir Filistin devleti kurulmasını öngörüyor.
Bu planın hayata geçebilmesi için Kudüs kentinin durumu, sınırlar, güvenlik düzenlemeleri, Yahudi yerleşimleri ve Filistinli mültecilerin dönüş hakkı gibi zorlu konuların çözülmesi gerekiyor.
Müzakereler, ABD'nin talebi doğrultusunda, yeri bilinmeyen yer ve zamanda yapılıyor.
Ancak sızan bilgilere göre, Başbakan Netanyahu, İsrail'in bir Yahudi devleti olarak tanınmasını öne sürerken, Filistinliler sınır ve güvenlik konularını gündemin başında tutmaya çalışıyor.
Filistin tarafı, 1967 sınırları üzerinde egemenlik talep ediyor fakat Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te kurulan 200 civarındaki yerleşimde yaklaşık 500 bin Yahudi yaşıyor. Bu yerleşimler uluslararası hukuka göre yasadışı.
Nüfus yapısının değiştiğini gerekçe gösteren İsrail tarafı, 1967 öncesi sınırlara dönülmesine yanaşmıyor. Bu sorunun aşılması için daha önceki görüşmelerde "toprak değiş tokuşu" gibi formüller gündeme gelmişti.
Çeşitli ülkelerde yaşayan Filistinli mültecilerin topraklarına dönüş talebi yerineyse tazminat çözümü öneriliyordu.

BBCTurkish.com, 06.11.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.