Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > İsrail inşaata devam ediyor

İsrail inşaata devam ediyor

Filistinli 26 mahkûmu serbest bırakan İsrail, işgal altındaki bölgelerde Yahudi yerleşim yerlerine yenilerini eklemeye hazırlanıyor.

İsrail Haaretz gazetesinin, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun Likud Partisi'nden bir milletvekilinin açıklamalarına dayandırdığı habere göre işgal altındaki bölgelerdeki Yahudi yerleşim yerlerine ek olarak yaklaşık 3 bin 360 yerleşim yeri yapılması planlanıyor.
Gazete, Netanyahu hükümetinin serbest bırakılan Filistinli mahkûmların karşılığı olarak toplamda 5 bine tamamlanması öngörülen yerleşim yerleri için Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki inşaat planlarına hız verildiğini yazdı.
İsrail parlamentosu Knesset'in üyelerinden Ofir Akunis'in açıkladığı ek proje, İsrail ile Filistin Özerk Yönetimi arasında kabul edilmiş sınıra yakın bölgede bulunuyor. İsrail'in barış sağlanması durumunda bu bölgeyi toprak değişimi karşılığında elinde tutması mümkün. Ancak yerleşim yerlerinin bazıları da Filistin bölgesinde yer alıyor. Proje henüz plan aşamasında olduğundan, inşaatlara bir ya da iki yıl içinde başlanabileceği tahmin ediliyor.
Avrupa Birliği Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İsrail'in yerleşim yeri inşasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu ifade etti. Ashton, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, ABD ve Rusya'nın, geçen eylül ayında iki tarafa da karşılıklı güveni zedeleyecek hamlelerden uzak durma çağrısını yineledi.
İsrail ve Filistin Özerk Yönetimi arasında yaklaşık üç aydır devam eden ve uzun bir aradan sonra ABD'nin arabuluculuğunda başlayan barış görüşmelerinin, Nisan ayına kadar bir sonuç vermesi hedefleniyor.

dw.de, 31.10.2013

İsrail yeni yerleşim inşaatlarını onayladı
İsrail, 26 Filistinli mahkûmu serbest bırakmasından kısa süre sonra işgal altındaki Doğu Kudüs'te yeni Yahudi yerleşimleri inşa edileceğini duyurdu.

İsrailli yetkililer, Ramat Shlomo'da inşa edilecek 1500 hanenin onay verilen dört projeden biri olduğunu açıkladı.

Filistin Yönetimi ise, yeni yerleşim inşaatı duyurusunun 'barış çabalarına yıkıcı etkisi olacağını' belirtti.

Yeni yerleşim inşaatı duyurusunun, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Filistinli mahkûmların serbest bırakılması nedeniyle ülkede oluşan öfkeyi yatıştırmak için attığı bir adım olduğuna inanılıyor.

Uzun süredir İsrail hapishanelerinde yatan, cinayetten hüküm giymiş Filistinli mahkûmların serbest kalması, üç yıllık duraklamanın ardından tarafların görüşme masasına oturması için varılan uzlaşmanın bir parçasıydı.

Dokuz aylık bir süreçte aşama aşama serbest bırakılması öngörülen dört grup, mahkûmdan ikincisi olan grup dün gece Batı Şeria ve Gazze'de binlerce kişi tarafından karşılandı. Karşılama törenine Filistin lideri Mahmud Abbas da katıldı.

'Planlar uygulanacak'

Bugün de İsrail İçişleri Bakanlığı Kudüs'te yayımlanan bir gazeteyle verdiği ilanda, Ramat Shlomo yerleşimini genişletmek için yapılan planların uygulamaya geçirileceğini açıkladı.

Kudüs Bölge Planlama Komitesi'nin Eylül 2011'de onayladığı planda 1531 hane, kamu binaları ve bahçeler yapılması öngörülüyor.

Hükümet Kudüs'ün hassas Eski Şehir kısmının yanında bir turizm ve arkeoloji merkezi, ayrıca İbrani Üniversitesi'nin Scopus Dağı'ndaki kampüsünün içinde bir ulusal park kurulmasını da onayladı.

Filistin yönetimi İsrail'in duyurusunu öfkeli açıklamalarla tepki gösterdi. Ancak duyurunun barış görüşmelerine bir etkisi olup olmayacağı henüz bilinmiyor.

Filistin Başbakanı Rami Hamdallah, 'İsrail yerleşimleri genişletmeye devam ederse, bunun bu topraklarda görmek istediğimiz iki devletli çözümü öldüreceğinden kaygılıyız' dedi.

Filistin lideri Mahmud Abbas'ın Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne de 'Bu duyuru barış sürecini tahrip ediyor ve uluslararası topluma İsrail'in uluslararası hukuka saygı göstermeyen bir ülke olduğu mesajını veriyor' diye konuştu.

Doğu Kudüs’te 370 bin Filistinli ve 200 bin Yahudi yerleşimci yaşıyor.

İsrail 1967 Savaşı'nda Doğu Kudüs'ü Ürdün'den ele geçirmiş ve 1980'de resmen ilhak ettiğini duyurmuştu.

İşgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da inşa edilen yerleşimler uluslararası hukukta yasadışı kabul ediliyor. Ancak israil buna karşı çıkıyor.

İsrail Kudüs'ü bölünmez ve ebedi başkenti olarak görüyor. Ancak Filistinliler Doğu Kudüs’ün gelecekte kuracakları devletin başkenti olmasını istiyor.

BBCTurkish.com, 30.10.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.