Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > ABD'nin yanıtı tatmin etmedi

ABD'nin yanıtı tatmin etmedi
NSA'nın, Başbakan Angela Merkel'in cep telefonlarını dinlediği iddiasına Washington'dan gelen yanıt, Alman siyasetçileri yatıştırmak yerine daha da öfkelendirdi.

ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'nın, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in cep telefonlarını dinlediği iddiası, Berlin’in gündemine bomba gibi düştü. Almanya Başbakanı Angela Merkel AB zirvesine katılmak için gittiği Brüksel'de "Dostlar arasında casusluk kabul edilemez" diye konuştu. İki dost ülke arasında güvenin gerekli olduğunu vurgulayan Merkel, "Şimdi ABD ile yeniden güven ortamı oluşturulması gerekiyor" dedi.

Washington’un yanıtı

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney’in "Başkan ve ben, size şu güvenceyi verebilirim: ABD, Almanya Başbakanı’nı dinlemiyor ve dinlemeyecek de. Almanya ile olan sıkı işbirliğimize büyük değer veriyoruz" şeklindeki açıklaması Alman siyasetçileri yatıştırmaya yetmedi. Zira açıklama, Başbakan Angela Merkel’in geçmişte dinlenip dinlenmediğine açıklık getirmiyor.

Hrıstiyan Demokrat Birlik Parti Milletvekili Wolfgang Bosbach, öfkesini şöyle dile getirdi: "Meclis grubumuz ve partiler ötesinde herkesin çok öfkelendiğini tahmin ediyorum. Bu aynı zamanda ABD’nin ‘Başbakan’ın cep telefonunu dinlemiyor olduğu’ şeklindeki yanıtı için de geçerli. Zira bu açıklama, Başbakan’ın geçmişte dinlenip dinlenmediğine dair hiçbir şey söylemiyor. Bu sadece söz etmeye değmez bir konu olmamasının dışında, bunu hiçbir açıdan uluslararası terörle mücadele ya da herhangi bir tehlikeye karşı savunma gibi sebeplerle açıklamak da mümkün değildir. O nedenle bu durum, çok ama gerçekten çok önemsenmesi gereken bir hadisedir."

Alman siyasetçiler öfkeli

Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere de Alman Birinci Televizyon Kanalı’na (ARD) verdiği demeçte Amerikan gizli servisini sert bir dille eleştirdi. Savunma Bakanı, "Duyduklarımız doğru ise gerçekten çok vahim. Amerikalılar bizim dostumuz ve öyle kalacaklar, ancak bu şekilde devam edemez" diye konuştu.

ABD'nin telefon dinlemelerini derhal sonlandırması gerektiğini vurgulayan De Maiziere, "Fransızların da benzer şüpheleri var bu şekilde bir şey yokmuş gibi devam edilemez" dedi.

Hrıstiyan Demokrat Birlik Parti Milletvekili Michael Grosse-Brömer iddiaların doğru çıkması durumunda bunun büyük olaylara ve ağır bir güven kaybına yol açacağını ifade etti. Hrıstiyan Birlik partileri iç politika sözcüsü Hans Peter Uhl ise "Almanya'nın en önemli müttefiki, Başbakan Merkel'i yıllardır dinliyorsa, bunun sonuçları olmalı" açıklamasını yaptı.

Merkel’in ABD gizli servisi tarafından dinlendiği iddialarına, muhalefetteki siyasi partilerin de tepkisi büyüktü. Merkel ile koalisyon hükümeti müzakerelerini sürdüren Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel son gelişmenin kabul edilemez olduğunu belirtirken, kişisel özgürlüklere ve mahremiyete saygı konusunda ABD’den tatminkâr açıklama gelmeden serbest ticaret anlaşmasına varılmasını mümkün görmediğini kaydetti.

Alman hükümetine getirilen eleştiriler

Muhalefet, hükümetin geç kalan tepkisini de eleştirdi. Sosyal Demokrat Partili Joachim Poss, şu açıklamayı yaptı: "Sadece şaşırmadım aynı zamanda da ürktüm. Ama diğer yandan da Sayın Merkel daha önce de bu kadar kararlı tepki verebilirdi. Kişisel olarak maruz kalmadan, skandal yaz aylarında patlak verdiği sırada da kararlı tepki verebilirdi."

Sol Parti ve Yeşiller Partisi ise hükümeti en başından bu yana NSA'nın dinleme skandalında gerçekleri gizlemekle suçluyor. Yeşiller Partisi'nin yeni Meclis Grup Başkanı Anton Hofreiter, şunları kaydetti: "Eğer ABD’nin, sıkı dostu ve müttefiki ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarını bile dinlediği gerçekten doğruysa bu yüzsüzlüktür. Ama aynı zamanda da federal hükümetin, vatandaşların dinleme skandalına maruz kalması sanki bir şey ifade etmiyormuş gibi bu kadar uzun süre rahat davanmış olması ve şimdi kendileri aynı muameleye maruz kalınca büyük bir öfkeyle tepki vermesi de yüzsüzlüktür."

Alman hükümetinin kişisel verilerin korunmasından sorumlu yetkilisi Peter Schaar da, hükümetin NSA'nın dinleme skandalında ihmali olduğunu ifade etti. Schaar, "Merkel'in cep telefonunun dinlendiği iddiası, gündelik iletişim verilerinin takip edilmesine yönelik tartışmanın, siyasi olarak bitirilmeye çalışılmasının ne kadar saçma olduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu. Hükümetin gizli servislerle ilişkilerini koordine eden Ronald Pofalla, geçen ağustos ayında NSA skandalının bittiğini bildirmişti.

Die Welt gazetesinin haberine göre Merkel’in cep telefonunun dinlenmiş olduğu şüphesi, Edward Snowden tarafından basına sızdırılan NSA belgelerinde Merkel’in cep telefonu numarasının yer aldığının öğrenilmesiyle ortaya çıktı.

dw.de, 24.10.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.