Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > İngiltere ilk yeni nükleer santral için düğmeye bastı

İngiltere ilk yeni nükleer santral için düğmeye bastı
İngiltere hükümeti ülkenin ilk yeni nükleer enerji santrali için onay verdi.

Santrali yapacak konsorsiyumun başını Fransız EDF Energy şirketi çekiyor.

Çinli yatırımcıların da bulunduğu konsorsiyum Hinkley Point C nükleer enerji santralini Somerset bölgesinde inşa edecek.

İngiltere hükümeti bu kararı, santralin ülkeyi düşük karbonlu enerji üretimine taşıyacağını ve gelecek kuşakların daha ucuz enerji kullanmasını sağlayacağını söyleyerek savunuyor.

Projeye karşı çıkanların bir kısmı ise EDF'e verilen şu anki düzeyin iki misli fiyat garantisinin, gelecekte yüksek elektrik faturaları anlamına geldiğine işaret ediyorlar ve bunun hükümetin açıkça seçim vaatlerini çiğneyerek nükleer enerjiyi sübvanse etmesi anlamına geldiğini söylüyorlar.

Londra Üniversitesi Enerji Enstitüsü'nden Dr Paul Dorfman, "Bu öyle bir sübvansiyon ki, İngiltere vergi mükellefi ve elektrik tüketicisi yaptığımız hesaplara göre yılda 800 milyon ila 1 milyar sterlini Çinli ve Fransız şirketlerinin, esasen de devletinin cebine koymuş olacak." diyor.

Çevre gruplarının nükleer atıklar konusunda da kaygıları ve itirazları var.

İkinci santral de yolda

Hinkley'de yaklaşık 60 yıl üretim yapacak iki reaktör inşası planlanıyor.

Bu santral, İngiltere'yi fosil yakıtlardan düşük karbonlu enerjiye yöneltmeyi hedefleyen koalisyon hükümetinin planlarında önemli bir köşe taşı olarak düşünülüyor.

Hükümetle EDP şirketi bir yılı aşkın bir süredir şirketin uygulayacağı fiyat politikasının pazarlığını yapıyordu.

16 milyar sterlin olacağı tahmin edilen inşaat masraflarını İngiliz vergi mükellefi değil EDF karşılayacak, bunun karşılığında kendisine ürettiği enerji için minimum bir fiyat garanti ediliyor.

Pazarlıklar sonucu bu fiyatın megavat başına, piyasada şu an geçerli fiyatın iki misli olan 92,50 sterlin olmasında anlaşıldı.

Eğer EDF Suffolk bölgesindeki Sizewell'de ikinci bir santral yapımını da üstlenirse, ortalama masrafı düşeceğinden bu fiyat da biraz düşecek.

Hükümet yetkilileri fiyat güvencesi konusundaki eleştirileri, bunun dünya serbest piyasalarındaki fiyatlarla uyumlu bir anlaşma olduğunu söyleyerek yanıtlıyor ve ilk kez santral yapımı masraflarının tüketici tarafından karşılanmayacağını vurguluyor.

Uzun vadeli yatırım

Koalisyon hükümeti, bunun uzun vadeli bir plan olduğunu vurgulayarak, 2030 yılında ortalama yıllık enerji faturasının 77 sterlin daha ucuz olacağını savunuyor.

Başbakan David Cameron bunun "Britanyalı tüketici açısından çok iyi bir anlaşma" olduğunu söyledi.

İngiltere'de ana muhalefet İşçi Partisi de nükleer santrallere karşı değil. İşçi Partisi enerji sözcüsü Caroline Flint partisinin yeni nükleer santraller yapımını desteklediğini ama yapılan anlaşmaların tüketicinin çıkarına olup olmadığını inceleyeceğini kaydetti.

Hinkley'de şu an bir santral var ve İngiltere'nin enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 1'ini karşılıyor, fakat yapılacak iki reaktörle 2023'de bunun yüzde 7'ye çıkması hedefleniyor.

İngiltere hükümeti tarafından açıklanan anlaşma henüz yasal bağlayıcılığa sahip değil ve EDF projeyle ilgili nihai yatırım kararlarını 2014 yılında alacak. Planların ayrıca Avrupa Komisyonu'ndan "devlet sübvansiyonları kuralları" bakımından onay alması gerekiyor.

Projenin inşaat aşamasında 25 bin, sonra 60 yıl boyunca işletilmesi sırasında da 900 kişiye sürekli iş yaratılması bekleniyor.

BBCTurkish.com, 21.10.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.