Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Nobel Barış Ödülü, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne

Nobel Barış Ödülü, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne
2013 Nobel Barış Ödülü, Suriye'de kimyasal silahların imhasını denetleyen ve başkanlığını Ahmet Üzümcü'nün yaptığı Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne verildi.

Nobel Komitesi'nin Norveç'in başkenti Oslo'da yaptığı açıklamada, OPCW'nin "kimyasal silahları ortadan kaldırmak için yürüttüğü çalışmayı" onurlandırmak amacıyla ödüle layık görüldüğü belirtildi.

Merkezi Hollanda'nın Hague kentinde bulunan OPCW, 1993'te imzalanan ve dünya çapında kimyasal silahların yasaklanmasını öngören Kimyasal Silahlar anlaşmasını uygulamak amacıyla 1997'de kuruldu.

Suriye'de Ağustos ayında kullanılan ve 1400'den fazla kişinin ölümüne yol açtığı belirtilen kimyasal silah saldırısının ardından OPCW'nin adı daha sık duyulmaya başladı.

OPCW, bir süre önce Suriye'nin kimyasal silahlarını imha etmek amacıyla bu ülkeye denetçilerini gönderdi.

OPCW'ye ödül olarak bir altın madalya ile 1,25 milyon dolar verilecek.

Diğer adaylar

AHMET ÜZÜMCÜ KİMDİR? 
  • Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Bölümü mezunu
  • Suriye'de Halep Konsolosu
  • İsrail'de Tel Aviv Büyükelçisi
  • NATO nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi
  • BM Cenevre Ofisi Türkiye Daimi Temsilcisi
  • Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü OPCW Genel Direktörü

Bu yılki aday listesi 259 aday ile rekor kırmıştı; fakat bahisçiler en büyük şansı Malala Yusufzai'ye veriyordu.

Malala, Pakistan'da kız çocuklarının okula gitmesi için yürüttüğü kampanya nedeniyle geçen yıl Taliban'ın silahlı saldırısına uğramış, tedavi için İngiltere'ye gitmişti.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden jinekolog Denis Mukwege ise ülkesindeki tecavüz mağduru kadınların tedavisi için yürüttüğü çalışma nedeniyle Barış Ödülü için aday gösterilmişti.

ABD'ye ait gizli belgeleri WikiLeaks'e aktaran Amerikalı asker Chelsea Manning (eski adıyla Bradley Manning) de aday listesinde yer alıyordu.

Adaylar arasında U2 grubundan Bono, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve WikiLeaks kurucusu Julian Assange da bulunuyordu.

Geçmiş yıllarda Nobel Barış Ödülü alanlar arasında ise Güney Afrika lideri Nelson Mandela, ABD Başkanı Barack Obama, Tibetli dini lider Dalai Lama ile Birmanyalı eski muhalif lider Aung San Suu Kyi de bulunuyor.

2012 yılı Barış Ödülü ise Avrupa'da barışa ve uzlaşmaya, demokrasi ve insan haklarına katkılarından dolayı Avrupa Birliği'ne verilmişti.

Suriye'de kimyasal silah imhası

Suriye'de iç savaş devam ederken bir yandan da konumu açıklanmayan yerlerde bulunan kimyasal silahlar imha ediliyor.

İmhadan sorumlu OPCW, misyonun tamamlanabilmesi için bu hafta başında tarafları ateşkese çağırmıştı.

OPCW Başkanı Ahmet Üzümcü, kimyasal silahların yok edilmesi için konan sürenin ''son derece dar'' bir zaman dilimi olduğunu, fakat Suriye hükümeti ve muhalefet güçleri arasında bir ateşkes ilan edilirse imha sürecinin vaktinde bitirilebileceğini söylemişti.

ABD ve Rusya arasında varılan anlaşma ardından BM Güvenlik Güvenlik Konseyi'nin geçirdiği karar uyarınca Suriye'nin kimyasal silah üretim teçhizatının 1 Kasım tarihinden önce, kimyasal silah stoklarının ise 2014 yılının Haziran ayına kadar imha edilmesi gerekiyor.

OPCW Başkanı Ahmet Üzümcü, geçici bir ateşkes sağlanırsa, hedeflenen tarihlere uyulabileceğini söylemişti.

BBCTurkish.com, 11.10.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.