Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Pakistan'daki Taliban lideri 'diyaloğa açık'

Pakistan'daki Taliban lideri 'diyaloğa açık'
Taliban'ın Pakistan'daki lideri Hekimullah Mesud BBC'ye verdiği özel mülakatta, hükümetle "ciddi görüşmelere" hazır olduğunu ama kendisine henüz bu yönde bir talep gelmediğini söyledi.

Medya ile çok nadir görüşen Taliban lideri, Pakistan'da son haftalarda kalabalık yerlerde meydana gelen ve çok can kaybına yol açan saldırıların arkasında kendisinin bulunduğu iddialarını yalanladı.

Hekimullah Mesud'un Pakistan'ın aşiret bölgelerinde 30'u aşkın militan grubu bir ölçüde kontrol edebildiği düşünülüyor.

Nawaz Şerif geçtiğimiz Mayıs ayında başbakan seçildikten sonra Taliban ile koşulsuz görüşmelere başlayacağını söylemişti.

'Hava saldırıları dursun'

BBC muhabiri Ahmed Wali Mucib bu ay, Pakistan'ın kuzey batısındaki aşiret bölgelerinde açıklanmayan bir mevkide yaptığı mülakatta Mesud'a hükümetle barış görüşmeleri konusunda ne düşündüğünü sordu.

Hekimullah Mesud "Ciddi görüşmelerden yanayız ama hükümet bizimle görüşmek için bir adım atmadı. Hükümet bizimle masaya oturmalı, o zaman biz de koşullarımızı sunarız" diye konuştu.

Ama koşullarını şimdiden medya ile paylaşamayacaklarını kaydetti "Normal olan hükümetin resmen bir görüşme heyeti ataması, onların bizimle masaya oturması, o zaman karşılıklı pozisyonlarımızı tartışabiliriz" diye ekledi.

Mesud hükümetle yapılacak görüşmelerin güvenliğini garanti edeceğini de söyledi.

Ahmed Wali Mucib, BBC muhabiri

Mesud ile buluşmaya gittiğim yerde iki gün kaldım. Görünüşü beni şaşırttı. Yaşam koşulları ve belki de sürekli kaçak durumda olması nedeniyle yıpranmış olacağını düşünmüştüm. Üstelik bir yılı aşkın süredir televizyonda görünmemişti.

Fakat sağlığı gayet yerindeydi. Üzerimizde insansız hava araçları dolaşıyor ve epeyce alçalıyorlardı. Bu beni dehşete düşürüyordu ama Mesud çok sakindi. Bana dönüp gülümseyerek "Korkma, hepimiz bir gün öleceğiz" dedi. Onunla geçirdiğim süre içinde çok sakindi.

Yaşadığı kampta yaklaşık 70 adam vardı. Aşiret içi meseleleri, şikayetleri ve bölgesel çatışmaları tartışmak üzere buraya toplanmışlardı.

Mesud'un Taliban arasında güçlü olduğu, çevresinde hem saygı hem korku uyandırdığı belli oluyordu. Aşiret mensuplarıyla, hem saldırıları yönlendirmek hem de liderlik sunmak için her gün biraraya geliyordu.

Mesud ile buluşmaya giderken yolda dükkan sahipleri, sürücüler, köylülerle sohbet ettim. Hepsi de görüşmeler yapılmasını ve bölgeyi on yıldır kıskacına alan güvenlik sorunları ve ekonomik sıkıntıların son bulmasını umuyorlardı.

Taliban içinde bir kesim görüşmelerin hala kendilerini ele geçirmeye yönelik bir tuzak olduğundan kuşkulanıyor ama bir çoğu çok daha olumlu bakıyor.

Geçen hafta Taliban yüksek konseyi örgütün bütün fraksiyonlarına mektupla görüşmeler hakkındaki görüşlerini sordu. Cevapları bekliyorlar.

 

Pakistan Taliban lideri buna karşılık ciddi bir ateşkes için "insansız hava araçlarının saldırılarının durması önemli" diye konuştu.

Ülkedeki Taliban örgütlenmesinin ya da bölgedeki adıyla Tehrik i Taliban'ın Hekimullah Mesud'dan sonra ikinci lideri Waliur Rahman, Mayıs ayında ABD'ye ait insansız bir hava aracı tarafından yürütüldüğü düşünülen bir bombardımanda öldürülmüştü.

Daha önce akim kalan barış girişimleri hatırlatıldığında Mesud hükümeti suçlayarak, "Pakistan hükümeti Amerikan baskısıyla aşiret bölgelerinde masum insanları bombalıyor. Amerikalılar tarafından yürütülen insansız hava saldırılarını destekliyorlar. Amerikalılar bu bölgelerde bir kara harekatı için baskı yaptı, ona da razı oldular" dedi.

ABD Merkezi Haberalma Örgütü FBI binlerce kişinin ölümünden sorumlu tuttuğu Mesud'un başına 5 milyon dolar ödül koydu.

Ama Mesud, sivil halkın bulunduğu kamusal alanlara yönelik bombalı saldırılarla kesinlikle ilgisi olmadığını söylüyor.

"Biz Müslümanların, ulemanın, camilerin ve medreselerin güvenliğini korumayı dini bir vecibe sayarız" diye konuştu.

Buna karşılık Mesud "Kafirlere iman edenler, Amerika'nın dostları ve küffarın düzenini savunanlar, onları geçmişte de hedef aldık, gelecekte de hedef almaya devam edeceğiz" dedi.

Pakistan hükümetiyle barış görüşmelerine hazır olduğunu söylemesine ve koşullarını tartışmaktan kaçınmasına karşılık konu Amerikalıların gelecek yıl Afganistan'dan çekilecek olmasına gelince bazı ipuçları veriyor:

"ABD Pakistan'a karşı yürüttüğüm cihadın iki sebebinden biri. Diğer sebebi Pakistan'da düzenin İslami olmayışıdır, biz bunun yerine İslami sistemi getirmek istiyoruz. Bu talep ve arzu Amerikalıların çekilişinden sonra da devam edecektir.

'Ellerini güçlü hissediyorlar'

BBC'nin İslamabad'daki muhabiri Alim Makbul, Afganistan'dan ABD ve müttefiklerinin çekilişinin yakınlaşmasının ya da belki Pakistan hükümetinin diyaloğa istekli görünmesinin etkisiyle, militanların pazarlıkta ellerinin güçlü olduğunu hissettiklerini söylüyor.

Başbakan Nawaz Şerif'in militanlarla görüşme başlatacağını açıklamasından sonra Taliban taleplerini içeren bir liste yayımlamıştı. Talepler arasında Şeriat uygulanması da bulunuyordu.

Ama bir yandan da güvenlik güçlerine yönelik saldırılar devam etti. Bu da Genel Kurmay Başkanı General Pervez Kayani'nin barış süreciyle ilgili itirazlarına yol açtı.

Geçen ay kamusal alanlara yönelik bombalı saldarılarda artış oldu. Peşaver kenti en ağır kaybı verdi.

Burada bir kiliseye yönelik saldırı Eylül ayında onlarca kişinin ölümüne yol açarken, bir hafta sonra kentteki bir pazar yerinde patlayan bomba 40'ı aşkın insanı öldürdü.

Mesud'un yükselişi

Hekimullah Mesud 2007 yılında Taliban'ın o zamanki lideri Beytullah Mesud döneminde öne çıktı. 300 Pakistan askerinin rehine alındığı bir harekatla militanlar arasındaki prestijini iyice artırdı. Pakistan ordusu ve Afganistan'a giden Nato konvoylarına karşı saldırıları yönetti.

Beytullah Mesud'un 2009 yılında bir ABD hava saldırısında öldürülmesinden sonra Pakistan'daki Taliban'ın liderliğine getirildi.

Amerikan ve Pakistan istihbarat kaynaklarının hakkında çıkardığı öldürüldüğü haberleri defalarca yanlış çıktı.

BBCTurkish.com, 09.10.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.