Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Berlin'e çifte vatandaşlık çağrısı

Berlin'e çifte vatandaşlık çağrısı
Berlin’de koalisyon pazarlıkları başlarken Almanya’da yaşayan Türkler de yeni hükümetten beklentilerini dile getiriyor. Türklerin öncelikli talebi çifte vatandaşlık.

Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat, Almanya'da kurulacak yeni hükümetin göçmenlerin çıkarlarını daha fazla dikkate almasını istedi. Öncelikle çifte vatandaşlık hakkı tanınması ve bir göç bakanlığı kurulması gerektiğini belirten Kenan Kolat, “Eşit haklara sahip olmak istiyoruz” dedi.

Kolat, göçmenlerden sorumlu resmi kurumların farklı bakanlıkların sorumluluğunda bulunduğunu ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer'in de karar yetkisinin çok sınırlı olduğunu kaydetti.

'Türklere farklı uygulama kalksın'

Başbakan Angela Merkel'den çifte vatandaşlığın önünü açmasını talep eden Kolat, Almanya'da uygulanan istisnalar sonucu 4 ila 5 milyon kişinin zaten çifte vatandaşlığa sahip olduğunu söyledi.

Almanya'da doğan, ancak bir Avrupa Birliği ülkesinden gelmeyen göçmen kökenliler 18 yaşına kadar çifte vatandaşlık hakkına sahip, ancak bu kişilerin 18 ila 23 yaşları arasında Alman vatandaşlığı ile ailesinin geldiği ülkenin vatandaşlığı arasında bir karar vermesi gerekiyor. Buna karşın AB üyesi ülkelerden gelenlerin ise çifte vatandaşlığı kabul ediliyor.

Kolat, bu uygulama ile Almanya’daki Türklerin ayrımcılığa uğradığını belirterek bu uygulamanın kaldırılmasını istedi.

'Sözlerinizi yerine getirin'

Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller Partisi'nin seçim kampanyalarında çifte vatandaşlık vaadinde bulunduklarını hatırlatan Kolat, bu sayede göçmenlerin, en başta da Türklerin oyunu aldıklarını söyledi.

Türk Toplumu Genel Başkanı Kenan Kolat, “Sosyal Demokrat ve Yeşiller olası koalisyon görüşmelerinde çifte vatandaşlığı koşul olarak öne sürmeliler' dedi. Kolat, aksi takdirde özellikle de Yeşillerin kendilerine duyulan güveni yitirebileceğini belirtti.

dw.de, 04.10.2013

Görüşmelere devam kararı
Almanya'da büyük koalisyon için yapılan ilk ön görüşmeden olumlu mesajlar geldi. Hrıstiyan Birlik Partileri ve Sosyal Demokrat Parti görüşmelere devam kararı aldı.

Almanya’da yeni hükümetin kurulması için düğmeye basıldı. 22 Eylül’de yapılan genel seçimlerin ardından büyük koalisyon için ilk ön görüşme cuma günü yapıldı.

Federal Meclis milletvekillerinin partiler üstü birliği olan Parlamenterler Cemiyeti'nin Berlin'deki merkezinde bir araya gelen Hrıstiyan Demokrat Birlik'in (CDU) lideri Başbakan Angela Merkel, Hrıstiyan Sosyal Birlik'in (CSU) Genel Başkanı Horst Seehofer ve Sosyal Demokrat Parti’nin (SDU) Genel Başkanı Sigmar Gabriel ve partilerin yedişer kişilik heyetleri arasındaki ön görüşme yaklaşık üç saat sürdü.

Toplantı sonrasında açıklama yapan Sosyal Demokrat Parti Genel Sekteri Andrea Nahles, yeni hükümet arayışında Hrıstiyan Birlik partileri ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında yapılan ön görüşmede olumlu bir atmosferin hâkim olduğunu belirtti. Nahles, ilk aşamada gelecek dört yılda Almanya’yı bekleyen zorlu görevlerin ele alındığını kaydetti.

Sosyal Demokrat Parti Genel Sekteri, yapılan ilk ön görüşmede vergi düzenlemesi, Avrupa politkası, aile, istihdam, eyaletler arasındaki mali ilişkiler ve altyapı gibi konuların masaya yatırıldığını söyledi. Nahles "Bazı tartışmalı noktalar tespit ettik. Bu nedenle görüşmelerin devam etmesi gerekiyor" diye konuştu.

İkinci tur 14 Ekim'de

Nahles, büyük koalisyon için bir sonraki görüşmenin 14 Ekim'de yapılacağını belirtti.

Hrıstiyan Birlik partileri 22 Eylül'deki genel seçimlerde oyların yüzde 41,5’ini almayı başarmış, ancak beş sandalye farkla mutlak çoğunluğu sağlayamamıştı.

Sosyal Demokrat Parti ise yüzde 25,7’lik bir oy oranı ile seçimlerden ikinci güç olarak çıkmıştı. Yapılan kamuoyu yoklamalarına göre, halkın büyük bir kısmı Hrıstiyan Birlik partileri ile Sosyal Demokratlar Parti'nin kuracağı büyük koalisyon hükümetinden yana.

dw.de, 04.10.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.