Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > İtalya'da tekne faciası: Hava operasyonu başlatıldı

İtalya'da tekne faciası: Hava operasyonu başlatıldı

İtalyan sahil güvenlik ekipleri, Lampedusa adası yakınlarında Perşembe günü batan teknedeki göçmenlerin cesetlerini bulmak için uçak ve helikopterlerle operasyon başlattı.

Kötü hava koşulları dalgıçların çabalarını zorlaştırıyor. Şimdiye kadar 155 göçmen kurtarılırken, denizden 111 kişinin cesedi çıkarıldı.Teknede çoğu Eritre ve Somalili 500 kadar göçmen vardı. Arama ekipleri şimdi 200 kadar göçmenin cesedine ulaşmaya çalışıyor.
Kazazedelere göre, 20 metre uzunluğundaki tekne Lampedusa yakınlarında motorlarının durmasından sonra su almaya başladı.

Göçmenlerin, bölgedeki gemilerden yardım istemek amacıyla ateş yaktığı ancak alevlerin kısa sürede tüm tekneyi sardığını söyledi.
Libya'nın Misurata limanından kalkan teknenin göçmenlerin bir tarafa yığılmaları sonucu battığı tahmin ediliyor.
Su altı görüntülerinde, teknenin 45 derine diklemesine saplandığı görülüyor.

Kaptan Nisan'da sınır dışı edilmiş
Gemin 35 yaşındaki Tunuslu kaptanı gözaltına alındı. Kaptanın Nisan'da İtalya'dan sınır dışı edildiği ortaya çıktı.
Çıkarılan cesetlerden 58'i erken, 49'u kadın ve ikisi de çocuklara ait.
Yetkililer, batan teknede kadınların sayısının erkeklerden fazla olabileceğini açıkladı. Kurtarılan 155 kişiden sadece dördü kadın.
Dalgıçların önümüzdeki saatlerde yeniden arama çalışmalarına başlaması umuluyor.
Arama çalışmaları daha önce Lampedusa yakınlarındaki Tavşan Adası çevresine odaklanmıştı. Ancak dalgalarla cesetlerin yayılması sonucu arama yapılan bölge genişletildi.
Dalgıçların su altında dehşet verici görüntülerle karşılaştıklarını söylüyor.

BBCTurkish.com, 05.10.2013

İtalya'da ulusal yas
İtalya'nın Lampedusa Adası'na kaçak göçmenleri taşıyan bir teknenin batması sonucu 300'den fazla kişi hayatını kaybetti. İtalya'da bir günlük ulusal yas ilan edildi.

İtalya'nın Lampedusa Adası'na ulaşmaya çalışan, kaçak göçmenlerin bulunduğu bir teknenin batması sonucu 300'den fazla kişi hayatını kaybetti. İtalya İçişleri Bakanı Angelino Alfano ölenler arasında en az üç çocuk ve iki hamile kadın bulunduğunu belirtti. Yetkililer, batan teknede çoğu çocuk yaklaşık 500 kişinin bulunduğunu açıkladı.

Somali ve Eritreli kaçakların bulunduğu teknenin Lampedusa'nın komşusu Conigli Adası açıklarında battığı belirtildi. Yetkililer şimdiye dek 155 kişinin kurtarıldığını açıkladı.

Olayın ardından bugün İtalya'da bir günlük ulusal yas ilan edildi. Lampedusa Belediye Başkanı Giusi Nicolini, 'Bu ölümlerin ardından birşeylerin değişmesini bekliyoruz. Durum böyle devam edemez" dedi.

Afrika'dan mülteciler geliyor

Lampedusa Adası'na her yıl Afrika'dan binlerce sığınmacı geliyor. Daha iyi bir hayat umuduyla zor koşullarda deniz yolculuğu yapan kaçak göçmenlerin çoğu tekneler tıka basa dolu olduğu için karaya ayak basamadan ölüyor.

İtalya açıklarında pazartesi günü de 13 kişi boğularak ölmüştü. Sicilya açıklarında batan tekneden 200 kişi karaya ulaşmak için mücadele etmişti.

İtalyan yetkililer, 1999-2012 yılları arasında Lampedusa Adası'na toplam 200 bin sığınmacının geldiğini belirtiyor. Son 25 yılda yaklaşık 19 bin kaçak göçmenin ise boğularak öldüğü tahmin ediliyor.

dw.de, 04.10.2013

İtalya: Göçmen gemisinde ölü sayısı 300 civarında
İtalya, yaklaşık 500 Afrikalı göçmenin çoğunun sahilleri açıklarında batan gemide boğularak ölmesi ardından ulusal yas ilan etti.

Lampedusa adası açıklarında batan gemiden en az 103 kişinin cesedine ulaşıldı, fakat yetkililer ölü ve kayıp sayısının toplam 300 civarında olduğunu doğruladı.

Sahilden bir kilometrenin altında bir mesafede batan geminin içinde kalmış çok sayıda kişinin cesedine halen ulaşılmaya çalışılıyor.

20 metre uzunluğundaki gemiden 150'yi aşkın göçmen sağ olarak kurtuldu.

Birleşmiş Milletler çoğunluğunun Somali ve Eritreli olduğunu söylüyor.

Tunuslu kaptan tutuklu

İtalya İçişleri Bakanı Angelino Alfano, Lampedusa'yı ziyareti sırasında basına yaptığı açıklamada, geminin 35 yaşındaki Tunuslu kaptanının tutuklandığını söyledi.

Bakan, Tunuslu kaptanın geçen Nisan ayında İtalya'dan sınırdışı edilmiş olduğunu kaydetti.

Angelino Alfano, ''Bu bir İtalyan tradedisi değil, Avrupa'nın trajedisidir. Lampedusa adasını İtalya'nın değil, Avrupa'nın sınırı olarak düşünmek gerekir.'' diye konuştu.

Cuma günü İtalya çapında bütün okullarda bir dakikalık saygı duruşu yapılacak.

İçişleri Bakanı Alfano, Libya'nın Misrata limanından kalkan geminin Perşembe sabahı Lampedusa'ya yaklaşırken motorunun durduğunun ve su almaya başladığının öğrenildiğini kaydetti.

Yakılan ateş yayıldı

Anlaşıldığı kadarıyla göçmenlerden bazıları yardım için çevreden geçen gemilerin dikkatini ateş yakarak çekmeye çalıştı. Ancak yakılan ateşin kısa sürede geminin geri kalanına yayıldığı düşünülüyor.

Bakan Alfano, ateşten korunmak için herkesin güvertenin bir tarafına akın etmesinden dolayı geminin alabora olduğunu söyledi.

Ölenler arasında en az üç çocuk ve iki hamile kadının bulunduğu açıklandı.

Birleşmiş Milletler, bu yılın başından Eylül sonuna dek İtalya'ya deniz yoluyla gelen göçmen sayısının 30 bini geçtiğini söylüyor.

Gelenlerin büyük çoğunluğu ülkelerindeki çatışmadan kaçan Suriye, Eritre ve Somali vatandaşları.

BBCTurkish.com, 04.10.2013

Akdeniz'de göçmen dramı: 92 ölü
İtalya'da Sicilya açıklarında kaçak göçmenleri taşıyan bir tekne yandıktan sonra battı. Feci kaza sonrası ilk belirlemelere göre 92 kişi yaşamını yitirirken, 140 kaçak göçmen kurtarıldı. 200 kişi ise kayıp. Teknede 500 kaçak göçmenin olduğu belirtiliyor.

Akdeniz'de yine bir insanlık dramı yaşanıyor. İtalya'da Sicilya açıklarında Afrikalı kaçak göçmenleri taşıyan bir tekne alev aldıktan sonra battı. Yaklaşık 500 kişiyi taşıyan teknenin Lampedusa adası açıklarında battığı belirtildi.

İtalya Ulaştırma Bakanı, ölü sayısının 92'ye yükseldiğini açıkladı. İtalyan haber ajansı Ansa, ölenler arasında çok sayıda çocuk ve hamile kadın bulunduğunu duyurdu.

Kurtarma çalışmalarının 4 sahil güvenlik teknesi ve iki helikopterle devam ettiğini belirten İtalyan sahil güvenlik yetkilisi Floriana Segreto, su yüzeyinde kurtarılmayı bekleyen insanlar olduğunu söyledi.

Lampedusa adası belediye başkanı da, balıkçı teknesi tarafından kurtarılan göçmenlerin Sahraaltı Afrikası'ndan geldiklerini söyledi.

Aynı bölgede 4 gün önce bir teknenin batması sonucu 13 göçmen boğularak yaşamını yitirmişti.

200 BİN KAÇAK GÖÇMEN
Sicilya'daki Lampedusa adası, Afrika'dan gelen kaçak göçmenlerin ilk sığındığı noktaların başında geliyor. 1999-2012 yılları arasında 200 binden fazla kaçak göçmen bu ada üzerinden Avrupa'ya girmeye çalıştı.

Son 25 yıl içerisinde 19 bin kaçak göçmenin Akdeniz'de yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor.

ntvmsnbc.com, 03.10.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.