Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > İtalya'da hükümet krizde

İtalya'da hükümet krizde

İtalya'da şubat ayında yapılan genel seçimlerin ardından binbir zorlukla yaklaşık 5 ay önce kurulan koalisyon hükümeti dağılma tehdidiyle karşı karşıya.

Silvio Berlusconi'nin Özgürlükçü Halk Partisi'nden beş bakan, cumartesi günü koalisyon hükümetinden istifa ettiğini açıkladı. İtalya'da merkez sağ çizgideki Özgürlükçü Halk Partisi (PdL), sosyal demokrat çizgideki Demokratik Parti (PD) ve bir küçük parti ile birlikte koalisyon hükümetini oluşturuyor. Bakanlar istifalarına gerekçe olarak koalisyon içerisinde yargıda ve malî konulardaki görüş farklılıklarını gösterdi. Silvio Berlusconi ise istifaların katma değer vergisi tartışmalarıyla ilgili olduğunu söyledi ve verginin 1 Ekim itibariyle yüzde 21'den yüzde 22'ye çıkartılmasının koalisyon sözleşmesine aykırı olduğunu savundu.
Koalisyon ortağı Demokrat Parti Genel Başkanı Guglielmo Epifani ise hükümeti verdiği sözleri tutmamakla suçlayan Özgürlükçü Halk Partisi'ne seslenerek “Bakanlarınızın istifasını açıkladığınızda hükümetin devam edemeyeceğini söylemiş oluyorsunuz. Ondan sonra da hükümetin programın yükümlülüklerine riayet etmediğini söylüyorsunuz. Ama bu programı yaptığınız hareketle siz rayından çıkarmış oluyorsunuz. Gerçekle bağınızı kaybetmişsiniz. Eğer hükümetin yükümlülüklerine riayet etmesini istiyorsanız hükümeti desteklemeniz gerekir“ diye konuştu.

Dokunulmazlık Komisyonu toplanıyor
İstifaların arkasında Berlusconi'nin hukukî durumu olduğu aslında İtalya'da hiç kimse için bir sır değil. 77 yaşındaki siyasetçi ağustos ayı başında vergi kaçakçılığı suçundan 4 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 2012 yılında çıkartılan bir yasa ise 2 yıldan fazla hapis cezası alan siyasetçilerin vekilliklerinin düşmesini öngörüyor.
Konuyla ilgili olarak Senato'nun Dokunulmazlık Komisyonu cuma günü toplanacak ve bu konuda bir karara varacak. Komisyon ilk oylamada Berlusconi'nin senatörlüğünün devam edemeyeceği yönünde görüş belirtmişti.
Özgürlükçü Halk Partisi de ne pahasına olursa olsun komisyonun Berlusconi'nin senatörlüğünün düşmesi yönünde alacağı bir kararı engellemeye çalışıyor.

Güven oylaması yapılacak
İtalya Başbakanı Enrico Letta da cuma günü yaptığı açıklamada, önümüzdeki hafta parlamentoda güven oylaması yapılacağını ve Özgürlükçü Halk Partisi'nin tutumunun da böylece anlaşılacağını açıkladı. Ancak partinin tutumunu değiştirmemesi halinde hükümet güven oylamasını kaybetmiş olacak ve koalisyon dağılacak.
İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun da koalisyonun dağılmasından sonra Başbakan Letta ya da bir başka siyasetçiye hükümeti kurma görevini vermesi bekleniyor. Bugüne kadar erken seçimlere gidilmesini reddeden Cumhurbaşkanı'nın böyle bir kararı kolay kolay almayacağı tahmin ediliyor.
Nitekim yeni koalisyon olasılıkları açısından tablo da pek iç açıcı değil. Özgürlükçü Halk Partisi ve Demokrat Parti'nden sonra mecliste üçüncü büyük güç komedyen Beppe Grillo'nun Beş Yıldız Hareketi. Bu parti prensip olarak her tür koalisyon formülünü reddediyor ve tekrar seçimlere gidilmesini savunuyor.
Beş Yıldız Hareketi'nden Riccardo Nuti, “Eğer ülkenin yararına bir şey yapılmak isteniyorsa bu yeni bir Letta hükümeti ya da aynı kişilerle yeni ittifakları tartışmak yerine seçimler için derhal çağrı yapılması olur” diyor.

AB endişeli
Uzmanlara göre, Cumhurbaşkanı Napolitano'nun bir başka seçeneği de bir geçiş hükümetinin kurulmasını sağlamak olabilir. Geçici hükümetin bir sonraki seçimlerden sonra ülkenin yeniden koasa sürüklenmesini engellemek için seçim yasasında değişikliklere gidebileceği ve bir istikrar yasası çıkartabileceği belirtiliyor.
Roma'daki siyasi kaos Avrupa Birliği yöneticilerini de endişelendiriyor. Gözlemciler İtalya'nın daha şimdiden Euro krizi ile mücadelede çok vakit kaybettiğini ve planlanandan daha fazla borçlandığı tahmininde bulunuyor. Ekim ayında Avrupa Birliği Komisyonu'nun Ekonomik ve Mali İşlerden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, İtalya'nın gelecek yıl için hazırladığı bütçeyi kontrol edecek. Ancak İtalya'nın o zamana kadar bir bütçe tasarısını kabul edebileceği bugünden bakıldığında bir hayli şüpheli.

dw.de, 29.09.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.