Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Suriye krizi: BM denetçileri 'kimyasal saldırı'yı araştırmaya hazır

Suriye krizi: BM denetçileri 'kimyasal saldırı'yı araştırmaya hazır
Birleşmiş Milletler denetçileri, Şam'da geçen hafta kimyasal silah kullanıldığı öne sürülen bölgeyi ziyaret etmeye hazırlanıyor.

Hem Suriye hükümeti hem de isyancılar, denetçilerin sağlıklı bir şekilde inceleme yapabilmesi için ateşkese razı oldu.

Denetçiler, beş gün önce olayın yaşandığı bölgeden laboratuvarda incelenmek üzere toprak, kan ve doku örneklerini toplayacak.

Suriye hükümeti dün denetçilerin bölgeye girişine izin vereceğini açıklamıştı.

Ancak Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, bu iznin çok geç verildiği ve ABD Başkanı Barack Obama'nın askeri saldırı seçeneklerini de gözden geçirmekte olduğu ifade edildi.

Independent gazetesinde yer alan Oliver Wright imzalı haberde, İngiltere ve ABD'nin Suriye'ye iki hafta içinde askeri müdahale planladıkları iddia edildi.

Habere göre askeri saldırı seçeneği, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ile ABD Başkanı Obama arasında Cumartesi günü 40 dakika süren telefon görüşmesi sırasında, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile de Pazar günü görüşüldü.

Independent: İki hafta içinde müdahale

Independent, İngiltere Başbakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberde, Batılı güçlerin BM desteğini almaya çalışacaklarını ancak bu gerçekleşmezse, Suriye'ye tek yanlı olarak da saldırı olasılığına hazırlandıklarını yazdı.

Washington, Cumartesi günü Akdeniz'deki donanma güçlerini yeniden konumlandırarak buradaki varlığını güçlendirdi.

Independent, herhangi bir müdahalenin "donanmadan düzenlenecek füze saldırısı şeklinde olmasının muhtemel olduğunu" yazdı.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, çeşitli ülkelerden dışişleri bakanlarına telefonla bilgi verdi.

Kerry, Suriye hükümetinin kendi vatandaşlarına karşı kimyasal silah kullandığı konusunda fazla şüpheleri bulunmadığını bildirdi.

Rusya'nın dışişleri bakanı Sergey Lavrov ise ABD'nin olası askeri müdahalesi konusunda Moskova'nın derin kaygı içinde olduğunu söyleyerek Kerry'e soğukkanlı olunması çağrısında bulundu.

Fars haber ajansına göre de İran Genelkurmay Başkan Yardımcısı Mesud Cezayiri, ABD'yi "kırmızı çizgiyi" geçmemesi konusunda uyardı ve bunun "ciddi sonuçları olacağını" söyledi.

ABD ve diğer ülkelerden savunma bakanları bugün Ürdün'de buluşarak Suriye krizini değerlendirecek.

Esad'dan uyarı

Bu arada Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, ABD'nin herhangi bir askeri müdahalesinin "başarısızlıkla" sonuçlanacağını söyledi.

Rus İzvestiya gazetesine konuşan Esad, Batılı liderlerin Suriye'yi Batı'nın kuklası yapamayacaklarını dile getirdi.

ABD Başkanı Obama bundan bir yıl önce "Suriye hükümetinin kimyasal silah kullanması halinde, bir askeri müdahaleyi tetikleyecek kırmızı çizgiyi geçmiş olacağı" yorumunu yapmıştı.

Şam'da beş gün önce yaşanan saldırıda 300'ü aşkın kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Suriye hükümeti olaydan isyancıları sorumlu tutuyor.

BBCTurkish.com, 26.08.2013

Suriye BM denetçilerine izin verdi

Suriye Hükümeti, Birleşmiş Milletler denetçilerinin Şam'da kimyasal silah kullanıldığı öne sürülen bölgeye girmesine izin vereceğini açıkladı.

Şam Hükümeti'nin bu kararı üst düzey bir Amerikalı yetkilinin rejim güçleri tarafından kimyasal silah kullanıldığına "hemen hemen şüphe olmadığını" söylemesinden hemen sonra geldi.

'Kimyasal saldırıya hemen hemen şüphe yok'
Reuters ajansına göre, adı açıklanmayan üst düzey bir Amerikalı yetkili, "Rapor edilen kurban sayısı, ölen ve yaralanan kişilerin rapor edilen belirtileri, görgü tanıklarının ifadeleri, açık kaynaklar, Amerikan istihbarat camiası ve uluslararası ortaklardan elde edilen bilgiler bu olayda Suriye rejiminin sivillere karşı kimyasal silah kullandığına hemen hemen şüphe bırakmıyor" dedi.

Aynı yetkili,"Başkan'ın orantısız kimyasal güç kullanımı konusunda sağlıklı karar verebilmesini sağlabailmek için değerlendirmelerimizi sürdürüyoruz" diye konuştu.

Suriye Dışişlri Bakanlığı'nın açıklamasında, Şam'da kimyasal silah kullanıldığı iddialarının araştırılması konusunda ülkede bulunan, BM'nin silahsızlanmadan sorumlu yetkilisi Angela Kane ile anlaşmaya varıldığı belirtildi. Açıklamada anlaşmanın hemen yürürlüğü gireceği belirtildi.

ABD ve İngiltere'den uyarı
Cumartesi günü Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere, kimyasal silah kullandığının ortaya çıkması halinde, Suriye'nin "ciddi karşılık" göreceği uyarısında bulunmuştu.

ABD Başkanı Barack Obama ve İngiltere Başbakanı David Cameron 40 dakika süren bir telefon görüşmesi yaptı.

İki lider, geçen hafta Şam yakınlarında gerçekleştirilen saldırıda "Suriye rejimi tarafından kimyasal silah kullanıldığına dair işaretlerin artmasından ciddi kaygı" duyduklarını belirtti.

Suriye hükümeti iddiaları reddediyor ve isyancıları suçluyor.

Suriye resmi televizyonu Cumartesi günkü haberlerinde, Şam'ın doğusunda isyancıların kullandığı tünellerde kimyasal maddelere rastlandığını duyurdu.

Ancak bu haberlerde Cobar bölgesinde isyancıların ordunun ilerleyişi karşısında "son çare" olarak zehirli gaz kullanmasından dolayı bazı askerlerin soluksuz kalarak boğulma belirtileri gösterdiği iddiasını destekleyecek görüntülere yer verilmedi.

'ABD ordusu harekete geçmeye hazır'
Muhalifler, geçen hafta Şam'ın doğusu ve batısındaki bazı banliyölerinde Çarşamba sabahı Esad'ı destekleyen güçlerin düzenlediği saldırılarda 500 ile 1000 arasında kişinin öldüğünü söylüyor.

İsyancılar, daha önceki kimyasal silah saldırı iddialarını incelemek üzere Suriye'de bulunan Birleşmiş Milletler denetçilerinin bu bölgelere gitmesini istiyorlardı.

Daha önce ABD Başkanı Obama Suriye'ye karşı seçenekleri değerlendirmek için Ulusal Güvenlik Konseyi'ni toplamıştı.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel Akdeniz'deki donanma güçlerini yeniden konumlandıran Amerikan ordusunun harekete geçmeye hazır olduğunu söyledi.

İran'dan ABD'ye uyarı: Kırmızı çizgiyi geçme
Fars haber ajansına göre İran Genelkurmay Başkan Yardımcısı Mesud Cezayiri, ABD'yi "kırmızı çizgiyi" geçmemesi konusunda uyardı ve bunun "ciddi sonuçları olacağını" söyledi.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü MSF Cumartesi günü, Şam civarında destek verdiği üç hastaneye Çarşamba sabahı üç saat içinde, sinir sistemleri üzerinde zehirlenme belirtileri görülen 3600 hasta getirildiğini, bunlardan 355'inin öldüğünü açıklamıştı.

MSF, kimyasal silah kullanıldığını "bilimsel" olarak doğrulamayacağını açıklarken hastanelerin personeli, hastalarda kasılma, gözbebeği daralması ve solunum yetmezliği gibi belirtiler gösterdiğini söylüyor.

MSF yetkililerinden Bart Janssens, bu belirtiler ve kısa bir sürede çok sayıda hastanın getirilmesinin, güçlü bir şekilde bu kişilerin sinir sistemi üzerinde zehirlenme etkisi yapan bir maddeye maruz kaldığına işaret ettiğini belirtti.

BBCTurkish.com, 25.08.2013

BM temsilcisi Suriye’de

Kimyasal silah saldırısının ardından bölgeyi incelemek isteyen BM, Şam’a üst düzey temsilci gönderdi.
Suriye'de kimyasal silah saldırısı iddialarını araştırmak için bölgede inceleme yapmak isteyen Birleşmiş Milletler, Şam üzerinde baskıyı artırıyor.
BM Silahsızlanma İşleri Yüksek Temsilcisi Angela Kane, Şam'da ilk olarak BM uzmanlarıyla bir araya geldi.
Suriyeli muhalifler, 21 Ağustos'ta rejim güçleri tarafından kimyasal silahlarla düzenlenen saldırıda yüzlerce kişinin öldüğünü belirtiyor. Katliam görüntüleri uluslararası alanda büyük infial yaratmış, birçok ülke Birleşmiş Milletler'i (BM)harekete geçmeye çağırmıştı.Aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu kurbanların sayısı konusunda kesin bir bilgi elde edilemezken, farklı kaynaklar 136 ile 1300 arasında kişinin saldırıda yaşamını kaybettiğini dile getiriyor.
Suriye rejimi kimyasal silah kullandığı iddialarını kabul etmezken, bölgeye BM uzmanlarının girişine izin verme konusunda herhangi bir açıklama yapmadı.
ABD Başkanı Barack Obama, geçmişte yaptığı açıklamalarda, Suriye rejiminin kimyasal silah kullanması olasılığını “kırmızı çizginin” aşılması olarak nitelendirmiş, böyle bir durum karşısında askerî müdahale olasılığını ima etmişti.
Esad rejimine güçlü destek veren ülkelerden Rusya, Cuma günü Şam yönetimiyle temasa geçmiş, BM heyetinin bölgede güvenli bir şekilde inceleme yapmasına izin verilmesi gerektiğini belirtmişti. Rus yöneticiler, önceki açıklamalarında olayın provokasyon amaçlı olabileceğini savunmuştu. Moskova, BM denetçilerinin bölgede güvenli bir şekilde inceleme yapabilmesi için, muhaliflerin de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğini kaydediyor.

dw.de, 24.08.2013

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.