Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > BM: Suriyeli Kürtler Kuzey Irak'a göç ediyor

BM: Suriyeli Kürtler Kuzey Irak'a göç ediyor
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, binlerce Suriyeli mültecinin Kuzey Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne sığındığını duyurdu.

BM, Cumartesi günü yaklaşık 10 bin Suriyelinin, Perşembe günü ise yaklaşık 7 bin Suriyelinin Peşkabur sınırından geçerek Kuzey Irak’a sığındığını belirtti.

Muhabirler, BM kurumları ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve sivil toplum örgütlerinin göçmenlerin ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını aktarıyor.

BM açıklamasında, bu yoğun göç akınına neyin sebep olduğunu henüz netleştiremediklerini duyurdu.

Fakat, Suriye'de Kürtçe'de 'Batı' anlamına gelen ve 'Batı Kürdistan' olarak bilinen Rojava'da son dönemde Kürt birlikler ve rejim karşıtı El Kaide bağlantılı gruplar arasında şiddetli çatışmalar yaşandığına ilişkin haberler geliyordu.

Bölgede bağımsız kaynakların bulunmaması, sağlıklı haber alınmasını da zorlaştırıyor.

BM, Suriye’nin kuzeyinden Irak’a tek taraflı göçün Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad karşıtı ayaklanmaların başladığı 2011 yılı Mart ayından bu yana en yoğun göç olduğunu söylüyor.

Lübnan’dan bildiren BBC Muhabiri Jim Muir, göç edenlerin daha çok Suriye’in kuzeyindeki aileler olduğunu belirtiyor.

Göçmenler, Dicle Nehri üzerinde dubalardan yapılan köprüden geçiyor.

Rojava'dan kaçış

Suriye’de son iki yıldır çatışmalardan kaçan göçmen sayısı 3 milyon. Irak’a kaydolan Suriyeli göçmenlerin sayısı ise 150 bin.

BM Mülteciler Yüksek Konseyi yetkilileri Suriye’den Kuzey Irak’a göçen 750 kişilik ilk grubu, aynı gün öğleden sonra sayıları 5 bin ila 7 bin arasında değişen bir diğer göçmen grubunun izlediğini söylüyor.

BM, son göç dalgasının Halep ve Kürtlerin yoğun yaşadığı Haseki ve Kamışlı ile çatışmaların yaşandığı diğer bölgelerden geldiğini belirtiyor.

BM'nin göç veren kentler olarak saydığı Haseki ve Kamışlı, Kürtçe'de 'Batı' anlamına gelen ve bölgede 'Batı Kürdistan' olarka bilinen Rojava'ya bağlı kentler.

BM Mülteciler Yüksek Konseyi sözcüsü Adrian Edwards, Cuma günü Cenevre’de yaptığı basın toplantısında “Bu ani hareketin nedenleri henüz net değil” dedi.

BM, Daraşakran’da bir mülteci kampı oluşturulması için Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve diğer kurumlar ile ortak hareket ettiklerini söyledi.

Edwards, “İki hafta içinde açılmalı. Umudumuz baskıyı bir nebze de hafifletmesi” dedi.

Barzani de destek çıkıyor
Göçmenlerin etnik kökenleri hakkında detaylı bilgi verilmedi ama göç edenlerin geldiği bölgeler daha çok Kürtlerin yoğun yaşadığı kentler.

Daha çok Suriye’nin kuzeydoğusunda yaşayan Kürtler ülke nüfusunun yüzde 10’unu oluşturuyor.

Suriye’nin kuzeyinde Kürtlerin yoğun yaşadığı bölgelerde siyasi güç daha çok PYD’nin (Demokratik Birlik Partisi) elinde.

PYD’ye yakın silahlı grup YPG (Halk Savunma Birlikleri) ise bölgede El Kaide bağlantılı gruplarla mücadele ediyor.

Kuzey Suriye’de son dönemde çatışmaların şiddetinin arttığına ilişkin haberler geliyor.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani de Suriyeli Kürtlere destek çıkmış, “ölüm ve terör tehdidi altında olan” Kürtleri savunmaya hazır olduğunu belirtmişti.

BBCTurkish.com, 18.08.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.