Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Mısır: Müslüman Kardeşler, müdahale tehdidine meydan okudu

Mısır: Müslüman Kardeşler, müdahale tehdidine meydan okudu
Mısır'da devrik lider Muhammed Mursi'nin yandaşları, İçişleri Bakanlığı'nın tehditlerine rağmen protesto eylemlerini sürdüreceklerini söylüyor.

Başkent Kahire'de dün sabah en az 72 Mursi yandaşı öldürülmüş, ardından İçişleri Bakanlığı protestoların merkezindeki Adeviyye Meydanı'nı "çok yakında" boşaltacaklarını duyurmuştu.

Mursi'nin üyesi olduğu Müslüman Kardeşler sözcüleri "baltacılar, üç değişik üniforma giymiş polis birimleri ve sivil giyimli polislerin" barışçı gösteri düzenleyen kalabalığa ateş açtığını söylüyor.

Bölgedeki doktorlar da çoğu kafa ve üst gövdelerine kurşun isabet etmiş 100'den fazla kişinin öldüğünü söylüyor.

Darbe yetkilileri ise gerçek kurşun kullanıldığını reddediyor, sadece gözyaşartıcı gaz atıldığını söylüyor.

Sağlık Bakanlığı ölü sayısını 72, meydandaki yaralı sayısını ise 269 olarak veriyor. Yaralananlar arasında polislerin de olduğunu belirten bakanlık yetkililerine göre ölen güvenlik yetkilisi yok.

Dün günü meydanda geçiren BBC muhabiri Quentin Sommerville, ölü ve yaralı sayısının çokluğu gözönüne alınırsa "Ateş açmadık" ifadesinin doğru görünmediğini söylüyor.

Muhabirimiz dün kendisinin hiç silahlı Müslüman Kardeşler taraftarı görmediğini, BBC ekiplerinden de yalnızca bir kişinin, ev yapımı av tüfeği taşıyan bir gösterici gördüklerini belirtiyor.

Quentin Sommerville'in Twitter mesajları için tıklayın

'Sayımız artıyor'

Meydanda dün geceki gelişmeleri izleyen bir diğer BBC muhabiri olan Yasmine Ebu Hadra ise Adeviyye kampında durumun bu sabah sakin olduğunu ancak göstericilerin kamp etrafına barikatlar kurarak kendi güvenlik önlemlerini aldığını bildiriyor.

Hadra'ya göre dün gece Müslüman Kardeşler'in önde gelen üyeleri ateşli konuşmalar yaparak kalabalığın moralini yükseltmeye çalıştı.

Bu konuşmalarda eylemin güvenlik güçlerinin gözünü korkuttuğu ve bu nedenle ateş açtıkları belirtildi; adil bir dava uğruna toplanan kalabalığın korkmaması gerektiği kaydedildi.

Müslüman Kardeşler ve destekçileri, 3 Temmuz'da darbeyle devrilen Cumhurbaşkanı Mursi'nin göreve iadesini istiyor.

Adeviyye'de yüzbinlerce erkek, kadın çe çocuğun toplandığını belirten örgüt sözcüsü Cihad el Haddad, BBC'ye verdiği demeçte "Cumhurbaşkanına ne olursa olsun, protestomuz sürecek," dedi, "Sayımız her gün artıyor. Vatandaşlar askeri darbenin zulmünü ve uzun vadeli zararlarını görüyor."

"Mursi'nin iktidara dönmesi haftalar, aylar, hatta bir yıldan fazla sürebilir ama biz vazgeçmeyeceğiz."

ABD ve yerel liderlerden tepki

Bu arada ABD, Mursi'nin devrilmesinden bu yana yaşanan en kanlı günün sonunda "derin kaygı duyduğunu" belirten bir açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanı John Kerry şiddeti kınayarak, Mısırlı yetkililerden barışçı gösteri ve ifade özgürlüğüne saygı göstermelerini istedi.

Mursi'ye yapılan darbeyi destekleyen iki önde gelen Mısırlı isim de dünkü orantısız şiddeti kınadı.

Ülkenin en üst düzey dini yetkilisi olarak tanımlanan El Ezher Camisi'nin baş imamı soruşturma açılmasını istedi.

Geçici hükümette cumhurbaşkanı yardımcısı olan Muhammed el Baradey de aşırı güç kullanıldığını söyledi.

Türkiye'de de Başbakan Erdoğan "Herkes sussa bile biz susmayacağız. Mısır'da demokrasi, milli irade katledilmiştir. Şimdi de millet katlediliyor. Bunu bütün dünyaya duyuracağız" dedi.

Ayrıca başta İstanbul'un Taksim ve Fatih semtleri olmak üzere yurdun çeşitli yerlerinde dayanışma gösterileri düzenlendi.

'Komşular şikayet etti'

İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim ise göstericilere "akıllarını başlarına toplama" ve eve dönme çağrısı yaptı.

Bakana göre Rabiat'ül Adeviyye Camisi yakınlarında yaşayan vatandaşların açtıkları davalar, meydanın boşaltılması için gereken hukuki zemini sağlıyor.

Ülkenin demokratik yollarla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin devrilmesinden sonra çıkan çatışmalarda onlarca kişi hayatını kaybetti.

Mursi savcılık tarafından Filistin'de Gazze'nin yönetimini elinde bulunduran ve Müslüman Kardeşler'le yakın bağları olan Hamas'la işbirliği yaparak 2011'de Hüsnü Mübarek'i deviren ayaklanma sırasında hapishanelere saldırılar düzenlemekle suçlandı.

Ocak 2011'de Kahire'deki bir hapishanede çıkan ayaklanmada aralarında Mursi ve bazı üst düzey Müslüman Kardeşler yetkililerinin de bulunduğu 34 kişi kaçmıştı.

Mahkeme Mursi'nin sorgusu için 15 gün gözaltında kalmasına karar vermişti.

Mısır'da 8 Temmuz'da da Cumhuriyet Muhafızları kışlasının önünde oturma eylemi yapanlara ateş açılmış, yetkililere göre 42, Müslüman Kardeşlere göre 50'den fazla kişi ölmüştü.

BBCTurkish.com, 28.07.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.