Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Martin davası: ABD'de gösteriler şiddetleniyor

Martin davası: ABD'de gösteriler şiddetleniyor
ABD'nin Los Angeles kentinde silahsız bir siyah genci öldürmekten yargılanan bekçinin beraat etmesinin ardından başlayan protestolar şiddetleniyor.

California kentinde 14 kişi saldırı ve vandalizm suçlamalarıyla tutuklandı.

Polisten yapılan açıklamada, bundan sonra gösterilere daha sertçe müdahale edileceği belirtildi.

Florida'da geçen yıl meydana gelen olayda 17 yaşındaki Trayvon Martin'i öldüren 29 yaşındaki gönüllü bekçi George Zimmerman, 'meşru savunmada' bulunduğunu iddia etmişti.

Bu savunmanın mahkemece haklı bulunmasının ardından Amerika Birleşik Devletleri'nin birçok kentinde protestolar başladı.

Los Angeles polisi, Pazartesi günü Crenshaw'daki barışçıl gösteriden kopan yaklaşık 150 kişilik bir grubun araçların ve dükkanların camlarını kırdığını açıkladı.

Televizyon görüntülerinde, bir alışveriş merkezinin darmadağın edildiği, sokaktan geçenlerin hırpalandığı görülüyor.

Olay yerine 300 civarında polisin gelmesinin ve gösterinin kanunsuz ilan edilmesinin ardından göstericilerin çoğu dağıldı.

Polis şefi Charlie Beck, olayların sürmesine izin verilmeyeceğini söyledi.

Oakland'daysa göstericiler bir otoyoldaki trafiği kesti.

Göstericiler, müdahale eden polise taş ve şişeler fırlatarak karşılık verdi.

Pazar günü açıklanan kararın ardından başlayan gösterilerin hafta sonunda yoğunlaşması bekleniyor.

BBCTurkish.com, 16.07.2013

Zimmerman kararı ABD'lileri sokağa döktü

ABD'de Şubat 2012'de Trayvon Martin isimli 17 yaşındaki genci "hırsız zannederek" öldüren mahalle bekçisi George Zimmerman'ın yargılandığı davada beraat etmesi, binlerce kişiyi sokaklara döktü. New York'un kalbi Times Meydanı'nda düzenlenen protestolar akıllara Gezi Parkı gösterileri sırasında yaşamını yitirenler için ülkenin dört bir yanında yapılan gösterileri akıllara getirdi.

"Adalet yoksa barış da yok" sloganları atan binlerce gösterici trafiği kapattı.

Union Meydanı'nda 14.00 sularında başlayan protestolar çok geniş bir alana yayılarak gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etti.

 

Gösteri için Queens'ten gelen 19 yaşındaki Debbie Avila, "Biz eşitlik ve adalet istiyoruz. Bunun ırkla alakası yok" derken, "26 yaşındaki Gill Acevedo, "Bu bir kesinti; hayatı kesintiye uğratıyoruz ki uyanabilesiniz. Adalete kavuşana kadar buna devam edeceğiz" dedi.

Bir otomobilin üzerine tırmanan bir gösterici, "Times Meydanı'nı ele geçirdik! Oturun! Çenenizi kapatın!" diye bağırdı.

Ancak New York'u görmeye gelen turistler trafik yoğunluğundan şikayetçi oldu.

 

YÜZLERCE POLİS GÖREVLENDİRİLDİ AMA...
Göstericileri dağıtmak amacıyla Times Meydanı'nda yüzlerce polis memurunun görevlendirildiği belirtildi ancak kesin sayı açıklanmadı.

Polise şişe atan iki göstericinin gözaltına alındığı bildirildi ancak kimi polis memurları kimseyi göz altına almamaları gerektiği yönünde emirler aldıklarını da öne sürdü.

Times Meydanı'nda düzenlenen bu protestolar akıllara Gezi Parkı gösterilerini ve gösteriler sırasında yaşamını yitirenler için düzenlenen anma etkinliklerini getirdi.

Ancak Türkiye'deki protestolarda polisin göstericileri dağıtmak için kullandığı metotlara New York'ta rastlanmadı.

MUHAFAZAKAR MEDYA DA SAKİN
Öte yandan ABD'de siyahlarla ve sosyal haklarla ilgili meselelerde en muhafazakar yayınları yapan kanalları bile protestoları olumlayan bir dil kullandı.

Örneğin en sağcı kanallardan FoxNews'ün internet sitesinde yer alan haberde bile, "Protestocular Zimmerman kararıyla ilgili öfkelerini ve hayal kırıklıklarını dile getirdi" denildi.

Hürriyet, 15.07.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.