Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Müslüman Kardeşler'i 'dışlamayın' uyarısı

Müslüman Kardeşler'i 'dışlamayın' uyarısı
Amerika Birleşik Devletleri, Mısır'da ordu darbesi ardından oluşturulan yönetime, Müslüman Kardeşler üyelerinin "keyfi" olarak tutuklanmasına son vermesi çağrısı yapıyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon da, herhangi bir partinin dışlanmaması gerektiğini söylüyor.

Buna karşın, Mısır'a Amerikan yardımlarında bir aksama veya kesinti öngörülmüyor.

Ordu tarafından geçen hafta Çarşamba günü devrilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin göreve dönmesini isteyen Müslüman Kardeşler taraftarları ile ona muhalif olanlar gösterilerini bugün de sürdürecek.

'Dışlama' uyarısı

Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, yeni sürecin başarılı olması için tüm tarafların katılımının gerekli olduğunu vurgulayarak, Müslüman Kardeşler liderleri hakkında tutuklama emri çıkarılmasını eleştirdi.

BM Genel Sekreteri Ban ise Mısır Dışişleri Bakanı Kamil Amr'ı arayarak, Mısır'da hiçbir ana partinin veya toplum kesiminin dışlanmasına yer olmadığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki daha ileri giderek, Müslüman Kardeşler'e karşı tutuklama kampanyasının, Mısırlı askeri ve sivil yetkililerin verdiği güvencelere ters olduğunu söyledi.

Psaki, Mısır'a yönelik yardımın devam edip etmemesinin değerlendirildiğini sözlerine ekledi.

ABD'nin, yürürlükteki anlaşma uyarınca Mısır Silahlı Kuvvetleri'ne F-16 savaş uçağı teslimatını sürdürmesi bekleniyor. Amerikan yönetimi Mursi'nin makamından uzaklaştırılmasını "darbe" olarak nitelendirseydi, ABD yasaları uyarınca bu mümkün olmayacaktı.

Gösteriler bekleniyor

Ramazan ayının ilk Cuma günü Kahire başta olmak üzere Mısır'daki birçok kentte Müslüman Kardeşler taraftarlarının, Mursi'nin göreve döndürülmesi için gösteri yapması bekleniyor.

Hareket adına yayımlanan açıklamada, "anayasal meşruiyete karşı kanlı askeri darbeye karşı barışçıl direniş" çağrısı yapıldı.

Darbe öncesinde milyonlarca kişiyi Mursi'nin istifası talebiyle sokaklara döken muhalefet grupları ise Tahrir Meydanı'nda toplu iftar gerçekleştirecek.

Kahire'deki BBC muhabiri Jim Muir, her iki tarafın da ortada kalan kesimleri saflarına çekme mücadelesi verdiğini belirtiyor.

Mısır'ın demokratik seçimle başa geçen ilk lideri ve İslamcı hareket üyesi ilk Cumhurbaşkanı olan Mursi, bir yıllık icraatının karşısında geniş bir muhalefet bloğu ve sokaklara dökülen milyonlar ile karşılaşmıştı.

Mursi'nin tutulduğu sanılan Cumhuriyet Muhafızları kışlasının önünde gösteri yapanlara Pazartesi sabahı ateş açılması sonucu 50'den fazla kişi hayatını kaybetti. Müslüman Kardeşler askerlerin ateş açtığını iddia ederken, Mısırlı yetkililer, "teröristleri" sorumlu tuttukları olayda bir subay ile iki polisin öldüğünü duyurdu.

Olayın ardından, Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Bedii ve hareketin önde gelen liderleri hakkında yakalama emri çıkarıldı.

BBC muhabiri, Mursi'nin iktidarından memnun olmayan geniş kitlelerin, ordunun siyasete dahil olmasından ve Müslüman Kareşler'e yönelik kırım girişiminden de rahatsız olduğuna dikkat çekiyor.

Mursi taraftarlarının şiddete başvurmayacaklarını defalarca tekrarlamasına rağmen, toplumsal kutuplaşmanın ve gerilimin yükseldiğine işaret ediliyor.

BBCTurkish.com, 12.07.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.