Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Mısır: Mursi’den ordunun ültimatomuna ret

Mısır: Mursi’den ordunun ültimatomuna ret
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, ordunun 48 saat içinde ülkedeki krizin çözülmesi için verdiği ültimatomu reddetti. Mursi, milli mutabakat için kendi planlarını uygulamayı sürdüreceğini söyledi.

Mısır ordusu, Cumhurbaşkanı ve muhaliflere halkın taleplerini karşılamaları için 48 saat süre vermiş, aksi taktirde kendi siyasi ''yol haritasını'' açıklayıp uygulanmasını sağlayacağını duyurmuştu.

Genelkurmay Başkanı General Abdülfettah el Sisi, ordunun herhangi bir şekilde siyasete taraf olmayacağını, ancak Mısır'ın ulusal güvenliğinin karşı karşıya kaldığı ''vahim tehlike'' karşısında harekete geçmek zorunda olduğunu vurgulamıştıı.

Genelkurmay Başkanı, yol haritasının uygulanmasının bütün taraflarla ve kendi ifadesiyle 'görkemli devrimi' ileri taşımakta olan gençliğin katılımıyla sağlanacağını kaydetmişti.

Açıklama ordunun yönetime el koymaya hazırlandığı şeklinde yorumlara neden olmuştu.

Dün ilerleyen saatlerde ordunun Facebook sayfasından yapılan yeni bir açıklamada ordunun ülkeyi yönetmek gibi amacının bulunmadığı vurgulandı.

Bu ikinci açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Önceki açıklamamızın amacı, bütün partileri mevcut duruma çözüm bulmaya, onları halkın taleplerine cevap verecek bir milli mutabakata itmekti.”

Dışişleri Bakanı istifasını sundu

Bu arada Mısır devlet haber ajansı Mena, Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamel Amr’ın istifasını sunduğunu duyurdu.

İstifasının kabul edilmesi durumunda Amr, politik krize bağlı olarak istifa ettiği bildirilen beş ayrı bakanın arasına katılmış olacak.

El Vatan internet sitesi, turizm, çevre, telekomünikasyon ve hukuk bakanlarının 'rejimi devirmek için sokaklarda olanlarla dayanışmalarını göstermek amacıyla' istifa ettiklerini duyurmuştu.

Pazar günü milyonlarla ifade edilen eylemcinin gösterileri ardından ülkede durum gergin.

Dün gün ve gece boyunca ülkedeki gösteriler devam etti.

Binlerce muhalif gösterici Tahrir Meydanı’nda sabahladı.

Müslüman Kardeşler'in sözcüsü Gehad Haddad BBC'nin sorularını yanıtlarken, General Sisi'nin yol haritası uyarısının cumhurbaşkanının erken seçime gitmesi yönündeki baskının artması anlamına gelmediğini söyledi.

Haddad, asıl baskının erken seçim kararı alması için Anayasa Mahkemesi üzerinde olduğunu belirtti.

BBCTurkish.com, 02.07.2013

Mısır muhalefetinden Mursi'ye ültimatom
Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi protesto eden gösteriler sürerken, ülke çapında eylemleri düzenleyen Tamarud (İsyan) adlı muhalif örgüt istifa etmesi için Cumhurbaşkanı'na salı gününe kadar süre verdi.

Mursi'nin göreve gelmesinin birinci yıl dönümünde başta başkent Kahire olmak üzere birçok kentte protesto gösterileri sürerken karşıtları gösteriler düzenleniyor.

Tamarud tarafından yapılan açıklamada, görevinden ayrılmaz ve seçimlerin yolunu açmazsa, Mursi'nin "sivil itaatsizlikle" karşı karşıya kalacağı ifade edildi.

Muhalif hareket, açıklamasında, Mursi'nin istifasını talep eden 22 milyondan fazla imza topladıklarını savundu.

Altı kişi yaşamını yitirdi

Gece boyunca da devam eden gösterilerde Mursi'nin istifa etmesi ve erken genel seçimlerin düzenlenmesi talep ediliyor.

Başkent Kahire'deki yüz binlerce kişi Tahrir Meydanı ve Başkanlık Sarayı'nın önünde toplandı. Göstericilerin bir bölümü sabahladı.

AFP haber ajansına göre, Pazar günkü gösteriler sırasında çıkan olaylarda beş kişi, ağır yaralılardan da bir kişi sabah karşı yaşamını yitirdi.

Dün Kahire'de, iktidardaki Müslüman Kardeşler'in merkezlerine taş ve molotof kokteylleriyle saldırıda bulunuldu.

Göstericilerin liderleri, eylemlere katılanlardan Mursi istifa edinceye kadar sokaklarda kalmalarını istedi.

Bir Cumhurbaşkanlığı sözcüsü göstericilerden demokratik sürece saygılı olmalarını istedi.

Ahram News adlı internet sitesine göre Mursi yandaşları Beni Suef kentinde göstericilere saldırdı ve kimliği belirsiz bir kişi göstericilere doğru ateş açtı.

Gösteriler İskenderiye, , Süveyş da dahil olmak üzere farklı kentlerde de düzenleniyor.

'Meydanlardan ayrılmayacaklar'

Kahire'de bulunan BBC muhabiri Alim Makbûl, Mısırlılar'ın haftalardır bu eylemlere hazırlandığını ve muhalefetin Mursi istifa edip erken seçim kararı almadan meydanı terk etmemeye kararlı olduklarını söylüyor.

Muhabirimize göre toplumun büyük bir bölümü de Mursi'nin seçilmiş bir lider olduğunu, görev süresinin sona ermesinin beklenmesi gerektiğini düşünüyor. Muhabirimiz bu anlamda toplumda ciddi bir bölünme yaşandığını ve bunun sokaklara da yansıdığını vurguluyor.

Protestocuların hükümetin özellikle ekonomi ve güvenlikle ilgili sorunları çözememekle eleştirdiği bildiriliyor.

Mursi yanlıları da sokaklarda

Guardian gazetesinin haberine göre yaklaşık 20 bin Mursi yandaşı da Cuma gününden beri bulundukları başkent Kahire’nin doğusunda, rejim yanlısı gösteri düzenledi.

Mursi yanlıları, protestoları ‘karşı devrim’ olarak görüyor ve gösterileri Hüsnü Mübarek destekçilerinin çıkardığını iddia ediyor.

Guardian’a konuşan Mursi yanlısı Mısırlı öğretmen Şeyma Abdülhamid, “Ben oyumu savunmak ve parçası olduğum devrimi savunmak için buradayım” dedi ve ekledi:

“Bir cumhurbaşkanı seçiyoruz. Onlar, 30 yıllık yolsuzlukla mücadele eden cumhurbaşkanından kurtulmak istiyor. Üstelik yalnızca bir yılın ardından.”

Müslüman Kardeşlerin yanı sıra, Selefi grup Cemaa İslammiye de Mursi’ye destek çıkıyor.

Grup üyeleri düzenledikleri gösteride, “Laikler bir daha Mısır’ı yönetemeyecek” sloganları attı.

Müslüman Kardeşler üyesi üst düzey siyasetçilerden İssam El Eriyan da, grubun resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, protestoları ‘darbe girişimi’ olarak niteledi.

El Eriyan, muhalefete kamu oyunun nabzını ‘şiddetli sokak gösterileri, yağmacılık ve Mısırlıların kanı’ yerine seçimlerde yoklaması çağrısında bulundu.

BBCTurkish.com, 01.07.2013

Mısır: On binlerce kişi Mursi'yi protesto ediyor
Mısır'ın başkenti Kahire'deki Tahrir meydanında toplanan on binlerce kişi bir yıl önce seçilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin istifasını istedi.

Binlerce kişi protestolar için geceyi Mursi'nin selefi Hüsnü Mübarek'i deviren ayaklanmanın başladığı meydanda geçirdi.

Mursi'nin göreve gelişinin birinci yıl dönümü dolayısıyla Kahire'de başkanlık sarayının önünde ve diğer kentler de protestolar yapılması planlanıyor.

Protestocular, Mursi'nin zor durumdaki ekonomi için çözüm üretemediğini ve güvenlik sorunlarını çözemediğini söylüyor.

Mursi'nin taraftarları ise Cumhurbaşkanı'na destek gösterileri düzenleyecek.

Kahire'de bulunan BBC muhabiri Alim Makbûl'e göre, Mısırlılar haftalardır 30 Haziran'ı konuşuyor ve muhalefet Mursi istifa edip erken seçim kararı almadan meydanı terk etmeyeceğini söylüyor.

Muhabirimize göre toplumun büyük bir bölümü de Mursi'nin seçilmiş bir lider olduğunu, görev süresinin sona ermesinin beklenmesi gerektiğini düşünüyor. Muhabirimiz bu anlamda toplumda ciddi bir bölünme yaşandığını ve bunun sokaklara da yansıdığını vurguluyor.

'İkinci Mısır Devrimi'

Protestocular İslamcı Cumhurbaşkanı Mursi ve müttefiki Müslüman Kardeşler'in politikalarından rahatsızlık duyuyor.

Muhalifler erken seçim çağrısını içeren bir dilekçeyi 22 milyon kişinin imzaladığını söylüyor. Dilekçenin arkasında liberal ve seküler muhalefeti bir araya getiren Tamarod (İsyan) adlı taban hareketi var.

Ancak, eylemlere Mursi'nin siyasi ve ekonomik politikalarından hoşnut olmayan sıradan Mısırlılar da katılıyor.

Eylemciler, Tahrir meydanından cumhurbaşkanlığı sarayına yürümeyi planlıyor.

Bugünkü protestolar için Dubai'den gelen Hanan Bekr adlı bir eylemci, BBC'ye 'Müslüman Kardeşler rejimi devrilinceye kadar meydandan ayrılmayacağını' söyledi.

Bekr, "Halkın ikinci Mısır devrimine destek vermesini istiyoruz. Eğer Mısır İslami aşırılığa teslim olursa tüm bölge etkilenir. Mısır'da tüm dinlere yer var. Ben Ermeni Katolik Okulu'nda okumuş bir Müslümanım" dedi.

Güney Afrika'da bulunan ABD Başkanı Barack Obama, tüm tarafların şiddetten uzak durmasını istedi ve güvenlik güçlerine itidalli olma çağrısında bulundu.

BBCTurkish.com, 30.06.2013

Mursi'ye istifa baskısı
Mursi’ye karşı protestoları yöneten hareket, Devlet Başkanı’nın istifası için 22 milyon imza topladığını açıkladı. Büyük protesto için hazırlıklar ise sürüyor.

Temerrüt hareketi, cumartesi günü yayınladığı bildiride, Devlet Başkanı Muhammed Mursi'nin istifa etmesi ve yeni seçimlerin yapılmasına yönelik imza kampanyasına 22 milyon kişinin katıldığını ifade etti.

Arapçada “isyan” anlamına gelen Temerrüt hareketi, devlet başkanının ülkeyi kötü yönettiğini savundu.

Hareket, pazar günü geniş katılımlı bir gösteri çağrısında bulundu. Aktivistler, Tahrir Meydanı'nda çadırlar kurarak saatler öncesinde meydanı doldurmaya başladı.

Bugün (30.06.2013) Mursi'nin görev süresinin ilk yılı doluyor. Mursi, Arap Baharı olarak adlandırılan isyanlardan sonra devrilen eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in ardından seçilmişti.

Temerrüt Hareketi'ne destek amacıyla Mısır'da parlamentonun üst kanadı olan Şura Konseyi'nin sekiz üyesi de istifa etti.

Obama'dan sükûnet çağrısı

ABD Başkanı Barack Obama, Mursi karşıtları ve destekçileri arasında giderek artan gerginliğe ilişkin bir açıklama yaptı ve taraflara şiddet yerine diyalog içinde bulunmaları çağrısında bulundu.

Güney Afrika ziyareti sırasında konuşan Obama, Mısır'daki huzursuzluğun bölgedeki diğer ülkelere sıçramasından duyduğu endişeyi dile getirdi.

Cuma günü İskenderiye'de çıkan çatışmalarda biri ABD vatandaşı üç kişi ölmüş, 85 kişi de yaralanmıştı.

dw.de, 30.06.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.