Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Filistin ve İsrail liderleri Çin'de

Filistin ve İsrail liderleri Çin'de
Filistin lideri Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Çin'e yapacakları ziyaretlerde Orta Doğu sorununu ve İran başlıca gündem maddeleri olacak.

Dün Pekin'e giden Mahmud Abbas'ın, Çinli yetkililerle yapacağı görüşmelerde, tıkanan Orta Doğu barış görüşmelerinde, İsrail'le aralarındaki başlıca sorunları anlatmayı planladığı açıklandı. Halen Şanghay'da bulunan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun gündeminde ise, İran'ın nükleer programı konusundaki endişeleri başlıca gündem maddesi. Netanyahu'nun bir dizi ticaret anlaşması imzalaması da bekleniyor.

Abbas ve Netanyahu'nun Çin'de biraraya gelmesi beklenmiyor. Çin Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, böyle bir talep gelseydi yardımcı olacaklarını ancak iki liderin programının bu tür bir görüşme için uygun olmadığını açıkladılar.

Mahmud Abbas, bugün Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Başbakan Li Kıçiang'la görüşecek.

Abbas, ziyareti öncesinde Şinhua Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, İsrail'le diyaloğun önündeki başlıca engeller konusunda son gelişmeleri anlatacağını ve Çin'den, İsrail'le olan ilişkisini kullanarak, Filistin ekonomisinin önündeki kısıtlamaların kaldırılması için devreye girmesini isteyeceğini söyledi.

Ajans'ın haberine göre Abbas, "Netanyahu'nun da Çin'i ziyaret edecek olması önemli bir gelişme. Böylece Çinli yetkililer her ikimizi de dinleme fırsatına sahip olacak" dedi.

İran sorunu

Netanyahu, altı yıldır Çin'i ziyaret eden ilk İsrail lideri olacak.

Pekin ziyareti öncesinde Netanyahu, Şanghay'da iş dünyasından farklı heyetlerle biraraya gelecek ve İsrailli yetkililerin verdikleri bilgiye göre bir dizi ticaret anlaşması imzalayacak.

Netanyahu'nun Pekin'de yapacağı görüşmelerde, İran'ın nükleer programı konusundaki endişelerini de dile getirmesi bekleniyor. İsrail ve pekçok diğer ülke, İran'ın bir nükleer silah programı geliştirdiğini düşünürken, Tahran yönetimi bu iddiaları reddediyor ve programın sadece sivil amaçlı olduğunu savunuyor.

Pekin yönetimi, İran petrolünün en büyük alıcılarından birisi ve İran'a yönelik yaptırımlara karşı çıkıyor.

İsrail hükümet sözcüsü Mark Regev, AFP Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Hem Çin'in hem de İsrail'in, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinden elde edeceği büyük faydalar var. Amacımız bu gelişmeyi sağlayabilmek" dedi.

BBCTurkish.com, 06.05.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.