Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > İtalya’da koalisyon hesapları

İtalya’da koalisyon hesapları
Giorgio Napolitano İtalya’da ikinci kez göreve seçilen ilk Cumhurbaşkanı oldu. Napolitano’nun yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesi, ülkede bir koalisyon hükümeti kurulabileceği şeklinde değerlendiriliyor.

İtalya’da parlamento binası önünde toplanan yüzlerce gösterici Giorgio Napolitano’nun yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesini protesto etti. Beş Yıldız Hareketi’nin lideri, komedyen Beppe Grillo’nun yandaşları “Evinize gidin“ diye haykırdılar. Göstericiler arasında Demokrat Parti’nin (PD) hayal kırıklığına uğramış yandaşları da yer aldı. Onların eleştirilerinin hedefinde de parti sekreterliği görevinden istifa edeceğini açıklayan Pier Luigi Bersani vardı. Protesto gösterisine katılanlardan Pino Castro, Bersani’nin seçimlerden önce verdiği yenilik sözünü tutmadığını, bu bakımdan kendilerine ihanet ettiğini, bir sonraki seçimlerde Beppe Grillo’ya oy vereceğini söylüyor. Adının Giuseppe Paglia olduğunu söyleyen bir diğer gösterici ise şöyle sitem ediyor: “Bu bir rezalet! Avrupa’da gülünç bir duruma düştük. İnsanlar değişim istiyor, yenilik istiyor ama politikacılar ne yapıyor? Yenilik bu mudur? Demokrat Parti çok daha önce yönetim kadrosunda değişikliğe gitmeliydi.“

Bersani hayal kırıklığına uğrattı

Pek çok milletvekili de Bersani’nin dördüncü turda eski Başbakan Romano Prodi’yi aday gösterip başarı elde edememesinin ardından Demokrat Parti’nin artık var olmadığı yorumunu yapıyor. Bersani bu yenilgi üzerine Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında parti sekreterliği görevinden ayrılacağını açıkladı. Sunduğu adayları parlamentoya kabul ettiremeyen Bersani altıncı turda Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’dan yeniden aday olmasını kabul etti. Bersani’nin işte bu tutumu kendisini meclise taşıyan ve değişim beklentisi içinde olan seçmenlerini hayal kırıklığına uğrattı. Cumhurbaşkanlığı seçim süreci Demokrat Parti’de bölünmelere yol açarken, Giorgio Napolitano İtalya’da ikinci kez göreve seçilen ilk Cumhurbaşkanı oldu. Giorgio Napolitano seçildiği gün yaptığı konuşmasında aslında ikinci kez göreve gelme ısrarı olmadığını ancak sorumluluk gereği mecbur kaldığı mesajını verdi. Napolitano, “Ülkemizin ve insanlarımızın içinde bulunduğu güç durumdan çıkabilmek ve İtalya’nın dünyadaki görünümünü güçlendirmek için hepimiz sorumluluk taşıyoruz” dedi.

‘Napolitano’nun gücü yok’
Napolitano’nun yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesi ülkede bir koalisyon hükümeti kurulabileceği şeklinde değerlendiriliyor. Zira İtalyan basınına göre Napolitano aday olmadan önce, merkez sol blok lideri Pier Luigi Bersani, Özgürlükçü Halk Partisi lideri Silvio Berlusconi ve Sivil Tercih hareketi lideri Mario Monti‘den, bir koalisyon hükümeti kurma güvencesi aldı. Parlamento binası önündeki göstericilerin ise Napolitano’ya güveni az. Bir gösterici, tepkisini, “87 yaşında birini seçtiniz!Napolitano’ya hayır“ sözleriyle ifade ediyor. Bir başka gösterici ise “Bu verilebilecek en kötü karardı. Çünkü Napolitano’nun partilerarası uzlaşmazlıkları giderecek, ülkeyi yeniden yapılandıracak gücü yok“ diyor.

Berlusconi, cumhurbaşkanlığı seçiminden güçlenerek çıkan isimler arasında gösteriliyor, zira onun liderliğindeki Özgürlükçü Halk Partisi olmadan bir koalisyon hükümetinin kurulma ihtimali gözükmüyor. Beppe Grillo liderliğindeki Beş Yıldız Hareketi’nin ise adayları Stefano Rodota’ya Demokrat Parti’nin destek vermemesi üzerine, ana muhalefet rolüne soyunduğu belirtiliyor.

dw.de, 23.04.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.