Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Kuzey Kore: ABD Çin'den yardım istedi

Kuzey Kore: ABD Çin'den yardım istedi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kuzey Kore’deki gerginliği dindirmesini istediği Çin’i ziyaret ediyor.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya gelen Kerry, ‘dünyanın kritik bir dönemle karşı karşıya olduğunu’ söyledi.

 

Kerry, Çin ve ABD’nin ortak amacı olan ‘nükleer silahlardan arındırma’ politikası çerçevesinde Pekin’in de ‘desteğini göstermesi’ gerektiğini dile getirdi.

ABD’nin ‘kendini ve müttefiklerini koruyacağını’ belirten Kerry, Pekin ile yapılan görüşmelerin amacının ‘gerginliği sona erdirecek bir yol bulunması’ olduğunu ifade etti.

“Kuzey Kore’ye en yakın ve üzerinde en çok etkisi olan ülkenin Çin olduğunu dünyada herkes açıkça bilir” diye konuşan Kerry, Çin’in de ABD gibi ‘nükleer silahlardan arındırılma’ taraftarı olduğunu vurguladı.

Kerry, Çin’e “Bu sizin politikanız, siz de desteklemelisiniz” diye seslendi.

Kuzey Kore’nin iki Musudan balistik füzesini doğu yakasına sürdüğü iddia edilmişti.

Fakat Güney Kore haber ajansı Yonhap, Seul’daki yetkililere dayandırdığı haberinde, füze fırlatıcılarının son iki gün içinde hiçbir yere hareket ettirilmediklerini duyurdu.

Kim İl Sung'un 101'inci doğum günü

Kerry’nin dört günlük Asya ziyareti, Kuzey Kore’nin ‘füze fırlatacağına’ dair söylentilerin yayıldığı bir döneme denk geliyor.

ABD de geçtiğimiz günlerde sızan Amerikan belgelerindeki iddiaların aksine, Kuzey Kore’nin nükleer savaş başlığı fırlatma kabiliyetinin olmadığını ifade ediyor.

Kuzey Kore, kurucu devlet başkanları Kim İl Sung’un 15 Nisan’da yapılacak 101’inci doğum günü kutlamalarına hazırlanırken, kutlamalar çerçevesinde füze fırlatılacağı da ortaya atılan iddialar arasındaydı.

Birleşmiş Milletlerin geçen Şubat ayında Kuzey Kore’ye yeni yaptırımlar uygulama kararı almasının ardından, Pyongyang yönetimi, kapalı konumdaki nükleer reaktörlerinden birini çalıştıracağı sözünü vermiş, Güney Kore ile askeri kırmızı hattını kapatmış ve ‘güvenliklerini sağlayamayacağı’ uyarısıyla, diplomatik personelinin Güney Kore’den ayrılması çağrısında bulunmuştu.

Kuzey Kore, güney komşusu ve ABD’nin ortak askeri tatbikatına da tepki göstermişti.

Çin Dışişleri Bakanı Van Şi ile bir araya gelen John Kerry, “dünyanın kritik bir dönemde olduğunu, İran ve nükleer silahları, Suriye ve Ortadoğu ile dünyanın ekonomisinin karşılaştığı zorlukların çözüme kavuşması gerektiğini” söyledi.

'Yapıcı ve ileriye dönük'

Reuters haber ajansına göre Kerry, Çinli mevkidaşı ile görüşmelerin “yapıcı ve ileriye dönük” olduğunu ifade edip detay vermekten kaçındı.

Çin Dışişleri Bakanı Van Şi ise görüşmenin içeriğinden ve Kuzey Kore’den bahsetmedi ama ABD ve Çin’in “yeni tarihi bir dönemde olduğunu ve iyi bir başlangıç yaptığını” dile getirdi.

Reuters’ın haberine göre Şi, ‘barış ve diyalog çağrısını’ yeniledi.

Uzmanlara göre, daha ‘kavgacı’ bir tutum izleyen Kuzey Kore’nin amacı, geçen sene ülkenin başına gelen genç liderleri Kim Jong-un’un ‘popülaritesinin’ arttırılması.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Seul’de yaptığı konuşmada, Kuzey Kore’nin füze fırlatmasının ‘provokatif bir eylem’ ve ‘büyük bir hata’ olacağını söylemişti.

Rusya da Cuma günü, Kore yarımadasında tırmanan gerginlikten endişe duyduğunu belirtmiş, Pyongyang’a ‘gerilimi tırmandıracak eylemlerden uzak durması gerektiği’ uyarısını yapmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Seul’de yaptığı konuşmada, Kuzey Kore’nin füze fırlatmasının ‘provokatif bir eylem’ vetıklayın‘büyük bir hata’ olacağını söylemişti.

 
BBCTurkish.com, 13.04.2013

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.