Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Kuzey Kore nükleer blöf mü yapıyor?

Kuzey Kore nükleer blöf mü yapıyor?

Kuzey Kore yönetiminin 2007 yılında kapattığı nükleer tesisi yeniden faaliyete geçireceğini açıklaması, "Güney Kore ve ABD'ye gözdağı" verme amaçlı, gerçekçilikten uzak bir söylem olarak değerlendiriliyor.

Resmi haber ajansı KCNA tarafından duyurulan açıklamada, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin nükleer gücünü "nitelik ve nicelik olarak" geliştireceği vurgulandı.

Nükleer tesisteki faaliyetlere geri dönüleceği duyurusu, Pyongyang yönetiminin Şubat ayında yaptığı nükleer füze denemesiyle hızla büyüyen gerginlikteki son hamle.

Kuzey Kore'nin nükleer silah programının başlıca plütonyum kaynağı olan Yongbyon'daki reaktör, "yardım karşılığı silahsızlanma" anlaşması kapsamında Temmuz 2007'de kapatılmıştı. Tesisteki soğutma kulesi de yıkılmış ama daha sonra anlaşma uygulanmamıştı.

Yarımadanın güneyindeki Kore Cumhuriyeti'nin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "eğer doğruysa, bu adımın çok talihsizce" olduğunu söyledi.

Kuzey Kore yönetiminin en yakın müttefiği ve başlıca ticaret ortağı Çin'in Dışişleri Bakanlığı da, kararı "üzücü" bulduğunu belirterek tüm taraflara "karmaşık ve hassas durumu" yatıştırmak için itidal çağrısı yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise yarımadadaki sorunların çözümü için altı ülkenin katılımıyla yürütülen görüşmelerin sürdürülebileceğini belirterek, "En ufak bir şans olduğu müddetçe bu kullanılmalı" denildi.

30 yıllık tesis 'dökülüyor'

Ancak Kuzey Kore'nin bu açıklamasının da, önceki bazı tehditleri gibi, sadece uluslararası alanda ses getirmeyi amaçlayan bir söylemden ibaret olabileceği belirtiliyor.

Rus Bilimler Akademisi Ekonomi Enstitüsü'nde Kore Programı Direktörü olan Georgiy Toloraya, Yongbyon reaktörünü yeniden çalışır hale getirmenin yıllar alacağını tahmin ediyor.

RIA Novosti'ye konuşan Toloraya'nın değerlendirmesi şöyle: "Yonbyon reaktörü 30 yıldan yaşlı ve artık dökülüyor. Kuzey Kore'nin burayı kapatmayı görece kolay bir şekilde kabul etmesinin sebebi buydu. 5 yıldır kullanım dışı ve yarı harap durumda. Bu yüzden, muhtemelen yeni bir reaktör inşa etmek bunu yenilemekten daha kolay olur."

Açıklamayı, Kuzey Kore'nin genç lideri Kim Jong-un tarafından başlatılan 'halkla ilişkiler' kampanyasının parçası olarak yorumlayan Toloraya'ya göre, Pyongyang yönetiminin amacı ABD, Batı ve Güney Kore'ye gözdağı vermek:

"Bu açıklama, nükleer programın ve nükleer silah üretiminin geliştirileceği tehdidini savurmak için yeni bir girişim. (Kuzey) Koreliler bir şeyi gizlice yapmak istediğinde, dış dünya bundan hedef başarıldığında haberdar olur, uranyum zenginleştirme tesisinde olduğu gibi."

'Ordu konumlanışında değişiklik yok'

Kuzey Kore, uzaya uydu fırlatması ve nükleer silah denemesinde bulunması nedeniyle Birleşmiş Milletler'in ambargoları sıkılaştırmasına tepki gösteriyor.

ABD ve Güney Kore'nintıklayınyarımadada yaptığı askeri tatbikat ise bu tepkinin şiddetini iyice artırıyor.

Söylemini giderek sertleştiren Kuzey Kore son haftalarda Güney Kore vetıklayınAmerikan hedeflerine saldırı tehdidindebulunmuştu.

Kuzey Kore, geçen Cumartesi günü yaptığı açıklamada da tıklayın"savaş durumuna" geçtiğiniaçıklamıştı.

ABD ise bu tehditlere, gelişmiş savaş uçakları ve savaş gemilerini Kore Yarımadası'na göndererek yanıt verdi.

Güney Kore ajansı Yonhap, son olarak, ABD'nin gelişmiş bir radar ve gözetleme gemisinin Kuzey Kore sahilleri açığına demirlediğini duyurdu.

tıklayınBeyaz Saray Sözcüsü Jay Carney ise, "Pyongyang'dan duyduğumuz sert söyleme rağmen, Kuzey Kore ordusunun konumlanışında değişiklik göremiyoruz" dedi.

BBCTurkish.com, 02.04.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.