Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > İmralı mesajına ABD ve AB'den tepki

İmralı mesajına ABD ve AB'den tepki

ABD, Abdullah Öcalan’ın Diyarbakır’da okunan mektubunun ardından bir açıklama yayınlayarak, PKK’nın attığı adımı olumlu bulduğunu belirtti ve cesaretinden ötürü Türk hükümetini alkışladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland'ın yaptığı açıklamada şöyle denildi:

"ABD, bugün PKK’nın şiddeti durdurmak için yaptığı açıklamayı, Türkiye’deki 30 yıldan fazla süren trajik şiddeti sona erdirmede olumlu bir adım olarak memnuniyetle karşılıyor. Bu şiddet, çok sayıda hayata ve geleceğe mâl oldu ve artik bitmeli. Türkiye’deki demokrasiyi ilerletecek ve Türkiye’nin tüm vatandaşlarının hayatlarını iyileştirecek barışçıl bir çözüm başarma derdindeki Türk hükümeti ve tüm tarafların cesur çabalarını alkışlıyoruz. ABD, Türkiye halkının sonunda bu meseleyi çözmek ve daha aydınlık bir geleceğe ilerlemek konusundaki çabalarını desteklemeye devam edecektir."

AB AÇIKLAMADAN MEMNUN

Öte yandan AB Genişleme Komiseri Stefan Füle ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Tesilcisi Catherine Ashton'ın ortak açıklamasında, “PKK'ya bugün yapılan silah bırakma ve Türkiye sınırlarının dışına çekilem çağrısını ve buna olumlu tepkileri memnuniyetle karşılıyoruz. Bu, çok sayıda can kaybına neden olan sorunu bitirme hedefiyle devam eden süreçte yeni bir önemli ileri adımdır. Bunun somut takibini ve uygulanmasını bekliyoruz” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, “AB'nin barış sürecine tam destek verdiği ve katılım öncesi mali yardım enstrümanları dahil katkı yapmaya hazır olduğu” vurgulandı. 

Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalist Grup'tan yapılan açıklamada da Öcalan'ın çağrısının memnuniyetle karşılandığı belirtildi. Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda, “Bu olumlu gelişme tüm Türk vatandaşları için yeni bir işbirliği ve barış döneminin yolunu açabilir ve açmalıdır” dedi.

Türkiye'deki tüm demokratik güçlere “insan haklarına ve özgürlüklere tam saygılı demokratik ülkenin inşası için çalışmaları” çağrısında bulunan Swoboda, Kürt meselesine adil ve kalıcı çözüm bulunmasının daha geniş coğrafyaya istikrar getirme çabalarına önemli ve olumlu yansımalarının olacağını kaydetti.

Hürriyet, 21.03.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.