Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > K. Kore'nin savaş tehdidi gerçekçi mi?

K. Kore'nin savaş tehdidi gerçekçi mi?
Nükleer denemesi nedeniyle yeni BM yaptırımlarına hedef olan Kuzey Kore, Güney Kore ile 'saldırmazlık anlaşmasını' sona erdirdiğini açıkladı.

Aslında Kuzey Kore ile Güney Kore arasında bir barış anlaşması imzalanmadığı için iki ülke Kore savaşından bu yana hâlâ savaşta görünüyor.

1991 yılında tarafları bir masada buluşturan anlaşmalar kapsamında ekonomik, kültürel ve toplumsal işbirliği sağlanması amaçlanıyordu.

Pyongyang, 'saldırmazlık halinin' de aralarında bulunduğu bir dizi anlaşmayı geçersiz kıldığını duyurdu.

Kuzey Kore'nin açıklaması, geçen ay yaptığı nükleer denemelerden sonra BM'nin yaptırımlara yenilerini ekleyen bir karar almasını takip ediyor.

Pyongyang, ABD'ye de meydan okuyup, "Önleyici nükleer saldırı yapma hakkı" olduğunu resmi KCNA haber ajansı aracılığıyla dünyaya hatırlattı.

Şimdi, yarım ada yeni bir sıcak çatışmaya mı sürükleniyor sorusu soruluyor…

'Önleyici saldırı uyarısı blöf'

Chatham House düşünce kuruluşundan Dr. John Swenson-Wright, Kuzey Kore'nin 'ABD'ye karşı önleyici nükleer saldırı' tehdidi için "gerçeklikten uzak bir blöf" yorumunu yapıyor.

Wright'a göre 'balistik füze sistemleri yeterince gelişmemiş' olan Kuzey Kore, "ABD'ye saldırmanın intihar olabileceğinin" farkında.

Chatham House uzmanı, Pyongyang'ın okyanus ötesine uzanmaya cesaret edemeyeceğini söylese de, aynı durumun sınır komşusu Güney Kore için geçerli olmayabileceğini ifade ediyor.

"Daha korkunç bir olasılık ise, Kuzey'in, 2010'da yaptığı gibi, BM'ye öfkesinden Kuzey Kore sınırında, karadan veya denizden bir çatışma çıkarması olur."

Güney Kore, Kuzey'i 2010 yılının Mayıs ayında Cheonan savaş gemisini batırmak ve 46 denizcinin ölümünden sorumlu olmakla suçlamış, Kuzey Kore iddiaları reddetmişti.

Üç yıl önceki gerginlikte Kuzey Kore, bu yıl yaptığı gibi 'saldırabileceği' tehdidini savurmuş ve aynı yılın Kasım'ında Güney Kore'ye ait bir adaya top ateşi açmıştı.

'Sıcak çatışma güçlü olasılık değil ama..'

BBC Seul Muhabiri Lucy Williamson, sıcak bir çatışma ihtimalinin çok güçlü olmadığını belirtse de, 'saldırmazlık anlaşmasının' bölgede istikrarsızlığı tetikleyebileceğini söylüyor.

Williamson'a göre Güney Kore'yi endişelendiren en büyük sebeplerden biri, taraflar arasındaki diyalog kapılarının da kapanmış olması.

Kuzey Kore, 1971 yılında iki ülke arasında iletişim kurulmasını sağlayan ''kırmızı telefon hattı''nın da derhal kapatılacağını duyurdu.

BBC Muhabiri Williamson, bu hattın kapatılmasıyla 'taraflar arasında anlaşmazlık doğabileceğini' bunun da gerginliği tırmandıracağını söylüyor.

İletişim kopukluğunun gerginliği tetikleyebileceğini savunan bir diğer isim de İngiltere'nin Eski Kuzey Kore Büyükelçisi John Evarard.

BBC'nin Today adlı radyo programına konuşan Evarard şu yorumu yapıyor:

"Söylemlerin seviyesi endişe verici… Kuzey Koreliler, ateşkesi geçersiz kıldıkları açıklamasını ilk defa yapmıyor… Yine de, kırmızı hattı kesmek ve ateşkesin geçerli olmadığını söylemek istikrarsızlığın yanı sıra yanlış anlaşılma riskini de doğuruyor. Bu da bu talihsiz durumu tırmandırabilir."

Çin'den itidal çağrısı

Yarım adanın sıcak çatışmaya sürüklenip sürüklenmeyeceği tartışılırken, bölgede kilit rol oynayan Çin'in atacağı adımlar merak ediliyor.

Kuzey Kore'nin en önemli müttefiki ve ticari ortağı olan Çin, BM'nin Pyongyang'a uygulama kararı aldığı 'nükleer yaptırımlara' destek çıkarak uluslararası toplumu şaşırtmıştı.

Kuzey Kore’nin açıklamasından birkaç saat sonra, Çin ‘gerginliğin tırmanmaması için taraflara görüşmelere devam etme ve itidal’ çağrısı yaptı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Çunying, “Çin ve Kuzey Kore arasındaki normal iki ülke arasında olan türde bir ilişki var. Aynı zamanda, Kuzey Kore’nin nükleer deneme yapmasına karşı çıkıyoruz” dedi.

BBC muhabiri Williamson'a göre Çin, bölgede çıkabilecek çatışmanın en çok kendisine zarar vereceğini bildiği için şimdi tarafların tekrar masaya oturması ve anlaşmaya varması için uğraşıyor.

BM'nin yaptırımlarının ardından Kuzey Kore'nin ABD'ye yönelik 'önleyici saldırı' tehdidi savurması ve Güney Kore ile 'saldırmazlık' anlaşmasını geçersiz kılması yeni bir çatışma riskini doğursa da genel kanı Çin'in sınırları aşan bir çatışmaya engel olacağı yönünde.

BBCTurkish.com, 08.03.2013

Kuzey Kore güneyle barış anlaşmalarına son verdi
Kuzey Kore, Güney Kore ile arasındaki barış anlaşmalarını sona erdirdiğini ve iki ülke arasındaki kırmızı hattı ve sınır noktasını kapatacağını açıkladı.

Açıklama, Kuzey Kore'nin geçen ay yaptığı nükleer denemenin ardından Birleşmiş Milletler'in yeni yaptırımlar uygulama kararının ardından geldi.

Pyongyang daha önce yaptığı bir açıklamada "düşmanlarına" karşı önleyici nitelikte nükleer saldırı yapma hakkı olduğunu söylemişti.

ABD tehdidi ciddiye aldığını ancak bu tür aşırı ifadelerin Pyongyang için şaşırtıcı olmadığını belirtti.

Güney Kore Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore'nin tehditlerine devam etmesi durumunda 'yok olacağını' söyledi.

Kuzey Kore, KCNA devlet haber ajansı üzerinden yaptığı açıklamada, Güney'le arasındaki tüm barış anlaşmalarını sona erdirdiğini ve askersiz bölgenin içinde kalan Panmunjom sınırını kapattığını bildirdi.

Açıklamada ayrıca Güney ve Kuzey arasındaki kırmızı hattın da derhal kapatılacağı bildirildi.

1971 yılında kurulan hat gerginlik durumunda doğrudan iletişim kurulmasını sağlamak için kurulmuştu. Ancak hat ayrıca askersiz bölgedem insanların ve ürünlerin geçisini koordine etmek için de kullanılıyordu.

KCNA daha önce de birkaç defa kesilen kırmızı hattın "giderek ciddileşen durum nedeniyle amacını yerine getiremediğini" söyledi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un ayrıca 2010 yılında Güney Kore'yi top atışına tutan askeri birlikleri ziyaret ettiği iddia ediliyor.

KCNA'nın ayrıca, Kim'in askerlere 'düşmanı yok etmeye' her an hazır olmalarını söylediği ve Batı Denizi'nde beş adadaki 'düşman hedefler'den bahsettiği öne sürülüyor.

'Aşırı retorik'

Güney Kore Savunma Bakanlığı sözcüsü Kim Min-seok Kuzey'in Güney Kore'ye nükleer saldırıda bulunması durumunda "yeryüzünden yok olacağını" söyledi.

Bakanlık sözcüsü ayrıca herhangi bir provokasyon durumunda ABD-Güney Kore ortak askeri tatbikatlarını "cezalandırma moduna" geçireceğini ifade etti.

Kuzey Kore'nin asıl hedeflediği ABD, kendisini ve müttefiklerini herhangi bir saldırıdan korumaya muktedir olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland Kuzey Kore'nin nükleer saldırı tehdidi ile ilgili olarak "bir hükümetin söylediği birşey ciddiye alınmalı" dedi.

ABD'nin kendisini koruyabilecek güçte ve yeterlilikte olduğunu belirten Nuland, Kuzey Kore'nin kullandığı aşır retoriğin çok da şaşırtıcı olmadığını söyledi.

Perşembe günü BM Güvenlik Konseyi, oybirliğiye aldığı 2094 no'lu kararla, Kuzey Kore'ye dört yeni yaptırım uygulamaya başladı.

Karar, Kuzey Koreli diplomatlar, para transferleri ve lüks ürünlere erişimle ilgili maddeler içeriyor.

Yaptırımlar arasında bazı malvarlıklarının dondurulması, Kuzey Kore ordusu ile ilişkili iki şirkete ve üç kişiye seyahat yasağı getirilmesi bulunuyor.

ABD'nin BM büyükelçisi Susan Rice yaptırımların Kuzey Kore'nin nükleer programına devam etmesine engel olacağını ve Pyongyang'ın başka bir nükleer deneme yapması durumunda daha ciddi adımlar atacaklarını söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Qin Gang yaptığı açıklamada BM kararının "ılımlı bir tepki' olduğunu söyleyerek desteklediğini bildirdi.

Qin Gang ayrıca, Kuzey Kore'nin tek müttefiği olan Çin'in tüm tarafları sakin kalmaya çağırdığını ve asıl önceliğin ortamı yatıştırmak ve Pyongyang ile müzakereleri yeniden başlatmak olduğunu söyledi.

BM kararından önce, Pyongyang ABD'yi savaşı kışkırtmakla suçlamıştı.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı KCNA haber ajansı aracılığıyla yaptığı açıklamada "ABD nükleer bir savaş çıkarmak istiyorsa, güçlerimiz önleyici nükleer saldırı yapma hakkını kullanacaktır" dedi.

BBCTurkish.com, 08.03.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.