Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Amerikan rüyası bitti

Amerikan rüyası bitti

Amerika’nın fırsatlar ülkesi olmaktan çıktığını savunan Nobelli ekonomist Stiglitz: Belki geçen yüzyıl öyleydi, ancak çeyrek yüzyıldır ABD artık değişti
 

Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, insanların çoğunun Amerika’yı “fırsatlar ülkesi” olarak düşündüğünü belirterek, ancak bugünlerde artık bunun gerçekten çok uzak bir düşünce olduğunu ileri sürdü. New York Times’ta kaleme aldığı makalesinde, “Belki 100 yıl önce Amerika fırsatlar ülkesiydi, ancak en azından çeyrek yüzyıldır böyle değil” ifadelerini kullanan Columbia Üniversitesi Ekonomi Profesörü Stiglitz, ABD’nin bugün diğer gelişmiş sanayi ülkelerinin çoğundan daha az fırsat eşitliğine sahip olduğunu yazdı.

Brooking Enstitüsü’ne göre, en düşük gelirli yüzde 20’lik kesim içinde doğan Amerikalıların yalnızca yüzde 58’i bu seviyenin üzerine çıkabiliyor. Bu trendin ardındaki an önemli sebebin nitelik ve niceliksel bakımdan eğitim ile ilgili olduğunun altını çizen Stiglitz, artan gelir dağılımı eşitsizliğinin, eğitim açığını genişlettiğine dikkat çekti.

Stiglitz’den öneriler

Stanford Üniversitesi sosyologlarından Sean Reardon, 2001’de doğan zengin ve fakir çocuklar arasındaki farkın, 25 yıl öncekinin yüzde 30 ila 40 üzerinde olduğunu belirtiyor.

Stiglitz’in önerileri arasında ise şunlar bulunuyor: “Annelere doğum sonrası gereken bakımın yapılması. Okul öncesi eğitime zarar veren kesintilerin tersine çevrilmesi. Çocuklara daha iyi besin ve sağlık yardımı yapılması. Fakir okullara daha fazla para verilmesi... Fakir ve orta sınıf için yüksek eğitimin daha ulaşılır hâle getirilmesi.”

“Uzlaşın” baskısı

Öte yandan, ABD’de her iki partinin temsilcileri tarafından kurulan bütçe açığını azaltma komisyonu, Başkan Barack Obama’yı tasarruflar, Cumhuriyetçileri ise vergiler konusunda baskı altına alıyor. Komisyon liderleri Demokrat Erskine Bowles ve Cumhuriyetçi Alan Simpson, Washington’daki tarafları şimdiye kadar uzlaştıkları 2.7 trilyon dolarlık tasarruf paketine ek olarak 2.4 trilyon dolarlık başka bir paket üzerinde daha uzlaşmaya çağırdı.

Tasarruf önlemleri geliyor

ABD bütçesinde 10 yıllık süreçte toplam 4 trilyon dolarlık tasarrufa gidilmesi gerekiyor. Ancak taraflar alınması gereken önlemler üzerinde henüz anlaşabilmiş değil. Önlem alınmaması halinde 1 marttan itibaren otomatik bütçe harcama kesintileri devreye girecek.

CNBC’ye konuşan komisyon liderleri, Cumhuriyetçilerin Başkan Obama’nın önerdiği 600 milyar dolarlık ek vergi paketini kabul etmesi gerektiğini belirtti. Buna karşılık olarak ikili, Obama’nın da Cumhuriyetçilerin önerdiği 600 milyar dolarlık sağlık harcama kesintilerini kabul etmesi gerektiğini vurguladı. Bowles, “Beyaz Ev’i sağlık harcamaları konusunda, Cumhuriyetçileri ise vergiler konusunda baskı altına almamız gerekiyor” diye konuştu.
 

Taraf, 21.02.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.