Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Uzayda bir sonraki randevu 10 Mart’ta

Uzayda bir sonraki randevu 10 Mart’ta

Uzmanların '2012 DA14' adını verdiği asteroit, Dünya'nın yakınından geçip gitti. Ancak Rusya’ya düşen meteor, dünyanın her an maruz kalabileceği kozmik bombardıman riskinin ciddiyetini bir kez daha ortaya koydu.

Amerikalı astronomlar, genişliği 46 metre olan asteroit 2012 DA14'ün, dün Dünya'nın yakınından geçip gittiğini açıkladı. Yeryüzü ile arasında sadece 27 bin 599 kilometre kadar bir mesafe kalan asteroitin, yeryüzüne Dünya yörüngesindeki suni uydulardan bile daha çok yaklaşacağı belirtiliyordu.

Planetary Society adlı bilimsel kuruluşun üst yöneticisi Bill Nye, 27 bin 700 kilometrelik mesafenin Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesinde sadece 15 dakikalık bir zaman dilimini temsil ettiğini belirterek, asteroitin 15 dakika kadar daha önce gelmiş olması durumunda çarpışmanın kaçınılmaz olacağına dikkati çekmişti.

2013'ün iki kuyruklu yıldızı


2013 yılında asteroitlerin yanı sıra bazı kuyruklu yıldızların geçişleri de yerküreden gözlenebilir olacak. Panstarrs kuyruklu yıldızının 10 Mart’ta, Güneş'e, en yakın gezegen olan Merkür’den daha fazla yakınlaşması bekleniyor. Panstarrs bu sırada kuzey yarıküreden çıplak gözle görülebilir olacak.

Panstarrs’ın buz yapısının bu sırada buharlaşarak geniş bir kuyruklu yıldız baş ve kuyruğunun oluşması bekleniyor. 1997 yılında güneşin etrafından dolanan Hale-Bopp kuyruklu yıldızı dünya gecelerinde izlenmeye değer bir manzara ortaya çıkarmıştı.

Güneşe tehlikeli şekilde yaklaşacak bir başka gök cismi ise ISON kuyruklu yıldızı. ISON, ilk olarak 2012 Eylül’ünde, Rusya'daki bir gözlemevi tarafından belirlenmişti.

ISON, 28 Kasım 2013’te güneşin iki milyon kilometre yakınından geçecek. Kuyrukluyıldız, yüzeyindeki maddelerin erimesiyle daha parlak görünecek.  

Kozmik bombardıman riski

Uzmanlar 2013’te güneş ve ay tutulmasının yaşanacağı tarihleri de belirledi. 25 Nisan'daki parçalı Ay tutulması Avrupa ve Afrika ülkeleri ile Asya’nın büyük kısmı ve Avustralya’dan gözlenebilecek.

9 ve 10 Mayıs tarihlerindeki halkalı güneş tutulması Avustralya, Endonezya ve Pasifik Okyanusu’nun belli kesimlerinden gözlenebilecek. 3 Kasım 2013 tarihinde meydana gelmesi beklenen tam güneş tutulması Afrika ve Amerika kıtaları ile Güney Avrupa ve Arabistan yarımadasında kısmen gözlenebilecek.

Rusya'ya düşen meteor, dünyanın her an maruz kalabileceği kozmik bombardıman riskinin ciddiyetini bir kez daha ortaya koydu. Amerikan Uzay ve Havacılık Kurumu (NASA) ile Avrupa’nın uzaycılık kuruluşu Avrupa Uzay Ajansı ESA’nın bu yöndeki çalışmalarına hız kazandırmaları bekleniyor.

İki kurumun araştırmaları, bu tür cisimlerin gözlemini, bunlardan tehlikeli olanların belirlenerek sözkonusu gök cisimlerini saf dışı edecek bir sistem kurulmasını öngörüyor.

Konuyla ilgili Birleşmiş Milletler bünyesinde hazırlanan bir araştırma komisyonu raporunun da bu ay içinde açıklanması bekleniyor.

 

dw.de, 16.02.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.