Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > İran'da 12 gazeteci gözaltında

İran'da 12 gazeteci gözaltında
İran'da dört gazete ve bir haftalık derginin merkezlerine düzenlenen baskında 12 gazetecinin tutuklandığı bildiriliyor.

BBC kaynakları cumartesi günü 2 gazetecinin tutuklanması ardından dün de polisin 10 gazeteciyi gözaltına aldığını duyurdu.

Kültür bakanlığı gazetecilerin polis tarafından gözaltına alındığı haberini doğruladı.

Son tutuklamalar BBC'deki İranlı gazetecilere yönelik bir taciz politikası yürütüldüğü iddiaları ile aynı sıraya rastlıyor.

"Reform yanlısı yayınlar"

Baskın düzenlendiği söylenen ve kimi durumlarda bilgisayarlara da el konulduğu operasyonun reform yanlısı olduğu söylenen yayınları hedef aldığı belirtiliyor.

BBC kaynakları, dört gazetenin Bahar, Şark (Doğu), İtimat ve Arman olduğunu; haftalık bir dergi olarak da Aseman'a (Uzay) baskın yapıldığını belirtiyor.

Polisin gazetecilerden birinin evine girdiği de belirtiliyor.

"Güvenlik endişesi nedeniyle"

Kültür Bakanı Seyyid Muhammed Hoseyni'nin, gazetecilerin gözaltına aldığını teyit ettiği açıklamasında "gazetecilik faaliyetleri ile bağlantılı olarak suçlanmadıklarını" söylediği bildiriliyor.

BBC'ye ulaşan bilgilere göre, İran Öğrencilerin Haber Ajansı, Kültür Bakanı Hoseyni'nin "Konuyu araştırıyoruz, bilgi sahibi olduğumuzda medyaya açıklama yapacağız" şeklinde konuştuğunu duyurdu.

Ajansın haberine göre, kültür bakanı "Bu kişilerin gazetecilikle ilintili değil, güvenlik endişeleri nedeniyle tutuklandıklarını sanıyoruz." dediğini aktarıyor.

BBC Farsça hedefte

Tahran'ın BBC'deki İranlı gazetecilere yönelik bir taciz politikası yürüttüğü iddia ediliyor; bu kapsamda kimi çalışanların İran'daki aile üyeleri tutuklandı.

Yetkililerin, taciz politikasının uzantısı olarak BBC'deki sunucularla bazı çalışanların adına sahte Facebook sayfaları açıp, gazetecilerin "uygunsuz cinsel davranışları" ya da "İngiliz istihbarat örgütü MI6 için çalıştıklarını itiraf ettikleri" yanıltması yaptığı da iddia ediliyor.

"Arkasında İran devleti var"

BBC, bütün bu girişimlerin arkasında İranlı yöneticilerin olduğuna; bu yolla Farsça Servisi'ni İran halkının gözünde itibarsızlaştırılmaya çalıştığına inanıyor.

BBC Dünya Servisi Başkanı Peter Horrocks "Farsça Servisi'nin diğer servisler gibi tarafsızlığa sahip çıktığını" söylüyor.

Horrocks ayrıca, İran Ulusal Haber Ajansı başkanın yaptığı bir açıklama sırasında "çalışanların profesyonel tercihleri nedeniyle ailelerinin hedef seçilmesinin İslama aykırı olduğunu; yönetim kademelerinde de bunun meşruiyetinin tartışıldığını" söylediğini dile getiriyor.

BBCTurkish.com, 28.01.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.