Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Suriye'de 'geçiş dönemi' karmaşası

Suriye'de 'geçiş dönemi' karmaşası

Suriye'deki krize siyasi çözüm arayışlarında gündemde dolaşan kavram 'geçiş dönemi'.

ABD ve Rusya dahil, belli başlı oyuncular geçen ilkbaharda Cenevre'de bir araya geldiklerinde de, "Suriye önderliğinde geçiş dönemi" kavramını ortaya atmışlardı.

Ama sorun, kimsenin bu kavramın anlamı ve neler getirebileceği konusunda görüş birliği içinde olmaması.

Suriye muhalefeti ve destekçileri açısından bunun anlamı açık: Devlet Başkanı Beşar Esad'ın en kısa zamanda iktidarı bıkarması isteniyor. Esad'ın danışmanlarına ve müttefiklerine sorduğunuzdaysa, Devlet Başkanının yakında herhangi bir yere gitmesi söz konusu değil.

Başkent Şam'da, bu konuda, en azından Moskova ile Tahran arasında bolca mekik diplomasisi yürüten üst düzey bir yetkiliyle görüştüm.

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mekdad, Devlet Başkanı Esad'ın bu geçiş döneminde öncü rol oynayacağını söylemekle kalmadı, Esad'ın 2014'te yapılması öngörülen genel seçimlerde de adaylığını koyacağını kaydetti.

Esad muhalifleriyse bunun saçma ve kesinlikle kabul edilemez olduğunu söylüyor.

Ancak yakınlarda Beşar Esad'la görüşenler, Devlet Başkanının meydan okur ve kendinden emin göründüğünü belirtiyor. Öyle ki bir ziyaretçiye "durumun düzelmekte olduğunu" bile söylemiş.

Beşar Esad, siyasi çözüme ilişkin görüşlerini anlattığı televizyon konuşmasında da, böyle bir tavır sergiliyordu.

Esad'ın muhalifleri, Devlet Başkanının "hayaller içinde yaşadığını" söylerken, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, "Esad'ın planının düş kırıklığı yarattığını" belirtti.

Bir Suriye yetkilisi, Esad'ın o konuşmada muhalefet hakkında sarf ettiği sert eleştirilerin, aslında kendi çevresindeki, mücadeleye devam etmesini, 'terörist' ve 'yabancıların kuklası' diye tanımladıkları isyancıları ezmesini isteyen kişileri hedeflediğini anlatıyor.

Onların gözünde Devlet Başkanı Esad'ın siyasi çözüm ve diyalog hakkında konuşma yapmış olması bile, başlı başına bir ödün niteliğinde.
Ancak BM ve Arap Birliği temsilcisi Lakhdar Brahimi, geçen hafta yaptığımız bir mülakatta bana, reformların yukardan bahşedildiği dönemlerin geride kaldığını söylemiş; Devlet Başkanı Esad'ı, direnmeyi bırakıp gerçek anlamda değişimin öncülüğünü yapmaya çağırmıştı.
Bununla birlikte Brahimi, şu anda hükümetin ve muhaletin "iki farklı dil konuştuklarını" kabul ediyor.
Dolayısıyla şu anda Suriye'de yaşanan tek geçiş, daha büyük bir yıkım ve ölüm getirecek bir döneme doğru hızla ilerlemekte.
İsyancılar, Şam'ın banliyöleri dahil birçok bölgede ilerlemeye devam ediyor. Devlet Başkanı Esad ise, yerinden kıpırdamaz görünüyor.
 
BBCTurkish.com, 15.01.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.