Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Ban Ki-mun: Bu açıkça uluslararası hukukun çiğnenmesidir

Ban Ki-mun: Bu açıkça uluslararası hukukun çiğnenmesidir

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail'in yeni yerleşim yeri kararı almasının Ortadoğu'daki barış umutlarını tehlikeye attığını belirterek, "İsrail'i takip ettiği bu tehlikeli yoldan geri dönmeye çağırıyorum" dedi.

Ban, 2012 yılını değerlendirmek için yaptığı basın toplantısında Ortadoğu barış sürecine değindi. İsrail ve Filistin arasındaki ateşkesin sağlanması için büyük çaba gösterdiklerini kaydeden Ban, “Ortadoğu barış süreci derin dondurucuda. İki tarafta da daha fazla kutuplaşma var. Oslo sürecinden bugüne iki devletli çözüme hiç bu kadar uzak olunmamıştı” diye konuştu.

İsrail'in yeni yerleşim yerleri kurma kararının ateşkesi tehdit ettiğini dile getiren Ban, “Bu karar Filistin devletinin kurulma çabalarını tehdit ediyor. İsrail'i takip ettiği bu tehlikeli yoldan geri dönmeye çağırıyorum. Bu durum diyalog yoluyla Filistin ve İsrail'in huzurlu gelecek umutlarını zayıflatmaktadır. Çok geç olmadan barış süreci görüşmelerine geri dönülmelidir” görüşünü belirtti.

Geçmişte birçok defa yasa dışı yerleşimleri kınadığını hatırlatan Ban, “Bu açıkça uluslararası hukukun çiğnenmesidir. Bu yerleşimler Ortadoğu barış sürecini olumsuz etkilemektedir. Ateşkes hassas bir süreçte ve bu hassas süreçte taraflar provokatif adımlardan uzak durmalılar. Ortadoğu barış sürecinin en kısa sürede tekrar rayına girmesi gerekiyor. İsrail Hükümetini, yeni yerleşim yeri kurmaktan kaçınmaya çağırıyorum” ifadesini kullandı. 

"SURİYE'DE DİYALOG SÜRECİNİN BAŞLAMASI İÇİN BİR İŞARET GÖRMÜYORUM" 
Basın toplantısında Suriye'deki son duruma da değerlendiren Ban, Suriye'de mezhepsel çatışma ve askeri çözüm arayışının artmasından derin endişe duyduğunu kaydetti.

“Suriye'de şiddet döngüsünün sona ermesi ve siyasi diyalog sürecinin başlayabilmesi için herhangi bir işaret görmüyorum” diyen Ban, “Dünya kamuoyunun Suriye'deki şiddetin durması için tek vücut olmasını umuyorum. Bu krizin çözümü için tek umut Güvenlik Konseyi'nin ve uluslararası toplumun birlik olarak soruna yaklaşması” diye konuştu.

Kimyasal silahlar konusundaki soru üzerine de Ban, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a iki kez mektup yazdığını ve hiçbir şart altında kimyasal silah ve kitle imha silahı kullanmaması konusunda uyardığını söyledi.

Suriye otoritelerinden mektuplarına karşı olumlu cevap aldığını anlatan Ban, birkaç gün önce de Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile konuştuğunu ve kimyasal silah kullanmanın çok trajik bir suç olacağını ve yargı önüne çıkarılacağı uyarısını yaptığını belirterek, “Muallim, hiçbir şart altında kimyasal silah kullanmayacaklarını söyledi” dedi.

Suriyeli mültecilerin Lübnan, Irak, Türkiye ve Ürdün'e sığındıklarını belirten Ban, bu dört ülkenin şiddet kaçan Suriyelilere kapılarını açtıklarını ancak önemli sıkıntılar yaşadıklarını bildirdi.

Ban, şöyle konuştu: 
“Bu dört ülkeye sığınan Suriyeli sayısı yarım milyonu aştı. Ocak ayının sonunda bu sayının 700 bini geçmesini bekliyoruz. Bu krizden şu anda 4 milyon kişi etkilenmiş durumda. En az 2 milyon kişi Suriye içinde yerinden edildi. Suriyeli mültecilere kapılarını açan ülkelere teşekkür ediyorum. Bu ülkeler Suriyelilere destek olmaya çalışıyorlar ancak uluslararası toplumun yardımına ihtiyaç var.”

Ban, bu mültecilerin sağlıklı bir şekilde evlerine dönebilmeleri için her şeyi yapmaları gerektiğini ifade ederek, bunun en büyük öncelikleri olduğunu vurguladı.

Ban, bir gazetecinin birçok ülkenin Suriye Ulusal Konseyi'nin tanıdığını belirterek, “Esad'ın meşruiyetini yitirip yitirmediği” ve BM olarak muhalefete yaklaşımının sorulması üzerine, muhalefetin tanınıp tanınmamasının BM üyesi ülkelerin ellerinde olduğunu ancak konunun şiddetle çözülemeyeceğini tekrarlamak istediğini belirtti. 

Radikal, 19.12.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.