Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > İsrail, Demir Kubbe ile korunuyor

İsrail, Demir Kubbe ile korunuyor
Filistinli militanların attığı her üç roketten biri, İsrail’in “Iron Dome”, yani “Demir Kubbe” adını verdiği füzesavar savunma sisteminin yardımıyla havada bertaraf ediliyor.

İsrail'in güneyindeki Aşdod ve Aşkelon kentleri arasındaki çıplak arazide otomobiller ve naklen yayın aracına dönüştürülmüş minibüsler göze çarpıyor. Orada bulunan İsrail vatandaşları, çoğunluğu İsrail televizyonuna bağlı kamera timleri, yapılacak operasyonu izlemek için buradalar. 300 metre ileride İsrail ordusuna bağlı barakalar ve onun hemen arkasında İsrail’deki beş “Demir Kubbe” füze savunma bataryasından biri görülüyor.

Roketlerin yakalandığı an

Sirenler çalmaya başlayınca yakında bulunan askerler kendilerini hızla bir toprak tepenin ardına atıyorlar. Siviller de aynı şekilde tepenin ardına sığınıyor. Füze savunma sistemi radar vasıtasıyla hedefini belirliyor ve 20 ilâ 45 saniye içerisinde gönderilen füzelerin yerini saptayarak imha etmesi gerekiyor. Havaya doğru eğri bir biçimde yönelmiş bataryanın ağzından önce üç metre boyunda bir füze çıkıyor; ardından ikincisi…

Kısa bir süre sonra uzaklardan bir yerden boğuk bir patlama sesi geliyor. Radyodan yapılan açıklamada her iki saldırı füzesinin imha edildiği bildiriliyor. Sığınaklarından çıkan iki adam akıllı telefonlarıyla yaptıkları ses ve video kayıtlarını birbirlerine gösteriyor. Bu arada koyu renkli bir limuzin boş arazi üzerinde ilerleyerek, operasyonun yapıldığı yere geliyor. Refakatinde bir polis aracı bulunuyor.

Mofas, "Bulut Sütunu"nu değerlendiriyor

İsrail’in ana muhalefet partisi Kadima’nın lideri olan, eski Savunma Bakanı Şaul Mofas araçtan iniyor. Eski Genel Kurmay Başkanı önce askerleri teftiş ediyor, daha sonra orada bekleyen gazetecilere yönelerek, “Bulut Sütunu” adlı operasyonu nasıl değerlendirdiğini şöyle anlatıyor:

“İsrail’deki insanların güvenliğini sağlamak için Gazze Şeridi’ndeki terörist örgütler olan Hamas’a, İslamî Cihad’a caydırıcı etkide bulunmamız gerekiyor. Kanımca şu ana kadar silahlı kuvvetlerimizin ulaştığı şeyler büyük bir başarıdır. Karşılıklı garantiler temelinde uzun vadeli bir ateşkese varmak istiyorsak, bunu yapmak zorundayız. Eğer bu olmuyorsa, tüm füzelerin bizim tarafımıza atılmasını durdurmak, terör gruplarıyla ateşkes sağlamak ve İsrail için daha iyi bir güvenlik durumu sağlamak için kara harekâtına başlamamız gerekir.”

İsrailli bir gazeteci, Mofas’ın, siyasî yönden Başbakan Netanyahu’dan farklı olmadığını belirtiyor ve Kadima Partisi'nin liderinin, İsrail’in Gazze’ye hava operasyonlarına başlamasından bu yana gün be gün televizyon ekranlarında boy gösterdiğine işaret ediyor.

dw.de, 20.11.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.