Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Suriye'de muhalefet liderliği birleşecek mi?

Suriye'de muhalefet liderliği birleşecek mi?
Suriye'deki muhalif güçlerin başını çeken Suriye Ulusal Konseyi'nin, daha birleşik bir muhalif hareket yaratmak için diğer gruplarla birleşip birleşmeme konusunda önemli bir karar vermesi bekleniyor.

"Suriye Ulusal Girişimi" adlı oluşum, Esad hükümetine karşı güvenilir bir alternatif oluşturacak şekilde ülkedeki farklı siyasi ve askeri grupları birleştirmeyi hedefliyor.

Batılı devletler ve Körfez ülkeleri, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirmeye çalışan farklı muhalif grupları birleştirecek, insani ve muhtemelen askeri yardımları yönlendirecek böylesi bir yapı oluşturmaya çalışıyor.

Bu arada Birleşmiş Milletler örgütleri de, Suriye'deki yardım operasyonları ve yardım kuruluşları çalışanlarının serbest dolaşımının sağlanması sorununu görüşecek.

BM yardım kuruluşlarını ve üye ülkeleri biraraya getiren Suriye insani yardım forumunun altıncı toplantısı Cenevre'de yapılacak.

Suriye hükümeti yabancı yardım kuruluşlarının ülkeye girişine kesin sınırlamalar getirmişti.

BM, Esad yönetimine karşı geçen yıl Mart ayında başlayan ayaklanmalardan bu yana 1,2 milyon kişinin göç etmek zorunda kaldığını, iki milyon kişinin de yardıma muhtaç olduğunu belirtiyor. Muhalifler, bugüne kadar çatışmalarda ölenlerin sayısını 35 bin olarak açıklıyor.

Muhalifler yeni girişimlerden ümitli

Suriyeli muhalif güçlerin Arab Birliği himayesinde Katar'ın başkenti Doha'da yaptığı toplantıya, Suriye'deki muhalif hareketi destekleyen Suriye'nin Dostları grubuna mensup Batılı ülkelerden temsilciler de katılıyor.

Toplantı, Suriye'deki muhalefeti birleştirip itibar sahibi bir liderlik yaratılmasını ve bunun Suriye'nin Dostları tarafından tanınmasını hedefliyor.

Bugüne kadar Suriye Ulusal Konseyi en belirgin muhalif grup olmuş, ancak diğer muhalif güçleri de içine alan bir birleşik cephe oluşturmayı başaramamıştı.

Muhalif liderlerden Riad Seif'in önerdiği Suriye Ulusal Girişimi, Suriye Ulusal Konseyi'nin yerine geçerek Suriye içindeki ve dışındaki muhalefeti birleştirmeyi ve dış yardım için kanal oluşturmayı hedefliyor.

ABD daha geniş bir muhalif liderlik konseyi oluşturularak Suriye Ulusal Konseyi'nin etkisinin azaltılmasını istiyor.

Doha'daki BBC muhabiri Jim Muir, Suriye Ulusal Konseyi'nin yeni liderlik içerisinde azınlık unsur olarak işlev görme konusunda temkinli davrandığını ve yeni liderliği rejim karşısında daha güçlü kılacak destek verilmesi konusunda garanti istediğini bildiriyor.

Riad Seif, muhalif liderlerin görüşmelerin ilk gününde gelişme kaydettiklerini ve bazı Suriye Ulusal Konseyi üyelerinin, 60 üyeli yeni bir liderlik grubu oluşturulması planına sıcak baktıklarını söyledi.

Eski muhalif liderlerden Haytham el Maleh ise AFP haber ajansına yaptığı açıklamada "Cuma günü, Suriye Ulusal Konseyi yeni liderlerini seçtikten sonra anlaşmaya varmayı ümit ediyoruz" dedi.

Suriye Ulusal Konseyi'nin ülke dışındaki eski lideri Burhan Ghalioun, toplantıdaki havanın "olumlu" olduğunu ve başarısızlığa izin verilemeyeceğini belirtti.

Cenevre'de insani yardım toplantısı

Suriye'ye insani yardıma izin sağlanması konusunda Cenevre'de yapılan toplantı ise Uluslararası Kızılhaç Örgütü'nün Suriye'de artan ihtiyaçlara cevap veremediği açıklamasının ardından toplandı.

Kızılhaç başkanı Peter Maurer, Suriye'de yardım ulaşmayan birçok nokta bulunduğunu ve ihtiyacı olduğu halde yardım alamayan insan sayısının bilinmediğini söyledi.

Maurer, son aylarda şiddetli çatışmaların yaşandığı Halep gibi bölgelere ulaşılamadığını açıkladı.

BBC'nin Cenevre'deki muhabiri Imogen Foulkes, Suriyeli diplomatların BM toplantısına katılmasının beklendiğini ve kendilerinden dış yardım kurumlarına bağlı çalışan kişilerin vize işlemlerinin hızlandırılması talebinde bulunulacağını belirtiyor.

Foulkes, Suriyeli bir sağlık ekibinin ülkeye gelen dış yardımların hükümet güçlerine aktarıldığı yönündeki iddialarına, BM'nin şüpheli baktığını ve durumu kendilerinin değerlendirmek istediğini bildiriyor.

BBCTurkish.com, 09.11.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.