Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Almanya'da 'birleşme' kutlamaları

Almanya'da 'birleşme' kutlamaları
Doğu ve Batı Almanya'nın birleşmesi, Almanya’da düzenlenen törenlerle anıldı. Federal Alman Meclisi Başkanı Norbert Lammert, mesajında, birleşmeyi bir başarı hikâyesi olarak nitelendirdi.

9 Kasım 1989 akşamı binlerce Doğu Almanyalı Batı’ya geçmek üzere Berlin Duvarı’na hücum etti. Böylece Doğu ve Batı Almanya'yı 28 yıl boyunca ayıran duvar tarihe karıştı. Berlin Duvarı’nın yıkılışı iki Almanya’nın resmen birleşmesine de zemin hazırladı. Bu olay gerçekleştiğinde takvimler 3 Ekim 1990’ı gösteriyordu. Almanlar o tarihten bu yana birleşmeyi her yıl çeşitli tören ve etkinliklerle kutluyor. Bu yılki resmî tören ise Münih’te yapıldı. Bavyera'nın Federal Eyalet Temsilciler Meclisi'nin dönem başkanlığını yürütmesi nedeniyle eyaletin başkenti Münih, resmî törenlerin adresi olarak seçildi.

Törene Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ile Başbakan Angela Merkel de katıldı. Törende yüzlerce davetlinin huzurunda konuşan Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, birleşmeyi bir başarı hikâyesi olarak nitelendirdi. Lammert, geçen 20 yılın Almanların nasıl eşsiz bir beraberliğe muktedir olduğunu gösterdiğini kaydetti: "Bu, kaynaşmanın başarı hikâyesidir ve bu kaynaşma Avrupa için de bir mesajdır. Bayanlar baylar, Almanya ve Avrupa, uzun süredir artık bir zıtlığı teşkil etmiyor. Bunlar aynı olgunun iki farklı görünümüdür. Biz Alman Avrupalılarız. Avrupa’nın birleşimi, bizi ülkemizin birleşmesinden daha az sorumlu kılmaz.“

Avrupa ve Almanya

Meclis Başkanı Lammert,  konuşmasında Almanya'nın birliğinin korunmasının Avrupa'nın gelişimine katkı sağlayacağını söyledi. Lammert, Avrupa’nın entegrasyon sürecinin ülkeler cesaretlerini kaybettiği için ilerleme kaydetmemesi durumunda, Avrupa’nın geleceğini de ardında bırakmış olacağını belirtti: "Savaş sonrası Alman tarihinin en mutlu anları olan Berlin Duvarı’nın yıkılışı ve Almanya'nın birleşmesinin, bir Avrupa boyutu var. Avrupa’daki bölünmenin üstesinden gelinmeden, Almanya’nın birleşmesi mümkün olamazdı. Öte yandan ülkemizde birleşmeyi yeniden mümkün kılmak, Avrupa’nın batı, orta ve doğu Avrupa devletlerinden oluşan bir birlik içerisinde bütünleşmesi için de bir önkoşuldu. En büyük teşekkürü, özellikle komşularımıza, yabancı dost ve ortaklarımıza iletiyoruz çünkü onlar olmadan bugün burada yeniden birleşmiş Almanya’nın doğum gününü kutlayamazdık.“

Lammert, Avrupa fikrinin sadece ekonomik konularla sınırlı tutulmaması uyarısında da bulundu. Avrupa'nın Euro, bürokrasi, düzenleme ve anlaşmalardan çok daha fazlasını temsil ettiğini söyleyen Meclis Başkanı, ancak ekonomik sorunlar ve Euro ile ilgili tartışmaları dışarıdan izleyen bir kişinin, konunun sadece para olduğunu düşünebileceğini kaydetti. Euro'nun siyasî ve ekonomik entegrasyon için önemli bir araç olduğunu ifade eden Lammert ancak bu para biriminin, ortak Avrupa değerlerinin ve tarihî tecrübelerinin yerini dolduramayacağını kaydetti.

Kohl'e övgü

Bavyera Eyaleti Başbakanı ve Federal Eyalet Temsilciler Meclisi Başkanı Horst Seehofer de törende bir konuşma yaptı. 9 Kasım 1989 tarihinde Berlin Duvarı’nın yıkılışını hiçbir zaman unutamayacağını belirten Seehofer, bu olayın siyasi yaşamının en önemli anı olduğunu kaydetti. Seehofer ayrıca, Doğu Almanyalıların özgürlük için gösterdiği çabalara ve dönemin Başbakanı Helmut Kohl’ün rolüne övgüde bulundu.

dw.de, 04.10.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.