Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Yunanistan da kendi 'Balyoz'unu son anda engellemiş

Yunanistan da kendi 'Balyoz'unu son anda engellemiş
 
Yunanistan'da geçen yıl genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanları dahil 13 yüksek rütbeli generalin ani şekilde emekliye sevk edilmesinin arkasında, 'darbe planı' olduğu iddia edildi.

Yunanistan'ın merkez sol partisi PASOK'un çizgisine yakın haftalık To Vima gazetesi, son sayısında 'Gerçekleşmeyen askeri darbe' başlıklı bir haber yayımladı. Haberde, Kara Kuvvetleri Komutanı Fragkoulis Fragkos liderliğindeki komutanların bir "darbe senaryosu" hazırladığı ve senaryonun ekim ayı sonlarında uygulamaya konulduğu ileri sürüldü. Gazete, dönemin Başbakanı Yorgo Papandreu'ya yakınlığıyla tanınan bir yetkilinin, "Generallerin aniden emekli edilmesi politik istikrarsızlığı bertaraf etti ve askeri darbeyi önledi." dediğini aktardı.

Darbe senaryosunun uygulamaya konulmasıyla ülkede protestolar ve olaylar başladığı kaydedilen haberde, medyanın bir bölümünün de AB ile kredi anlaşmasını 'ihanet' gibi lanse ederek senaryoda rol aldığı vurgulandı. Darbe senaryosunda planlandığı gibi 28 Ekim milli bayramına katılan cumhurbaşkanı ve diğer politikacılar yuhalanarak sözlü ve fiili saldırılara uğradı ve ülkenin ikinci büyük şehri Selanik'te törenler iptal edildi. Bu sırada dönemin Başbakanı Yorgo Papandreu'ya darbe istihbaratı ulaştığı aktarılan haberde, emekli bir generalin de bazı çevrelerden "geçici bir askerî hükümette yer alır mısın" teklifi aldığını ihbar ettiği belirtildi. Ayrıca Papandreu'nun dönemin Fransa devlet başkanı Nikcolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa'nın Cannes şehrindeki üçlü zirvede, askerî darbe ihtimalini iki Avrupa lideriyle paylaştığı da haberde yer alan bir detay.

Habere göre, bu bilgi ve ihbarlar üzerine Papandreu, Savunma Bakanı Beglitis'i uyardı. Beglitis de 1 Kasım'da ani bir kararla silahlı kuvvetlerin tüm komuta kadrosunu ordudan uzaklaştırarak darbeyi önledi. Gazetenin geniş haber dosyasındaki son derece önemli iddialar etkili köşe yazarı Stavros Psycharis tarafından da desteklendi. Oğlu haziran ayındaki seçimde Yeni Demokrasi Partisi'nden milletvekili seçilen Psycharis, "Yunanistan'da askerî darbe tehlikesi var mı? Yaklaşık 40 yıl süren normal parlamenter yaşamdan sonra ülkenin politik durumu oldukça tehlikeli bir çözülme yaşıyor. Bir başka deyişle, 'devlet anomalisi' yaşamak için gerekli tüm ortam var. Ekonomik kriz halkın öfkesini yükseltiyor. Politikacılar ile ilgili skandallar adeta televizyon dizisine dönüştü. Parlamentonun itibarı yerlerde ve demokrasi baltalanıyor." diye yazdı.

Resmî kurumlar art arda

yalanlama açıklaması yaptı

Uygulamaya konulan darbe senaryosu ile ilgili bilgi ve belgelerini açıklaması için farklı siyasal çevrelerden Beglitis'e çağrılar yapılırken, darbe senaryosunun mimarı emekli Orgeneral Frangos ise askerî darbe hazırlığı içinde olduğu iddiasını 'komik ve rencide edici' olarak nitelendirdi. Yunanistan Genelkurmay Başkanı Michalis Kostarakos da, Twitter mesajında, darbe iddialarının temelsiz olduğunu savunarak, "Biz anavatanın koruyucularıyız. Yalancı değiliz." dedi. Savunma Bakanlığı açıklamasında da, "Yunan ordusu Yunanistan Anayasası'nın verdiği görevleri yapmakta ve yapacaktır. Bunun dışında her şey gerçek dışıdır." denildi. Yunanistan istihbaratı EYP'den yapılan açıklamada ise, "Kurumumuzca herhangi bir darbe istihbaratı alınmamış ve dönemin başbakanı Papandreu'ya da bu konuda bir istihbarat sunulmamıştır." ifadesi yer aldı. Halen Harvard Üniversitesi'nde profesörlük yapan Yorgo Papandreu adına yapılan açıklamada da, iddiaların doğru olmadığı, komutanların yasal prosedür ve yetkiler çerçevesinde emekli edildiği savunuldu. Kurulduğu 1922 yılından 2011 sonuna kadar günlük yayımlanan ve o tarihten sonra pazar gazetesi olarak yayımlanan To Vima, Yunanistan'ın politik haberlerde en etkili gazetelerinden biri olarak biliniyor.

Zaman, 01.10.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.