Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > İran: Üniversite 'yasağı' devrede

İran: Üniversite 'yasağı' devrede

İran'da 30'u aşkın üniversitenin çok sayıda bölümüne kadınların alınmamasını öngören karar yürürlüğe girdi.

Kadın öğrencilerin kabul edilmeyeceği yaklaşık 80 bölüm arasında, fen dalları başı çekiyor.

Ancak İngiliz dili ve edebiyatı, tercümanlık, otel yönetimi, arkeoloji, işletme, eğitim ve danışmanlık gibi alanlar da yasak getirildi.

İran, dünyada üniversiteli kadın öğrenci sayısının erkeklerden fazla olduğu sayılı ülkelerden biri; İran, Ortadoğu'da da kadınlara üniversite kapılarını açan ilk ülkelerden biriydi.

Pekçok kaynağa göre İran'da üniversitelilerin yüzde 60-65'i kadın.

Aralarında Ahvaz ve Tahran'ın da bulunduğu kimi köklü üniversitelerdeki yönetimler, kararlarını bazı bölümlerin "yalnızca erkeklere uygun" olduğunu söyleyerek açıklıyor.

Bazı bölümlere de bundan böyle yalnızca kadın öğrencileri alacaklarını vurgulayan üniversiteler, dolayısıyla amacın kadınları uzaklaştırmak olmadığını vurguluyor.

Bilim Bakanı Kamuran Danışcı da üniversitelerin yüzde 90'ının kadın öğrencileri kabul etmeye devam edeceğini söylemiş; ancak "harem-selamlık" uygulamasından ahlakı koruma uygulaması olarak söz etmişti.

Ülkenin Nobel ödüllü insan hakları eylemcisi Şirin Ebadi ise BM genel sekreterine yolladığı bir mektupta söz konusu yasağa dikkat çekmiş ve bu son kararı "kadınların kamu alanındaki tutkulu varlıklarını sindiremediği için onları evlerine döndürmeye çalışan İslam Cumhuriyeti'nin yeni politikasının bir parçası" diye nitelemeşti.

İran'da kadınların üniversitelerdeki başarısı aslında, 1978'de başlayan ve 1979'da iktidarı mollaların almasıyla sonuçlanan "İslam Devrimi"nin bir sonucu olarak görülüyor.

BBCTurkish.com, 22.09.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.