Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Papa'dan Lübnan'da barış çağrısı

Papa'dan Lübnan'da barış çağrısı
Lübnan'a resmi ziyarette bulunan Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benedictus, ''Herkesin birbirine ihtiyacı var. Gelecek nesillere barış içinde yeni bir hayat yolu açacaksak, barış kültürü oluşturmalıyız'' dedi.

Papa 16. Benediktus, bu sabah geldiği Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda başta Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, Meclis Başkanı Nebih Berri ve Başbakan Necip Mikati olmak üzere ülkenin siyasi, dini liderleriyle bir araya geldi.

Papa, görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı bahçesinde kendi adına dikilen ağaca su verdi. Papa, daha sonra yaptığı konuşmada, Lübnanlıların birçok trajedi ve sorunlarla karşı karşıya kaldığını ve bunlardan ülkeyi koruması için Tanrı'ya dua ettiğini söyledi.

“HERKESİN BİRBİRİNE İHTİYACI VAR”
Cumhurbaşkanlığı Sarayı bahçesine dikilen sedir ağacının bu ülkenin güzelliğinin bir sembolü olduğunu ifade eden Papa Benediktus, bu ağacın büyümesiyle birlikte Lübnanlıların da umutlarının yeşereceğine inandığını belirtti. Papa, şöyle konuştu:

''Tanrı'nın bu bölgeyi ve insanlarını niye seçtiğini soruyorum Ben bölge insanlarının barış ve huzur içinde yaşaması için burasının seçildiğine inanıyorum. Ben sizlere Hz. İsa'nın sözlerini iletmek istiyorum. 'Sizleri selamlıyorum. Bir aile içinde farklı dinden iki insan yaşarken, bir toplum içinde de her dinden insan bir arada sorunsuz yaşamalıdır. Herkesin birbirine ihtiyacı var. Gelecek nesillere barış içinde yeni bir hayat yolu açacaksak, barış kültürü oluşturmalıyız.''

Her insanın doğduğu andan itibaren tek olduğunu ve kendine ait özellikleri bulunduğunu, bunu ailesine ilettiğini belirten Papa Benediktus, şunları söyledi:

''Eğer barış istiyorsak, yaşama hakkını da savunmalıyız. Bu yaklaşım sadece savaş ve terörizmi önlemez, aynı zamanda Tanrı'nın yarattığı insan hayatını da korur. Dünyada yaşanan silahlı çatışmalar, terör olayları birlikte yaşamayı zedeliyor ve diğer ülkelere zarar veriyor. İşsizlik, fakirlik, çeşitli kötü alışkanlıklar, yolsuzluklar ve her türlü terör faaliyeti, insanların olayların kurbanı olmasının yanında, insan potansiyelinin kaybedilmesine neden oluyor.''

Bir insan hayatının yok olmasının bütün ülkeleri etkilediğini ve bundan büyük bir aile olan herkesin sorumlu olduğunu söyleyen Papa, birlikte yaşamayı engelleyecek çalışmalarda bulunacakların durdurulmasına yönelik olarak yapılan çalışmaları övdü.

Kaliteli bir hayatın sunulması için zenginliğin paylaşılması gerektiğini de belirten Papa, bunun insanların birbirine güveni olmadan gerçekleşmeyeceğini savundu.

Günümüzde kültürel, sosyal ve dini farklıların yeni bir kardeşliği getirdiğini belirten Papa, barışa giden bir yol bulunduğunu vurgulayarak, ''Herkesin birbirine ihtiyacı var. Gelecek nesillere barış içinde yeni bir hayat yolu açacaksak, barış kültürü oluşturmalıyız. Eğitime önem vermeliyiz. İnsanları eğitmek zorlu bir yol oluşturuyor. Bunun önünde çeşitli engeller var. Barışı düşünmek, konuşmak ve barış hareketleri birbirine saygıyı getiriyor'' dedi.

''ORTADOĞU FARKLI MEZHEPLERİN BULUNDUĞU BİR YER''
Lübnan'da Hristiyanlık ve Müslümanlığın bir arada asırlardır yaşadığını belirten Papa, aynı ailede iki farklı dinden insanın bulunmasının çok görülen bir şey olmadığını belirterek şunları söyledi:

''Bir aile birlik içinde yaşayabiliyorsa niye bir toplum bir arada yaşamasın Ortadoğu farklı mezheplerin bulunduğu bir yer. Çoğul bir toplum karşılıklı saygı ve birbirini tanımayla ve diyalogla mümkün olur. Bunlar insanlar arasındaki ortak değerlere saygı duymayı gerektirir. Dini özgürlük, kimsenin başkasının dinine saygı göstermemesinin gerekçesi olamaz. Bir dini yaşarken başkasının dini özgürlüklerine ve yaşamasına engel olmamayı unutmayın.''

Papa 16. Benediktus, barışın ana şartının dini özgürlüğe saygı göstermek olduğuna belirtti. Lübnan'ın birlikte yaşamaya açısından çok önemli bir örnek olduğunu ifade eden Papa Benediktus, sözlerini şöyle tamamladı:

''Politikacılar, diplomatlar, din adamları, her kültürden erkek ve kadınları, herkesi birbirine saygı duymaya ve barış içinde yaşamaya çağırıyorum.''

Toplantıda konuşan Lübnan Cmuhurbaşkanı Mişel Süleyman, ziyaretin çok önemli bir tarihi dönemeçte gerçekleştirildiğini kaydetti. Süleyman, Lübnan'ı bölgede yaşanan sorunlu ortamdan uzaklaştırmak için çaba harcadıklarını vurgulayarak, ''Lübnan'ı İsrail'in saldırısından korumaya, Birleşmiş Milletler'in kararlarının uygulanmasını sağlamaya çalışıyoruz. Birlikte yaşama isteği, Lübnanlıların kalbinde yer alan yaşama biçimidir. Lübnan'da bulunan Filistinlileri korumalıyız'' dedi.

ntvmsnbc.com, 15.09.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.