Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da protestolar yayılıyor

Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da protestolar yayılıyor
"Müslümanların Masumiyeti" adını taşıyan ve İslamiyeti aşağıladığı belirtilen ABD yapımı filme tepki gösteren grupların eylemleri yayılarak sürüyor. Sudan'ın başkenti Hartum'daki Alman ve İngiliz büyükelçiliklerine saldırılar düzenledi ve ABD büyükelçiliği yerleşkesine girdi.

Göstericiler Tunus'taki ABD büyükelçiliği yerleşkesine de girdi ve bir yandan polis ateş açarken, otoparkta yangın çıkarıldı.

Alman büyükelçiliğinde yangın çıkarıldığı, Almanya bayrağının indirilip yırtıldığı ve yerine bir İslam bayrağı çekildiği haberleri alınıyor.

Klipleri üzerine Arapça dublaj yapılan ve internette yayımlanan filmin Almanya ya da İngiltere ile bir ilgisi yok. Filmin tam olarak nerede ve niçin yapıldığı hala esrarını koruyor.

BM Genel Sekreteri ile Mısır, Libya ve Türkiye liderleri olayların yaygınlaşması karşısında sağduyu çağrısı yaptı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı da Hartum'daki büyükelçiliğin önünde bir gösteri olduğunu ve Sudan polisinin olay yerinde bulunduğunu açıkladı. Ancak bakanlık sözcüsü protestocuların elçilik binasına girip girmediklerini, gösterinin İslam karşıtı filme ilgili olup olmadığını belirtmedi.

Lübnan'ın Trablusşam kentindeki gösterilerde bir KFC lokantası ateşe verildi ve bir kişi öldü.

Yemen'in başkenti Sana'da da çatışmalar olduğu bildiriliyor. ABD güvenliği pekiştirmek için Sana'ya 50 deniz piyadesinden oluşan bir çevik kuvvet yolluyor.

Filme tepki olarak düzenlenebilecek eylemler nedeniyle ABD diplomatik temsilcilikleri sıkı korumaya altında tutuluyor.

Mısır'ın başkenti Kahire'de polis, ABD büyükelçiliğine yaklaşmak isteyen 500 kişilik grubu gaz bombasıyla dağıttı.

Polis, Libya'nın Bingazi kentinde salı günü ABD konsolosluğunun ateşe verilmesine benzer olaylar olmaması için geniş güvenlik önlemleri alıyor.

Bingazi'deki olayda, Büyükelçi Chris Stevens ve 3 Amerikalı personelin aralarında olduğu çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.

Yeni Libya Başbakanı Mustafa Abu Şakur, BBC'ye yaptığı açıklamada, bazı kişilerin gözaltına alındığını ve soruşturmanın devam ettiğini açıkladı.

ABD ve Libyalı yetkililer, silahlı militanların protestoyu fırsat bilip konsolosluğa özellikle saldırmış olabileceği şüphesini araştırıyor.

Libyalı yetkililer, tutuklananların, saldırıyı başlatmış olabilecekleri doğrultusunda sorgudan geçirildiğini açıkladı.

BBC'ye yaptığı açıklamada Başbakan şunları söyledi: "İnsanlar, Amerikan hükümetinin böyle bir olayda parmağı olmadığını anlayamıyor. Birisi bir film çekip YouTube'a yüklemiş. Evet kesinlikle çok aşağılayıcı bir film ama bu Amerikalılara veya Amerika elçiliklerine saldırma hakkı vermiyor."

Müslüman Kardeşler'in çağrısı

Müslüman Kardeşler hareketinin iktidara geçişiyle sonuçlanan kitlesel gösterilerin merkezi olan Tahrir Meydanı'nda sabahtan beri çeşitli gruplar toplandı.

BBC muhabiri Jon Leyne, polisin bu grupları ABD elçiliğinden uzak tutmak için yolu tel örgü, beton bloklar ve polis araçlarıyla kapattığını bildirdi.

İslami gruplar Cuma namazının ardından, İslam dinini ve Muhammed Peygameri aşağılayan filmi protesto için "milyonluk yürüyüş" çağrısı yapmıştı.

Bazı gruplar dün bu çağrıyı geri geçti.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin de üyesi olduğu Müslüman Kardeşler hareketi ise cami önlerinde oturma eylemleri düzenlendi.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi de, protestocuların barışçı olması çağrısında bulundu.

Mursi, Roma'da İtalya liderleriyle yaptığı görüşme sırasında gazetecilere, topraklarındaki yabancı diplomatları korumakta kararlı olduklarını söyledi ve "Müslümanların Masumiyeti" filmini kınadığını tekrarladı.

ABD Başkanı Barack Obama, Kahire'deki elçilik önünde birkaç gün devam eden çatışmaların ardından, "Mısır'ın ne müttefik ne düşman" olduğunu söylemiş ve personelinin yeterince korunmamasının "ciddi sorun doğuracağı" uyarısında bulunmuştu.

Erdoğan da kınadı

 

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, filmi ve sonrasındaki şiddet olaylarını kınadı.

"Hiçbir şey, öldürmeyi ve saldırıları haklı kılmaz" diyen Ban, "nefret dolu filmin yobazlık ve kan dökme için tasarlandığını" söyledi.

Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan da, söz konusu filmin "provokasyon ve düşmanlık" amaçlı olduğunu belirtirken, "sağduyu" çağrısı yaptı.

Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde bulunan Erdoğan, İslam'a ve Muhammed Peygamber'e hakaretin "fikir ve inanç hürriyeti içinde değerlendirilemeyeceğini" vurguladı.

Sözlerini, "Tahrik oluşturan akımlara karşı biz yöneticilerin gerekli tedbirleri de alması gerekir'' diye sürdüren Erdoğan, şöyle konuştu: "Ancak, protesto hakkı hiçbir şiddetin, hiçbir terör eyleminin, özellikle de masum insanlara zarar vermenin gerekçesi olamaz."

Erdoğan, Cuma namazı için toplananlara "Teröre ve masum insanların zarar görmesine yol açacak provokasyonlara karşı lütfen dikkatli olalım" diye seslendi.

BBCTurkish.com, 14.09.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.