Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Sina operasyonunda bilanço 32 ölü

Sina operasyonunda bilanço 32 ölü
Mısır silahlı kuvvetleri Sina yarımadasındaki militanlara karşı yürüttüğü operasyonda şimdiye dek 32 "suçlunun" öldürüldüğünü açıkladı.

Kahire'de açıklama yapan Albay Ahmed Muhammed Ali, operasyon kapsamında 38 kişinin tutuklandığını, kaçakçılık için kullanılan 31 tünelin de imha edildiğini bildirdi.

5 Ağustos'ta 16 askerin öldürülmesinden sonra, Mısır birlikleri bölgeye müdahale etmişti.

Albay Ali, düzenledikleri operasyonun, Mısır'ın İsrail'le imzalamış olduğu ve Sina yarımadasının bazı bölümlerinin askerden arındırılmasını öngören barış antlaşmasını ihlal etmediğini söyledi.

İsrail yetkilieri, özel konuşmalarda, Mısır'ın bölgede askeri varlığını artırmasından kaygı duyduklarını söylüyorlar.

İsrail güçlerinin geri çekildiği 1982 yılından bu yana, Sina yarımadası özel bir güvenlik yönetimi altında bulunuyor. Bölgenin güvenliği konusunda 1979 tarihli barış antlaşmasında öngörülen düzenleme, Mısır'ın askeri faaliyet özgürlüğünü de kısıtlıyor.

Mısır askeri sözcüsü, Sina yarımadasında tank ve helikopterlerle yürütülen operasyonunun hedeflerine tam olarak ulaşıncaya dek sürdürüleceğini; Sina'da askeri güç bulundurulması konusunda İsrail tarafıyla işbirliği içinde olunduğunu kaydetti.

5 Ağustos'taki saldırının, İsrail'e girmeye çalışan İslamcı militanların işi olduğu bildirilmiş; daha sonra İsrail, 8 militanın cesedinin bulunduğunu açıklamıştı.

AFP ajansı da, Albay Ahmed Muhammed Ali'ye dayanarak verdiği haberde, Gazze'ye ulaşan 225 tünel bulunduğunu aktardı.

BBCTurkish.com, 08.09.2012

Sina operasyonunda 99 kişi tutuklandı
Mısır'ın güvenlik güçleri, geçen ay Sina yarımadasında 16 askerin öldürülmesi üzerine başlatılan operasyon kapsamında 99 kişiyi daha tutukladı.

Devlet medyası, Süveyş Kanalı'ndaki İsmailiye kentinde 54, Kuzey Sina'da ise 15 kaçak ve 30 şüphelinin gözaltına alındığını açıkladı.

İçişleri Bakanı Ahmet Cemal el Din, sınır görevlilerini öldürdüğü düşünülen yedi şüphelinin de tanımlandığını bildirdi.

Bakan, şüphelilerden birinin artık faaliyet göstermeyen bir cihatçı gruba bağlı bir Mısırlı olduğunu söyledi.

El Akbar gazetesine konuşan Cemal el Din, milliyetlerini açıklamadığı diğer şüphelilerin tutuklanıp tutuklanmadığını da belirtmedi.

Cemal el Din'e göre güvenlik güçleri "benzeşmeyen" militan grupların üyelerini bulmak için operasyonlara devam ediyor.

Radikal İslamcı gruplar arasında Müslüman toplumların 'inançsız' hale geldiğini iddia ederek devletlere ve Müslümanlara karşı saldırıları onaylayan "tekfir" doktrinini savunanlar var.

Ordu ve polis güçlerinin bir arada yürüttüğü baskınlarda tanklar, zırhlı savaş araçları, saldırı helikopterleri ve binlerce asker harekete geçirildi.

Savunma Bakanlığı geçen hafta Sina'daki mücadelenin genişletileceğini ve "terörist" olarak adlandırılan öğeleri ele geçirmek için güçlerin yeniden bölgeye gönderileceğini bildirdi.

İsrailli yetkililerin bölgedeki asker ve ağır silah artışına dair endişelerini dile getirmesi üzerine Mısır ordusu, Salı günü Sina'nın merkezindeki 20 tankını geri çekerek Süveyş'e yönlendirdi.

1982'de İsrail güçlerinin terk ettiği Sina yarımadası, iki ülkenin 1979'da imzaladığı barış anlaşması kapsamında özel bir güvenlik düzeniyle yönetiliyor.

Barış anlaşması, Mısır'ın askeri müdahalede bulunabilme özgürlüğünü kısıtlıyor.

Mısırlı bir ordu yetkilisi, Reuters haber ajansına Sina'daki güvenlik operasyonunun "durumla başa çıkmak için farklı araç gereci gerektiren yeni bir aşamaya girdiğini" söyledi.

BBCTurkish.com, 07.09.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.