Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > İki ateş arasında

İki ateş arasında
Suriyeli ve uluslararası yardım kuruluşları zor şartlar altında halka yardım ulaştırmaya çalışıyor. Önlerindeki en büyük engel ise süren çatışmalar...

Kırmızı üniformasının üzerindeki kızıl ay onu koruyamadı. Çatışmaların yaşandığı Deyr ez-Zor’da 23 yaşındaki kurtarma çalışanı Beşar El Yusuf vurularak öldürüldü. Çatışmaların başlangıcından bu yana Kızılay, beş çalışanını kaybetti. Failler ise bulunamadı.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi, tüm tehlikelere rağmen çatışma bölgelerinde faaliyetlerini sürdürmeye çalışıyor. Şiddetli çatışmaların yaşandığı ülkenin en büyük ikinci kenti Halep’de yardım çalışanları, okullara yerleştirilen binlerce kişinin bakımını sağlıyor. Ancak bazı bölgelere girmek imkansız.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi sözcüsü Hişam Hasan, çok büyük önem taşımasına rağmen, Kızılay’ın son haftalarda Halep’te ilk yardım çalışmaları yapamadığını belirtiyor. Hasan, ön planlama yapmadan ambülânsları kent içinde kullanmanın son derece tehlikeli olduğuna dikkat çekiyor.

"Şans işi"

BM Dünya Gıda Programı’nın (WFP) verileri, yardım çalışanlarının işinin ne kadar zor olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Buna göre temmuz ayında 850 bin kişi için planlanmasına rağmen, süren çatışmalar nedeniyle sadece 541 bin kişiye kumanya ulaştırılabildi. Dünya Gıda Programı sözcüsü Abir Etefa şunları söylüyor:

“Durum günden güne, haftadan haftaya değişiyor. Bazen şansımız yaver gidiyor, bazen gıda ve diğer insanî yardımı göndermemiz gereken bölgelere ulaşmakta güçlük çekiyoruz. Halep, Humus ya da diğer çatışmaların yoğun olduğu bölgelere gitmeleri için kamyon şoförleri ya da ticarî kamyonları ikna etmek çok zor oluyor.”

1,5 milyon kişi yollarda

Halbuki asıl çatışmaların yoğun olduğu bölgelerde acil yardıma ihtiyaç var. Suriye’den kaçan mültecilerin sayısı 200 bini aştı ve bu sayı giderek daha da artıyor. Aileler genelde öncelikle başka bir semte, bu da yetmeyince farklı bir kent ya da kasabaya göçüyor. Yurtdışına kaçmak, başka çarenin kalmadığı durumda en son adım. BM tahminlerine göre, Suriye’de 1,5 milyon kişi yollarda.

dw.de, 30.08.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.