Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Metropolitan Üniversitesi dava açıyor

Metropolitan Üniversitesi dava açıyor
Londra Metropolitan Üniversitesi, Avrupa Birliği dışından gelen öğrencilerinin vize alması için kefil olma yetkisinin elinden alınması kararına karşı dava açacaklarını bildirdi.

İnternet sitesindeki bilgilere göre bu üniversitede Türkiye'den 100 civarında öğrenci öğrenim görüyor.

Üniversite, öğrencilerinin bir an önce üniversiteye dönmesini sağlamak amacıyla dava açtıklarını belirtti.

Hükümet geçen hafta üniversitenin, öğrencilerin vize alması için kefil olmasını sağlayan "güvenli kurum" statüsünü elinden almıştı.

Bu durumda, AB dışı ülkelerden gelen 2.600 civarında öğrencinin sınırdışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

Karara karşı çıkan İngiltere Ulusal Öğrenci Birliği NUS, bu öğrencilerin başka bir eğitim kurumu bulamadıkları takdirde 60 gün içerisinde sınırdışı edileceklerini vurguladı.

İçişleri Bakanlığı'na bağlı çalışan ve ülkeye giriş çıkışları denetleyen kurum olan UK Border Agency (UKBA) Metropolitan Üniversitesi'ndeki öğrencilerin dörtte birinin İngiltere'de oturma izni olmadığını açıklamıştı.

UKBA kendilerine açılan herhangi bir davaya "şiddetle karşı koyacaklarını" belirtti.

'İtibarımızı koruyacağız'

Üniversite bir açıklama yaparak UKBA'nın üniversitenin yabancı öğrencilere vize verme yetkisini kaldırması kararının, 30 milyon sterline mal olabileceğini vurgulayarak "itibarını koruma" sözü verdi.

Üniversite'nin Rektör Yardımcısı Profesör Malcolm Gillies, "Metropolitan Üniversitesi, UKBA'nın hayli taraflı olan raporuna dayanarak alınan yetki iptali kararına karşı mücadele edecektir. Üniversitenin en büyük önceliği, aceleyle alınan bu kararla endişeye kapılan uluslararası öğrencilerinin çıkarlarıdır" dedi.

Pazartesi günü bir açıklama yapan Metropolitan Üniversitesi, öğrencilerinin bir an önce eğitimlerine geri dönebilmesi için, üniversitenin avukatlarına talimat vererek uluslararası öğrencilere vize almalarında kefil olması için gereken güvenli kurum statüsünü kaldıran karara karşı acilen dava açacaklarını belirtti.

Ayrıntılar sonra açıklanacak

Üniversitedeki mevcut öğrencilere eğitimlerini tamamlama şansı tanınmasını isteyen İşçi Partili milletvekili Jeremy Corbyn'in bu çağrısına, göçmenlikten sorumlu bakan Damian Green, "kuralların uygulanacağı" cevabını verdi.

Parlamentoda soruları cevaplayan Green, sorundan etkilenen öğrencilere yardımcı olmak için bir ekip oluşturulacağını, başka bir eğitim kurumu bulmaları için öğrencilere tanınan 60 günlük sürenin ise, bu konuda resmi açıklama yapılıncaya kadar başlamayacağını belirtti.

Üniversite, UKBA'nın bulgularını dikkatle incelediklerini ve varılan sonuca şiddetle karşı çıktıklarını açıkladı. "Sistemli hata yapıldığını gösteren herhangi bir veri" olmadığını belirten üniversite, açılacak davayla ilgili ayrıntılı bilgileri daha sonra vereceklerini belirtti.

Rektör Yardımcısı Malcolm Gillies, raporun "birçok ayrıntısında hatalar içerdiğini", yabancı öğrencilere vize verme yasağının üniversite açısından büyük zarar yarattığını ve "İngiltere'deki yüksek öğrenimin itibarını zedelediğini" vurguladı.

BBCTurkish.com, 04.09.2012

Londra'daki Türk öğrencilerin sınırdışı endişesi
Ayşe Su Doğru
BBC Türkçe

İngiltere'de hükümet, Londra Metropolitan Üniversitesi’nin Avrupa Birliği dışından gelen öğrencilerine eğitim verme ve vize sağlama yetkisini kaldırdı.

Yabancı öğrenci statüsünde 2700 öğrencisi bulunan üniversitede 100'ün üzerinde Türk öğrenci de eğitim görüyor.

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Türk öğrencilerden Şeyda Yılmaz, mağdur edildiklerini belirterek, ''Okulu dava edeceğini'' söylerken, Ilgın Tufan adlı öğrenci de okulun eğitim standartlarının düşük olduğu savlarının doğru olmadığını belirtti.

Eğitim-öğretim döneminin başlamasına kısa bir süre kala alınan karar öğrenciler arasında panik ve öfke yarattı.

Öğrenci vizelerinin amaçları dışında kullanıldığı iddiasıyla vize denetimlerini sıkılaştıran İçişleri Bakanlığı'na bağlı göçmenlik bürosu UKBA'nın Metropolitan Üniversitesi'nde yaptığı incelemelerin ardından iki noktada kusur bulduğu bildirildi.

Bunlardan biri öğrencilerin okula yeterli düzeyde devam etmiyor olması. İkincisi de, bazı öğrencilerin İngilizce düzeylerinin de minimum seviyenin altında olması.

İngiltere’ye üniversite eğitimi almak için yurt dışından gelen öğrencilerin kayıt yaptıracakları üniversite tarafından resmen davet edilmesi gerekiyor.

Sınırdışı riski

 

Üniversite, resmi internet sayfasında yaptığı açıklamada, yabancı öğrencilere mali sponsorluk yapabilmesi için gereken Güvenli Kurum Statüsü’nü kaybettiğini ve bu yüzden uluslararası öğrencilere vize sağlama yetkisinin kaldırıldığını belirtti.

İngiltere Ulusal Öğrenci Birliği'ne göre (NUS) önümüzdeki 60 gün içinde kendilerine yeni bir eğitim kurumu bulamayan yabancı öğrenciler sınır dışı edilecek.

UKBA, üniversitenin altı ay önce göçmenlik politikalarıyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmediğine dair uyarılmış olmasına rağmen sorunları düzeltmek adına bir müdahalede bulunmadığını bildirdi.

Üniversitenin bu durumdan uzun bir süredir haberdar olduğunu kısa bir süre önce öğrenen uluslararası öğrencilerse tepkili.

Türk öğrenciler tedirgin

Gazetecilik bölümünde son sınıf öğrencisi olan Şeyda Yılmaz, olayla ilgili haberleri bir hafta önce the Times ve Guardian gibi gazetelerde okuduğunu, ancak üniversitenin öğrencilere yolladığı e-postalarla söylentileri yalanladığını söylüyor.

Aynı okulda iki sene geçirdikten sonra başka bir yere transfer edilmenin uyum sağlamak olmak açısından zor olduğunu düşünen Yılmaz, en büyük hatanın haberin son anda duyurulması olduğu görüşünde.

Yılmaz, kendilerine ulaşan, okulun yabancı öğrencilere vize verme yetkisini İngiltere’de yönetmeliklere uymayan öğrencileri hükümete bildirmediğinden dolayı kaybettiğini bilgisini de aktardı.

Yılda 13 bin sterlin

Şeyda Yılmaz - Gazetecilik öğrencisi

"13 haftalık dönem boyunca bir veya iki derse gitmemişimdir. Dava açarak ödediğim miktarın daha fazlasını isteyeceğim."

Okul ücretlerinin senede 13 bin sterline kadar çıktığını söyleyen Şeyda Yılmaz, “Bu saçma davranışı ayrıca dava etmek istiyorum. İnternetteki sayfamda bulunan yoklama listemi kaydettim. 13 haftalık dönem boyunca bir veya iki derse gitmemişimdir. Dava açarak ödediğim miktarın daha fazlasını isteyeceğim” dedi.

Olanlardan bu sabah haberdar olan Ilgın Tufan ise, Sanat ve Miras Yönetimi bölümünde yüksek lisans öğrencisi.

Okula Şubat ayında kayıt yaptırdığı için bir dönem daha okuması ve mezun olabilmek için bir tez yazması gerekiyor.

Tek önem verdiği şeyin Londra’da kalmak olduğunu söyleyen Tufan, “Başka bir üniversiteye transfer olup olamayacağım belirsiz. Çok fazla okulda açılmayan bir bölümde okuyorum” açıklamasını yaptı.

Tufan da öğrenci statüsünün elinden alınması durumunda tazminat talep edeceğini söyleyenlerden.

London Metropolitan Üniversitesi’ndeki eğitim standartlarının düşük olduğuna dair söylentilerin doğru olmadığını söyleyen Türk öğrenciler, hükümetin verdiği kararda haklı olduğunu iddia etse de, “Başkalarının sorumsuzluğu yüzünden bizi mağdur edemezler” diyorlar.

'Utanç verici bir durum'
Londra Metropolitan Üniversitesi’nin Öğrenci Birliği ve öğrenci sendikası üyeleri, bu sabah üniversitenin kuzey Londra’daki kampüsünde bir araya geldi.

Üniversitenin öğrenci birliği üyeleri basına yaptıkları açıklamada, eğitim hayatının son dönemine veya tez yazma aşamasına kadar gelmiş olan öğrencilerin okuldan ayrılmak zorunda bırakılmasının “utanç verici bir durum” olduğunu söyledi.

Durumu “koalisyon hükümetinin bencilliği” olarak tanımlayan temsilcilerden biri, “Biz burada eğitim görebilmek için büyük paralar harcıyoruz. İngiliz vatandaşlarının ödediği vergilerle okumuyoruz” dedi.

Öğrenci Birliği Başkan Yardımcısı Adnan Patel “Hükümet aynı şeyi küçük çaplı özel kolejlere de yaptı. Ama Londra Metropolitan Üniversitesi gibi binlerce yabancı öğrenciye sahip bir eğitim kurumuna yapılan, bir sürü gencin hayatıyla oynamak” diyor.

Kendisi de yabancı öğrenci statüsüne sahip olan Patel, “Üniversite, öğrencilerin okula geldiğini garantiye alabilmek için kampüs girişinde elektronik bir kart sistemi bulunduruyor. Sınır dairesi üniversitenin tüm yetkilerini elinden almamalıydı” yorumunu yaptı.

Ulusal Öğrenci Birliği’nden Arianna Tassinari, Londra Metropolitan Üniversitesi öğrencisi olmamasına rağmen protestoya destek vermeye gelenlerdendi.

Tassinari, kararın feshedilmesi için farklı grupları bir araya getirerek lobi çalışmalarına başlamak istediklerini söyledi.

BBCTurkish.com, 30.08.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.